• 19 Ιανουαρίου, 2021

Επεισόδια και χημικά στη συγκέντρωση των φοιτητών στην Αθήνα – Πορείες και στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)

 Επεισόδια και χημικά στη συγκέντρωση των φοιτητών στην Αθήνα – Πορείες και στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)

Ðáíåêðáéäåõôéêü óõëëáëçôÞñéï óÞìåñá åíÜíôéá óôï íÝï Í/Ó ðïõ ñðùèåß ç êõâÝñíçóç ãéá ôçí áóôõíïìßá ôùí Ðáíåðéóôçìßùí êáé ôï íÝï óýóôçìá åéóáãùãÞò, ÐÝìðôç 14 Éáíïõáñßïõ 2021(EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας στη συγκέντρωση των φοιτητών στην Πλατεία Κοραή. Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών και χρήση του Αίαντα για απώθηση των διαδηλωτών με ρίψη νερού. Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν για το νομοσχέδιο με την πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων και ζητούν και το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

To φοιτητικό συλλαλητήριο έχει ως κεντρικό σύνθημα «Έξω από τις σχολές μας η αστυνομία».

Ðáíåêðáéäåõôéêü óõëëáëçôÞñéï óÞìåñá åíÜíôéá óôï íÝï Í/Ó ðïõ ñðùèåß ç êõâÝñíçóç ãéá ôçí áóôõíïìßá ôùí Ðáíåðéóôçìßùí êáé ôï íÝï óýóôçìá åéóáãùãÞò, ÐÝìðôç 14 Éáíïõáñßïõ 2021(EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις φοιτητικών παρατάξεων, συλλόγων γονέων και ενώσεων εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που παρουσιάστηκε χθες και τη λήψη μέτρων για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων.

Στις 10.30 το πρωί, εκλεγμένοι και μέλη των φοιτητικών συλλόγων από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και κρατώντας πανό και πλακάτ, φώναξαν συνθήματα ζητώντας να λάβει η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα για να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με ασφάλεια, ενώ τάχθηκαν κατά των προβλέψεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Ομάδας Πανεπιστημιακής Προστασίας Ιδρυμάτων, κατά της ελεγχόμενης εισόδου στα Πανεπιστήμια, κατά της θέσπισης ορίου φοίτησης και κατά της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής. 

Στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) συγκεντρώθηκαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ, το οποίο πραγματοποίησε σήμερα αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Οι φοιτητές για περίπου μιάμιση ώρα φώναζαν συνθήματα κατά των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, κυρίως εκείνων που αφορούν τα ζητήματα της πανεπιστημιακής φύλαξης, του ορίου φοίτησης και του πειθαρχικού πλαισίου. Ολιγόλεπτη ένταση σημειώθηκε όταν μερίδα των συγκεντρωμένων επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα με σκοπό την πραγματοποίηση πορείας προς το ΥΜΑΘ, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί από Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης, ζητώντας μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και ολιγάριθμα τμήματα μαθητών, μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας διαμαρτυρήθηκαν για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων που έχουν προτείνει, ενώ μέλη φοιτητικών παρατάξεων φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ

Δριμεία κριτική για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Τμήμα Παιδείας του κόμματος να μιλά για «αντιδημοκρατικό» νομοσχέδιο, «κατ΄επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση» και να ζητά την αποσύρσή του. Κάνει λόγο για νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίηση μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών.

Ðáíåêðáéäåõôéêü óõëëáëçôÞñéï óÞìåñá åíÜíôéá óôï íÝï Í/Ó ðïõ ñðùèåß ç êõâÝñíçóç ãéá ôçí áóôõíïìßá ôùí Ðáíåðéóôçìßùí êáé ôï íÝï óýóôçìá åéóáãùãÞò, ÐÝìðôç 14 Éáíïõáñßïõ 2021(EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι οι διατάξεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με τον πολλαπλής και διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ουσιαστικά «σχεδιάζουν ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ».

Ένα νομοσχέδιο που «θα οργανώνει τον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια», όπου «δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων», ενώ σχολιάζει ότι «η όλη μεθόδευση σφραγίζεται με τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων».

Επιπλέον, το αρμόδιο Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ουσιαστικό αποκλεισμό από την πρόσβαση στα ΑΕΙ υποψηφίων από τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) θεσμοθετώντας κοινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανάμεσα σε ημερήσια και εσπερινά σχολεία». Προσθέτει ότι δεν έχει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο η ανάθεση στα ΑΕΙ του καθορισμού των συντελεστών που θα διαφοροποιούν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «”Πανεπιστήμιο” υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου». «Αυτό που οι κυβερνώντες αποδεικνύουν είναι πως τα όποια περιθωριακά φαινόμενα αντιδημοκρατικών και εξουσιαστικών πρακτικών που ενίοτε συμβαίνουν είναι γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης», σχολιάζει, υποστηρίζοντας ότι με αιχμή την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, «η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ο σκοπός είναι η αστυνόμευση αντί για την ενίσχυση της μορφωτικής αποστολής των ΑΕΙ». «Χίλιες θέσεις ειδικών φρουρών και άγνωστος αριθμός κατώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, αντί για διδάσκοντες ερευνητές, ειδικό προσωπικό διοικητικής υποστήριξης αποκαλύπτουν την ουσία της ακαδημαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζει. Ακόμη, αναφέρει ότι η εισαγωγή ειδικού πειθαρχικού δικαίου αποκλειστικά για τους φοιτητές, με την ανάθεση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων σε μονοπρόσωπα όργανα «είναι μια σκοταδιστική επιλογή που μόνο αναταραχή και διχασμό θα επιφέρει στο πανεπιστημιακό κλίμα», σε συνδυασμό με την προς καθιέρωση ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης.

Με την ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί σε «μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης» για «συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής, απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό».

Διαβάστε επίσης

Λιγότεροι φοιτητές, περισσότεροι αστυνομικοί – Θύελλα αντιδράσεων για το σχέδιο του νέου ελληνικού Πανεπιστημίου

Συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στο ν/σ για αστυνομία στα Πανεπιστήμια – Ανάρτησαν πανό (εικόνα)