Εκτός ελέγχου το χρέος της Ιταλίας, θα φθάσει το 170% του ΑΕΠ

 Εκτός ελέγχου το χρέος της Ιταλίας, θα φθάσει το 170% του ΑΕΠ

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι πολύ πιθανό να καταστεί μη διαχειρίσιμο, ενώ επικρατεί έντονη νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών καθώς το κόστος δανεισμού για τη χώρα διογκώνεται. 

H Iταλία, αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη, έχει υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα, διότι όλος ο οικονομικός μηχανισμός διέκοψε τη λειτουργία του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η παραγωγή της χώρας θα συρρικνωθεί 9,5% εφέτος, ενώ το Bloomberg Economics κάνει λόγο για 13%. Εάν οι δυσμενείς επιπτώσεις παραταθούν, η χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με την εκτίναξη των δημοσίων δαπανών θα διογκώσουν το ήδη υψηλό χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ, ενώ ορισμένοι αναλυτές το θέτουν στο 170% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020.

Οπότε σχηματίζεται η εντύπωση ότι η Ιταλία θα χρειαστεί περισσότερη δημοσιονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ή ότι ίσως θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα της αναδιοργάνωσης του χρέους. «Η κακή επίδοση της ιταλικής οικονομίας, η οποία απλά θα επιδεινώνεται, ενόσω η πολιτική ηγεσία της θα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στις συνέπειες της πανδημίας, θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτατος οικονομολόγος θεμάτων Ευρωζώνης στο Bloomberg Economics.

Με πληροφορίες kathimerini.gr, Bloomberg, Reuters

Χρήστος Σταθόπουλος