• 31 Οκτωβρίου, 2020

Εμμένει η Άγκυρα για τα Βαρώσια – Απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ

 Εμμένει η Άγκυρα για τα Βαρώσια – Απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, διά της οποίας τονίζει ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων».

Ανάκληση της απόφασης της Τουρκίας για τα Βαρώσια ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- Παρέμβαση Βερολίνου

Ουσιαστικά η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους για το θέμα και απορρίπτει την απόφαση του ΟΗΕ

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας».

«Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τ/κ αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή», αναφέρεται.

«Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη», προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Καταλήγει δε αναφέροντας πως «η υπεράσπιση τoυ status quo δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού».