Ένταση στη δίκη του προπονητή ιστιοπλοϊας:”Είσαι κτήνος, βίασες το παιδί μου, ο Θεός να σε κάψει, μίασμα”

 Ένταση στη δίκη του προπονητή ιστιοπλοϊας:”Είσαι κτήνος, βίασες το παιδί μου, ο Θεός να σε κάψει, μίασμα”

Με τις καταθέσεις των γονιών της καταγγέλλουσας, συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας, που κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας, όταν εκείνη ήταν μόλις 11 ετών.

Στην κατάθεσή της, η μητέρα της αθλήτριας, αναφέρθηκε αρχικά στο πως ξεκίνησε να ασχολείται η κόρη της με την ιστιοπλοΐα και στη συνέχεια περιέγραψε τη σχέση που είχε η οικογένειά τους με τον προπονητή. Κάποια στιγμή, όπως κατέθεσε, διαπίστωσε πως η ανήλικη είχε μώλωπες στο κορμί της και όταν τη ρώτησε από που προέρχονται, η κόρη της της απάντησε από το σκάφος.

Για το περιστατικό, όπως ανέφερε, έμαθε η ίδια από ένα ηχογραφημένο μήνυμα που είχε αφήσει η ανήλικη στο κινητό του πατέρα της και έλεγε: «δεν είναι αυτός που πιστεύετε πως είναι. Με βιάζει εδώ και δύο χρόνια και με χτυπάει ανελλιπώς».

Και συνέχισε στην κατάθεσή της η μητέρα «Όταν άκουσα αυτό το μήνυμα αποσαθρώθηκαν όλα τα στέρεα του σπιτιού μου. Εκείνο το ίδιο βράδυ δεν κοιμηθήκαμε καθόλου. Αυτός ο άνθρωπος έγινε η αιτία να διαλυθεί το σπίτι μου».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο εισαγγελέας ζήτησε από τη μητέρα να τοποθετηθεί στο γεγονός πως «όσοι μάρτυρες προηγήθηκαν, γονείς συναθλητριών της κόρης της, κατέθεσαν πως είχε σχέση με τον προπονητή». Εκείνη απάντησε: «Το έκαναν για λόγους φθόνου και ζήλιας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ίσως να καλύψουν τις πειθαρχικές κυρώσεις που πιθανόν να είχαν τα μέλη του ομίλου» και τόνισε πως δεν είχε έρθει κανείς για να της πει κάτι σχετικό, ούτε και η ίδια είχε αντιληφθεί κάτι ανάλογο.

Τροχιοδεικτικές βολές Μαξίμου σε Μυτιληναίο;

Βροχή ερωτήσεων από την εισαγγελέα

Η μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την εισαγγελέα σχετικά με το γεγονός ότι αποκαλούσε στην κατάθεση της τον κατηγορούμενο με το μικρό του όνομα.

Εισαγγελέας: Ένας άνθρωπος που έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό στο παιδί σας είναι ο Τ…;

Μάρτυρας : Είναι δυνατόν να με ρωτάτε κάτι τέτοιο; Αυτός ο άνθρωπος είναι η αιτία που έχει διαλυθεί σπίτι μου.

Εισαγγελέας : Ένας άνθρωπος που φέρεται να σας έχει κάνει τόσο μεγάλο κακό είναι ακόμα ο Τ…;

Μάρτυρας : Πάντα Τ… τον έλεγα, δεν τον έλεγα με το επώνυμο Α….

Εισαγγελέας : Ήταν κοντά σας;

Μάρτυρας : Ναι ήταν προπονητής και φίλος. Είχε προτείνει όταν γεννήθηκε τρίτο μας παιδί να το βαπτίσει.

Εισαγγελέας : Αυτός τα έκανε όλα; Αυτός πρότεινε να παραβρεθείτε σπίτι του;

Μάρτυρας: Ναι

Εισαγγελέας : Αυτός ο αυστηρός, απόμακρος στην προπόνηση;

Μάρτυρας : Είπα ότι είχε οικειότητα με όλους, ήταν καλός με παιδιά, απλά εγώ είπα ότι στο περιστατικό με κιλά, έδειξε αυστηρότητα.

Εισαγγελέας: Στο θέμα της προπόνησης ήταν αυστηρός;

Μάρτυρας : Είναι ένας άνθρωπος με ένταση.

Η μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις και από τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα σχετικά με τις καταθέσεις μαρτύρων στην υπόθεση που υποστήριξαν ότι η αθλήτρια διατηρούσε σχέσεις με τον προπονητή της.

Εισαγγελέας : Υπάρχουν καταθέσεις ότι η κόρη σας ήταν η ουρά του, επιδίωκε να βρισκόταν κοντά του και πως ανάμεσα στην κόρη σας και τον προπονητή έτρεχε κάτι παραπάνω, γιατί να έρθουν να καταθέσουν όλα αυτά στην ανάκριση;

Μάρτυρας : Μου κάνει εντύπωση ότι ήρθαν και τα είπαν αυτά. Πιστεύω πως καλύπτουν άλλους που θέλουν να αποφύγουν πειθαρχικές ευθύνες των ανθρώπων και του ομίλου και από ζήλια και μόνο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Θέλαν να καλύψουν πειθαρχικές κυρώσεις που θα είχαν μέλη του ομίλου.

Εισαγγελέας : Τι πειθαρχικές κυρώσεις θα είχανε τα μέλη του Δ.Σ. για ενέργειες που είχε κάνει κατηγορούμενος;

Μάρτυρας : Όταν το έμαθαν δεν έκαναν τίποτα.

Εισαγγελέας : Γιατί να τα πουν μετά από τόσα χρόνια;

Μάρτυρας : Από ζήλια.

(…)

Εισαγγελέας : Η κόρη σας με τον κατηγορούμενο, δεν είχανε σχέση πέρα από αθλητικό κομμάτι; Μάρτυρας λέει πως είχατε πει «άσχημο θα ήταν να παντρευτεί με τον προπονητή της;».

Μάρτυρας : Είναι δυνατόν στον Αφγανισταν είμαστε; 12 με 28; Εάν ήθελα να την παντρολογήσω, δεν θα την είχα μέχρι τώρα, δέκα φορές;

Εισαγγελέας : Ερχόταν ποτέ να παίρνει ο κατηγορούμενος την κόρη σας με το αυτοκίνητο;

Μάρτυρας : Ποτέ.

Εισαγγελέας : Κυρία μάρτυρα έχω πέντε καταθέσεις που το λένε;

Μάρτυρας : Όλα τα παιδιά μάζευε. Ποτέ η Αμαλία δεν πήγε ποτέ μόνη της με Τ.., πουθενά. Μόνη της δεν ήταν ποτέ, ήταν και η αδελφή της πάντα μαζί.

Εισαγγελέας: Ένας άνθρωπος που θεωρείτε φίλος, θα ήταν κακό εάν ερχόταν να την πάρει;

Μάρτυρας : Δε μου αρέσει, έχει πατέρα να την πάρει.

Η μητέρα της αθλήτριας επισήμανε στην κατάθεση της ότι η κόρη της μέχρι να συμβούν όλα αυτά ήταν ένα χαρούμενο αλλά συνεσταλμένο παιδί το οποίο στη συνέχεια ήταν «ένα παιδί σε μόνιμο άγχος, ανησυχούσε για εμάς, κοιμόμουν μαζί της συχνά διότι είχε εφιάλτες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με τους λόγους που κατήγγειλε η κόρης της την υπόθεση στη δικαιοσύνη μετά από δέκα χρόνια επισήμανε «η απόφαση να έρθουμε εδώ δεν ήταν δική μας αλλά της Αμαλίας. Ο λόγος δεν ήταν η Μπεκατώρου αλλά με αφορμή την Μπεκατώρου ότι υπήρξε μία κινητοποίηση της Δικαιοσύνης και είπαμε ότι τώρα δεν θα είμαστε μόνοι μας επειδή μέχρι ήμασταν μόνοι μας».

«Σε σιχαίνομαι μίασμα», ξέσπασε η μητέρα

Στη μάρτυρα θέλησε να υποβάλει ερώτηση και ο κατηγορούμενος, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη της μητέρας της αθλήτριας.

Κατηγορούμενος : Θέλω να με κοιτάει

Μητέρα: Αμετανόητος

Κατηγορούμενος : Κοίτα με

Μητέρα : Δε θέλω να σε κοιτάω σε σιχαίνομαι, μίασμα

Κατηγορούμενος : Εγώ και γονατιστός, μπορώ να σου ζητήσω συγγνώμη

Μητέρα : Θα πρέπει να ντρέπεσαι. Είσαι κτήνος.

Κατηγορούμενος : Όταν σε πήρα τηλέφωνο, για πολλοστή φορά που βρήκα με την Αμαλία…

Μητέρα : Δεν ντρέπεσαι που τα λες αυτά, ντροπή σου, βίασες το παιδί μου, ο Θεός να σε κάψει, θρασίμι, μίασμα, μου κατέστρεψες το παιδί.

Η κατάθεση του πατέρα

Ο πατέρας της αθλήτριας, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον κατηγορούμενο λόγω της ιδιότητας του ως εφόρου του ιστιοπλοϊκού ομίλου περιέγραψε στην κατάθεση του πως έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του όταν έμαθε τι είχε συμβεί με την κόρη του και τον προπονητή.

«Παιδάκια ήταν, τι ιδιαίτερες σχέσεις; Ήταν προπονητής παίδων μέχρι 13 ετών. Τι παραπάνω σχέσεις να σκεφτείς από έναν προπονητή που έχεις σαν οικογένεια; Έφυγε γη κάτω από τα πόδια μου όταν το έμαθα. Κι αυτό από έναν άνθρωπο που μόνο καλό του έκανα, του έκτισα το όνειρο του» τόνισε ο μάρτυρας στην κατάθεση του, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου.

Πρόεδρος : Από το 2010 μέχρι το 2012 η κόρη σας, είχε τακτική επαφή με τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας : Ναι

Πρόεδρος : Υπήρχε μεταβολή στη συμπεριφορά της;

Μάρτυρας : Καμία. Ένα κλειστό μαζεμένο κορίτσι. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει.

Πρόεδρος : Πως θα την χαρακτηρίζατε την κόρη σας ;

Μάρτυρας : Μαζεμένο, ήσυχο, κλειστό παιδί.

Πρόεδρος : Πως ένιωθε όταν πήγαινε στα μαθήματα;

Μάρτυρας : Το ξεκινήσαμε μαζί γιατί πηγαίναμε μαζί για ψάρεμα. Την αγαπούσε την θάλασσα και πήγαινε χαρούμενη στην ιστιοπλοΐα.

Πρόεδρος : Πέρα από τα μαθήματα υπήρχε άλλη επικοινωνία με τον κατηγορούμενο; Μηνύματα;

Μάρτυρας : Όχι. Με τον κατηγορούμενο ξεκινήσαμε και χτίσαμε αυτό το κομμάτι, τον όμιλο. Μαζί μου εγώ στον όμιλο είχα και παιδιά μου και είχαμε και μεγάλη επαφή.

Πρόεδρος : Κοινωνικές επαφές με τον κατηγορούμενο είχατε;

Μάρτυρας : Θέλοντας και μη είχαμε γίνει φίλοι. Το όνειρο του δικό του ήθελα εγώ να φτιάξω και έτσι δεθήκαμε πιο πολύ.

Πρόεδρος : Πως είδατε τη συμπεριφορά του;

Μάρτυρας : Για την ηλικία του είχε τις παραξενιές του, τον έπιανα και του έλεγα να μη φωνάζει στα παιδιά, είχε τα ΟΥΚ μέσα του… Εγώ ήμουν δίπλα του. Σε αποστολές. Ήμουν ό μόνος σε όλη την Ελλάδα που έβαζε υπογραφή του στις αποστολές.

Πρόεδρος : Είχατε παρατηρήσει μία ιδιαίτερη σχέση του κατηγορούμενου με την κόρη σας;

Μάρτυρας : Παιδάκια ήταν. Όλα τα είχε αγκαλιά του. Τα φίλαγε, τα έβαζε στα πόδια του. Ήμασταν σαν οικογένεια. Η συμπεριφορά του ήταν ίδια.

Πρόεδρος : Τι ξεπέρασε τα όρια; Τι σας σόκαρε στη συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας : Όταν έμαθα από την ηχογράφηση που έκανε το παιδί μας. Στο κινητό μου.

Πρόεδρος : Πόσα λεπτά μίλησε η κόρη σας;

Μάρτυρας : Τι να σας πω, δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Άκουσα τα χειρότερα. Έλεγε ο Τ… δεν είναι αυτός που νομίζετε. Με βιάζει, με κακοποιεί και με απειλεί για τη ζωή σας και τη δική σας.

Πρόεδρος : Υπάρχουν κάποιοι που καταθέτουν ότι ήταν δίπλα διπλά η κόρη σας με τον κατηγορούμενος και πως υπήρχε σχέση και φαινόταν να το επιδιώκει η κόρη σας.

Μάρτυρας : Ο κατηγορούμενος ήταν πιο κοντά μαζί μας λόγω φύσης δουλειάς. Μπορεί κάποιος να την έβλεπε μαζί του επειδή η Αμαλία, βοηθούσε στον όμιλο δεν είχε πάει ποτέ κάπου με Τ…

Πρόεδρος : Είχε τύχει να πάει να την πάρει από σχολείο;

Μάρτυρας : Δε ξέρω. 25 χρόνια δεν έχει πάει κανείς να πάρει παιδί μου από το σχολείο. Δύο ημέρες δεν έχω πάει όταν γένναγε η γυναίκα μου το τρίτο παιδί. Δεν είχα δώσει τέτοιο δικαίωμα.

(…)

Εισαγγελέας : Οι μητέρες των άλλων παιδιών που καταθέτουν όσα καταθέτουν γιατί τα λένε;

Μάρτυρας : Ήρθαν και κατέθεσαν για τη ζήλια που είχαν με την Αμαλία. Που πήρε παγκόσμιο… Που από την καταστροφή του αυτό το παιδί, κατάφερε να τους ξεπεράσει όλους. Το έζησα σαν έφορος όλα αυτά τα χρόνια…

Εισαγγελέας : Γιατί οι άνθρωποι του ομίλου εφόσον η Αμαλία, δεν είχε διακριθεί ακόμα τον Δεκέμβριο του 2013 όταν τους είπατε τι είχε συμβεί στο παιδί σας, δε σας στήριξε κανείς;

Μάρτυρας : Από το φόβο και την ανευθυνότητα τους.

Εισαγγελέας : Τι είχανε να φοβηθούν;

Μάρτυρας : Αυτή την αίγλη που είχαν πάρει από όμιλο που τους γνώριζαν όλοι…

Εισαγγελέας : Ήσασταν αγαπητός, σας γνώριζαν και οι πέτρες και λέτε στους υπόλοιπους το παιδί μου έχει πρόβλημα και δεν σας υποστηρίζει κανείς.

Μάρτυρας : Και μου έριξαν και την ευθύνη

Εισαγγελέας : Μήπως επειδή έβλεπαν αυτά που εσείς δεν μπορούσατε;

Μάρτυρας : Όχι μου έριξαν ευθύνη διότι εγώ ήμουν αθλητικό.

Εισαγγελέας : Μία πράξη φέρεται να έγινε εντός δωματίου στο Γαλαξίδι, ενώ ήσασταν κι εσείς…

Μάρτυρας : Από τότε που το έμαθα αυτό, πετάγομαι κάθε μέρα στον ύπνο
μου, που δεν μπορούσε να υποστηρίξω το παιδί μου.

Εισαγγελέας : Το θεωρείτε αληθές; Ενώ κοιμόσασταν δίπλα

Μάρτυρας : Θέλω να τον ρωτήσω εάν ήταν το βίτσιο ενός 11-12 χρονου και όχι ενός 29χρονου ανώμαλου


(…)

Πρωτοδίκης : Δε σας έκανε εντύπωση που δεν ακούσατε κάτι;

Μάρτυρας (κλαίγοντας): Τι να σας πω ότι θέλω να σκοτώσω τον εαυτό μου από τότε που το έμαθα που δεν μπόρεσα να προστατέψω το παιδί μου.

Πρωτοδίκης : Αποκλείεται να ήταν ερωτευμένη η κόρη σας;

Μάρτυρας: Τι ερωτευμένη; Παιδάκια ήταν.

Η δίκη συνεχίζεται με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πατέρα την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Μανώλης Δράκος