Δίκη προπονητή Ιστιοπλοίας: “Δεν υπήρχε βιασμός – Ήταν κοντά” κατέθεσαν δυο συναθλήτριες

 Δίκη προπονητή Ιστιοπλοίας: “Δεν υπήρχε βιασμός – Ήταν κοντά” κατέθεσαν δυο συναθλήτριες

Νέα διάσταση στην υπόθεση με τον προπονητή της Ιστιοπλοίας έδωσαν δυο συναθλήτριες της καταγγέλλουσας τον βιασμό της οι οποίες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι δεν υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση.

Οι δύο νεαρές, οι οποίες έχουν μηνυθεί από την πλευρά της Αμαλίας για ψευδορκία για όσα υποστήριξαν στο στάδιο της ανάκρισης, κατέθεσαν στο δικαστήριο και ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε κακοποίηση της 23χρονης από τον προπονητή που να είχε υποπέσει στην αντίληψή τους.

Και οι δύο μάρτυρες υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια του επίμαχου χρονικού διαστήματος υπήρχε ανάμεσα στον προπονητή και την αθλήτρια οικειότητα και πως ο κατηγορούμενος είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια της. «Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι υπήρχε βιασμός, η Αμαλία συνέχιζε να πηγαίνει στο χώρο και να είναι κοντά του και όταν αλλάξαμε κατηγορία (σ.σ. στο άθλημα). Συνέχισε με την ίδια οικειότητα και με το νέο προπονητή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο, ενώ πρόσθεσε πως η αθλήτρια ήταν ερωτευμένη με τον προπονητή και εκτίμησε πως η καταγγελία της για βιασμό είναι ψευδής.

Οι διάλογοι στη δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας: 

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι η καταγγελία είναι ψευδής.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;

Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν η Αμαλία έχει μια τάση προς μυθοπλασία, να επινοεί δηλαδή φανταστικά γεγονότα;

Μάρτυρας: Δεν είχα τόσο στενή σχέση μαζί της.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι την βλέπατε ερωτευμένη.

Μάρτυρας: Ναι, την έβλεπα…

Εισαγγελέας: Είχατε δει ποτέ κάποια ερωτική περίπτυξη μεταξύ τους;

Μάρτυρας: Όχι. Αν βίωνε όμως τις φρικαλεότητες που μας περιγράφει θα μας είχε πει κάτι

Εισαγγελέας: Το θεωρείται αδύνατον να συνέβαιναν όλα αυτά και να μην το είχατε καταλάβει;

Μάρτυρας: Ναι, το θεωρώ αδύνατον. Δεν γίνεται να κρύψεις σε αυτές τις ηλικίες τόσο έντονα συναισθήματα, όπως ο φόβος η βία….

Εισαγγελέας: Ποιος ήταν ο ρόλος της μητέρας της Αμαλίας απέναντι σε εκείνη;

Μάρτυρας: Δεν την άφηναν να παίξει μαζί μας, δεν είχε πολλές ελευθερίες. Είχε μόνο κάποια ελευθερία όταν κοντά της ήταν ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τους γονείς της.

«Ήταν κοντά»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δεύτερη πρώην συναθλήτρια της Αμαλίας. «Ήταν πολύ κοντά με τον κατηγορούμενο. Ο προπονητής είχε πολύ καλή σχέση με γονείς της Αμαλίας. Είχαν οικειότητα. Η Αμαλία ερχόταν καθημερινά σε όλες τις προπονήσεις. Φαινόταν πόσο χαρούμενη ήταν, απομονώνονταν. Η Αμαλία φαινόταν χαρούμενη. Τους ρωτούσαμε που πάτε; Και μας έλεγχαν ερχόμαστε. Δεν ξέρω τι έκαναν αλλά από τη συμπροφορά τους, δε φαινόταν κάτι κακοποιητικό» ανέφερε η δεύτερη μάρτυρας στην κατάθεσή της.

Πρόεδρος: Επαφή μεταξύ τους στενή είχατε δει; Ερωτική περίπτυξη;

Μάρτυρας: Όχι αλλά ήταν πολύ κοντά. Μπορεί να αγκαλιαζόντουσαν και εκείνη να τον προσέγγιζε, ναι. Μια ημέρα που είχαμε προπόνηση παρατήρησα να βγαίνουν από τα αποδυτήρια, να βγαίνουν έξω χαμογελαστοί και οι δυο. Είχαν κοκκινίσει κιόλας. Τους ρώτησα «τι γίνεται εδώ;» και μου είπαν «μη σε νοιάζει». Αυτό έγινε το 2013.

Εισαγγελέας: Μόνη σας καταθέσατε στην ανάκριση; Σας πρότεινε κάποιος ως μάρτυρα;

Μάρτυρας: Καλέστηκα από τον ανακριτή, ήθελα να καταθέσω γιατί δεν μου άρεσε όλο αυτό που είχε γίνει. Δεν μου άρεσε όλο το σκηνικό, ξέφυγε από τα όρια η καταγγελία, όταν ακούστηκαν βιασμοί… Η δική μου κρίση λέει ότι δεν υπήρχαν όλα αυτά. Την βλέπαμε χαρούμενη.

Εισαγγελέας: Γιατί συνέβη αυτό; Δώσατε κάποια εξήγηση; Γιατί η καταγγελία περιλαμβάνει και βιασμό;

Μάρτυρας: Έχω κάποιες απόψεις προσωπικές αλλά δεν μπορώ να ξέρω

Εισαγγελέας: Δεν θέλουμε προσωπικές απόψεις αλλά γεγονότα. Είδατε να στέλνει μηνύματα στον προπονητή;

Μάρτυρας: Ναι κάποια στιγμή είδα το όνομά του στα μηνύματα, δεν είδα κάποια βρισιά κάποια απειλή, είδα ένα συναισθηματικό μήνυμα δε θυμάμαι το περιεχόμενο τόσο χρόνια μετά, αυτό έγινε μια φορά….

Εισαγγελέας: Η οικογένεια της Αμαλίας ήταν δεμένη;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να το ξέρω. Πάντως ο πατέρας της ήταν σχεδόν κάθε ημέρα στον όμιλο. Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος ο συγκεκριμένος είχε καταλάβει κάτι. Με τη μητέρα υπήρχε σκηνικό που ήμουν παρούσα. Υπήρχε σκηνικό που συζητήθηκε και μας έλεγε μην ασχολείστε. Πηγαίναμε σε αγώνες και η Αμαλία ήταν συνέχεια στο αμάξι του προπονητή. Όλοι πηγαίναμε με βανάκι και η Αμαλία με τον κατηγορούμενο. Και εγώ ρώτησα γιατί «πάει με τον προπονητή;». Και η μητέρα της είπε «μη σας νοιάζει η Αμαλία θα πάει με τον κατηγορούμενο».

Εισαγγελέας: Άλλο περιστατικό; Μη διστάζετε να πείτε…

Μάρτυρας: Μετά από ένα διάστημα που ήρθε νέος προπονητής βλέπαμε την οικειότητα της μητέρας και με το νέο προπονητή. Κάποιος ρώτησε την μητέρα γιατί του είχε φέρει φαγητό και θυμάμαι ότι μας είπε: «Μη σας νοιάζει, εγώ ήθελα να του φέρω φαγητό …».

Εισαγγελέας: Δείχνει κάτι περισσότερο αυτό;

Μάρτυρας: Ήταν έτσι το κλίμα που δεν ταίριαζε. Όταν ένας άνθρωπος βιάζεται ή κακοποιείται δεν γίνεται να έχει μια συμπεριφορά τελείως φυσιολογική

Εισαγγελέας: Ο πατέρας γνώριζε και το ενέκρινε ή όχι;

Μάρτυρας: Σας το απάντησα, δεν μπορώ να το ξέρω….

Εισαγγελέας: Την βοήθησε ο νέος προπονητής; Μιλήστε με παρρησία και θάρρος. Νομίζω ότι διστάζετε. Εδώ υπάρχει κατηγορούμενος διερευνούμε με μεγάλη προσοχή. Ψάχνουμε την αλήθεια και να μη φοβάται κανείς τίποτα. Έχω την αίσθηση ότι κρύβονται συνέχεια πράγματα. Πείτε αν έχετε να πείτε κάποιο γεγονός…

Πολιτική Αγωγή: Γιατί τον διώξανε τελικά τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το ξέρω.

Επανεξέταση γονιών

Το δικαστήριο κάλεσε στο βήμα του μάρτυρα εκ νέου τους γονείς της αθλήτριας προκειμένου να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της έδρας. Μάλιστα, η αθλήτρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής βγήκε από τη δικαστική αίθουσα ξεσπώντας σε κλάματα, λέγοντας «δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ». Ο πατέρας της που ακόμα δεν είχε ανέβει ξανά στο βήμα του μάρτυρα ξέσπασε κι εκείνος σε κλάματα.

Η μητέρα της Αμαλίας ρωτήθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα σχετικά με τις καταγγελίες της κόρης της και ζήτησε ο κατηγορούμενος να τιμωρηθεί τα δέοντα.

Πρόεδρος : Αυτή τη στιγμή είστε σε θέση ισχύος απέναντι στον κατηγορούμενο, ο οποίος είναι κρατούμενος. Ενδεχομένως όταν ήταν μικρή η Αμαλία, δεν ήσασταν. Η θέση η δική μας είναι δύσκολη. Πρέπει να τιμωρηθεί ένας άνθρωπος που έχει το τεκμήριο της αθωότητας και η αμφιβολία είναι υπέρ του. Εμείς πρέπει να τον τιμωρήσουμε όσο πρέπει. Πιστεύετε ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να τιμωρηθεί περισσότερο από ό, τι του αξίζει;

Μάρτυρας: Αυτός ο άνθρωπος είναι χειριστικός, τοξικός εγκληματίας. Πρέπει να τιμωρηθεί για τα δέοντα. Εκμεταλλεύτηκε τα πάντα, την απειρία της Αμαλίας, ήταν 12 ετών παιδί. Εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη, τη φίλια μας.

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό σε αυτό το παιδί;

Μάρτυρας: Είμαι καθαρή στη συνείδηση μου για το πως το χειρίστηκα από την πρώτη στιγμή που το έμαθα. Για το προηγούμενο διάστημα, κατηγορώ τον εαυτό μου που δεν μπόρεσα να το αντιληφθώ. Πείτε η αφέλεια μου, η εμπιστοσύνη μου στον κατηγορούμενο, η δουλειά, ότι είχα αλλά δύο παιδιά…

Εισαγγελέας: Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι αυτοί που δίνουν διαφορετική εκδοχή, αποτέλεσαν μία ομάδα που ήρθαν εδώ να σας δυσφημίσουν;

Μάρτυρας: Απόλυτα

Εισαγγελέας: Περίμεναν τη κατάλληλη στιγμή για να το κάνουν αυτό;

Μάρτυρας: Δεν σταμάτησαν ποτέ να ασχολούνται με την Αμαλία, ξέρανε τα πάντα για εκείνη

Εισαγγελέας: Τόσο χαμηλά πέσανε όλο αυτοί οι άνθρωποι, να υποστηρίζουν το βιαστή; Το κάνανε όλο αυτό κατόπιν συμπαιγνίας

Μάρτυρας: Μάλιστα

Εισαγγελέας: Το όφελος έχουν;

Εισαγγελέας: Είναι φθόνος και ζήλια. Μου έχουν διαλύσει όλη την οικογένεια αυτή τη στιγμή, 10 χρόνια προσπαθούσα να αναστήσω ένα παιδί. Η Αμαλία βρήκε τη δύναμη να ζητήσει μετά από δέκα χρόνια να καταθέσει για να συνεχίσει τη ζωή της. Ήταν κεραυνός εν αιθρία για όλους μας. Μου έστειλε ένα μήνυμα και μου είπε θέλω να καταγγείλω το βιασμό μου, εσείς τι θα λέγατε σαν γονιός; Όχι; Σήμερα ναι, θεωρώ ότι έπρεπε να κινηθώ πιο δραστικά… Είναι παράλογο, εξωφρενικό και χυδαίο να λένε ότι εγώ την είχα λογοδόσει. Και ακόμη πιο χυδαίο είναι ενώ η Αμαλία βρήκε τη δύναμη να το καταγγείλει, τώρα την λοιδορούν.

Πρόεδρος: Τον έχετε ικανό τον κατηγορούμενο να το έχει κάνει αυτό και σε άλλα παιδιά;

Μάρτυρας: Ναι, δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας έκανε.

Την τιμωρία του κατηγορούμενου ζήτησε και ο πατέρας της Αμαλίας, χαρακτηρίζοντας τον πονηρό και μεθοδικό.

Εισαγγελέας: Γιατί λένε ότι οι μάρτυρες όλα αυτά; Για ποιο λόγο τα είπαν; Για τα 15 λεπτά δημοσιότητας; Γιατί σας άδειασε η κοινωνία του Ωρωπού, γιατί δεν ήλθε κανείς εδώ να καταθέσει;

Μάρτυρας: Κανείς δεν μας άδειασε, όλος ο Ωρωπός μαζί μας είναι. Εγώ έφερα πέντε σοβαρούς ανθρώπους να καταθέσουν.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν ήλθε κανείς από τον όμιλο;

Μάρτυρας: Γιατί είναι ευθυνόφοβοι, μόνο για τη δόξα είναι.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα