• 20 Ιουνίου, 2021

Εντυπωσιακού μεγέθους παρέλαση με ηχηρή την απουσία του “λαϊκού στοιχείου” (εικόνες)

 Εντυπωσιακού μεγέθους παρέλαση με ηχηρή την απουσία του “λαϊκού στοιχείου” (εικόνες)

Λόχος Ευζώνων παρελαύνουν μπροστά από τους επισήμους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ /ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Κυρία πρόεδρε, σας ανακοινώνω το πέρας της παρελάσεως». Με αυτή τη φράση του έχοντος το γενικό πρόσταγμα, υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί η μεγαλειώδης παρέλαση με την οποία η ελληνική Δημοκρατία τίμησε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης.

«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού» δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης» ανέφερε ακόμη.

Νωρίτερα και ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του.

Η παρέλαση ήταν όντως εντυπωσιακή και με καλά οργανωμένη σκηνοθεσία ως τηλεοπτικό θέαμα, εξίσου εντυπωσιακή ήταν, ωστόσο, η πλήρης απουσία του λαού, στοιχείου συνυφασμένο, άλλωστε, την την ιδέα και την έννοια της Επανάστασης και του Απελευθερωτικού Αγώνα. Δημιούργησε, δηλαδή, την εντύπωση μιας -λόγω πανδημίας_ “αποστειρωμένης ζώνης επίσημου εορτασμού”, καθώς οι οργανωτές δεν σκέφτηκαν να δώσουν την ευκαιρία εκπροσώπησης του λαϊκού στοιχείου ούτε καν συμβολικά.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είχε στηθεί μια δεύτερη εξέδρα με εκπροσώπους κατοίκων ιστορικών πόλεων, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων που σχετίζονται με την Επανάσταση, ακαδημαϊκών και άλλων που έχουν εντρυφήσει στην ιστορία του 1821 και άλλα συμβολικά πρόσωπα. Έτσι, η εικόνα που εκπέμφθηκε είναι αυτή του “διπλού εορτασμού”, μεταξύ των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος και των εγκλείστων Ελλήνων.

Η παρέλαση

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Μδε πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ