• 20 Ιουνίου, 2021

Ενόργανη: Έκτακτο ΔΣ της Ομοσπονδίας μετά την επιστολή για βασανιστήρια

 Ενόργανη: Έκτακτο ΔΣ της Ομοσπονδίας μετά την επιστολή για βασανιστήρια

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ενόργανης Γυμναστικής, Θανάση Σταθόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα στις 21 Μαρτίου 2021, αλλά από το 1997 έως το 2003 εργάστηκε ως ομοσπονδιακός προπονητής ενόργανης στις κατηγορίες ανδρών-εφήβων, δήλωσε στο sputniknews.gr.

«Ό,τι και να γίνει είμαστε δίπλα στις αθλήτριες και τους αθλητές, οι οποίοι που έχουν κάνει τα καταγγελλόμενα. Έχω ζητήσει και θα γίνει σήμερα σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 18:00 με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό. Φυσικά, ένα από τα θέματα είναι να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους ώστε να συγκεκριμενοποιήσουν περιόδους που έγιναν αυτά τα πράγματα, αλλά και πρόσωπα έτσι, ώστε και εμείς από την πλευρά μας, να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, όχι μόνο στη διερεύνηση, αλλά και τι ακριβώς έχει γίνει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο.

Η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται οι 22 αθλητές και αθλήτριες, καταγγέλλοντας τη συστηματική κακοποίηση σε όλα τα επίπεδα και κλιμάκια, αλλά και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς τους, αρχίζει από το 1985, ενώ καλύπτει διαφορετικές εποχές.

«Από το 1985 που ξεκίνησε, εγώ ήμουν φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ. Να ξέρετε ότι κατά καιρούς συμβαίνουν κάποια γεγονότα, τα οποία δυστυχώς -και έχω συγκεκριμένο περιστατικό- ο καταγγελλόμενος που καταγγέλλει κάτι, πήρε πίσω την καταγγελία. Παραδείγματος χάρη, είχαμε κάνει σύγκληση ΔΣ γι΄ αυτό το θέμα και αμέσως η καταγγελία πάρθηκε πίσω, οπότε μετά σου δένουν τα χέρια» ανέφερε ο Θανάσης Σταθόπουλος, ο οποίος από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Διευθυντής Αγώνων της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.

Όμως, γιατί κάποιος να πάρει μια καταγγελία πίσω; Αυτό είναι μια απορία πολλών με το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό να είναι ο φόβος.«Δεν φοβούνται, δεν είναι θέμα φόβου. Όταν ο γονιός κάνει μια καταγγελία και την παίρνει πίσω, δεν νομίζω πως είναι θέμα φόβου. Εμείς ως όργανο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν δεν έχει υπάρχει ο άλλος να καταγγείλει συγκεκριμένο. Μας κόβει τα πόδια. Τώρα όμως είναι διαφορετικά. Ελπίζω οι αθλήτριες και οι αθλητές, γιατί θα κοιτάξουμε με μια επιτροπή να έρθουμε σε επαφή μαζί τους με πλήρη εχεμύθεια, να μπορέσουν να πουν γεγονότα και καταστάσεις ώστε να ρίξουμε φως σε αυτή την περίοδο» τονίζει ο κ. Σταθόπουλος.

Οι αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, προχώρησαν σε σοκαριστικές καταγγελίες, για ψυχολογική, σωματική και λεκτική βία, όσο και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από προπονητές, ακόμα και σε μικρά παιδιά και η Ε.Γ.Ο. θέλει να έρθει σε επαφή με τους 22 για περαιτέρω πληροφορίες.

«Περιμένουμε το Διοικητικό Συμβούλιο και να έρθουμε σε γνώση, επειδή η επιστολή είναι γενική, δεν αναφέρεται ούτε σε πρόσωπα και συγκεκριμένα γεγονότα. Αναφέρεται μια περίοδος από το 1985 και μετά, χωρίς όμως πρόσωπα και γεγονότα. Αναφέρει κάποια πράγματα, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιους και από ποιους» κατέληξε ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυμναστικής.