Ενεργειακή κρίση: Έως και 500 ευρώ το μήνα θα πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα, προβλέπει η Goldman Sachs- Αύξηση 65% στο κόστος της βιομηχανίας- Φόβοι για κοινωνικές αναταραχές

 Ενεργειακή κρίση: Έως και 500 ευρώ το μήνα θα πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα, προβλέπει η Goldman Sachs- Αύξηση 65% στο κόστος της βιομηχανίας- Φόβοι για κοινωνικές αναταραχές

Αν διακοπεί πλήρως η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορεί να πληρώνουν για ηλεκτρισμό έως και 500 ευρώ/μήνα, σύμφωνα με μελέτη της Goldman Sachs ενώ το ενεργειακό κόστος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα αυξηθεί 65% και θα μειωθεί η παραγωγή χημικών, γυαλιού, τσιμέντου, χάλυβα κ.ά. Στη Γερμανία και στη Γαλλία που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο η μείωση της παραγωγής θα φτάσει στο 60-80%. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs, την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται να ζήσει την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που υπήρξε ποτέ.

Προειδοποίηση για νέες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου έστειλε ταυτόχρονα ο ΟΠΕΚ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την αυξημένη ζήτηση πετρελαίου το 2023.

Στις 20 Ιουλίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, το οποίο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των «27», στα τέλη Ιουλίου. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας είπε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson. Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας είναι προφανής, αλλά κάθε άλλο παρά ικανή απάντηση στην κρίση.

Θα υπάρξει κοινή πολιτική; Το ζήτημα δεν είναι να δοθεί (άλλη) μια εργαλειοθήκη στα κράτη μέλη αλλά να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική προμήθειας και ελέγχου των τιμών του φυσικού αερίου. Αλλιώς, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ευρώπη θα ζήσει κοινωνικές αναταραχές παρόμοιες με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στην Γαλλία.

Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα, ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol, ο κόσμος δεν έχει δει τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, συμπλήρωσε. Η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται γιατί η EDF μειώνει, λόγω του καύσωνα, την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικά εργοστάσια, από τα οποία κάθε καλοκαίρι η Ευρώπη εισήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα.

Για πρώτη φορά μετά από 20ετία, η ισοτιμία του ευρώ εξισώθηκε με αυτήν του δολαρίου, μετά από πτώση άνω του 10% που σημείωσε από τις αρχές έτους. Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος έλεγαν ότι δεν θα εκπλαγούν αν το ευρώ φτάσει στα 0,95 δολάρια. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ, για κάθε μείωση 1% της ισοτιμίας του ευρώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει 0,11% σε ετήσια βάση.

Με πληροφορίες από το K-Report

Σχετικά Άρθρα