“Θρίλερ” στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Δυστοκία στην απόφαση για τα μέτρα – Θα καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις

 “Θρίλερ” στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Δυστοκία στην απόφαση για τα μέτρα – Θα καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις

Μεγάλη δυστοκία επικρατεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να καταλήξουν στα νέα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Ως αποτέλεσμα θα καθυστερήσει η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, η οποία θα γίνει μόλις ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες φαίνεται να έχει κλειδώσει lockdown τύπου Μαρτίου για «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Η Πάτρα, ο Άγιος Νικόλαος και η Χαλκίδα αναμένεται να κατεβάσουν ρολά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά. 

Αυτό σημαίνει καταστήματα κλειστά, ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και μένει να αποφασιστεί αν τα σχολεία θα κλείσουν σε αυτές τις περιοχές και θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Για την Αττική όσον αφορά στα μέτρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία από τις έξι το απόγευμα έως τις 5 το πρωί και όχι από τις 9 το βράδυ όπως είναι μέχρι σήμερα. 

Η διχογνωμία έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι θέλουν να μείνουν ανοικτά τα σχολεία ενώ υπάρχουν και επιστήμονες οι οποίοι είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους και ζητούν να κλείσουν άμεσα καθώς θεωρούν ότι ευθύνονται για την διασπορά του κορονοϊού. 

Στην επιτροπή παρουσιάζονται στοιχεία με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία Παίδων, ενώ παρατηρήθηκαν και βαρειές νοσηλείες στα παιδιά και ένας θάνατος του 16χρονου κοριτσιού στην Θήβα. 

Από την άλλη, κυρίως οι παιδίατροι της επιτροπής θεωρούν ότι δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά και ότι τα παιδιά που νόσησαν μολύνθηκαν κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους και όχι από τα σχολεία.

Η κυβέρνηση από την άλλη από την πρώτη στιγμή θεωρεί βασική προτεραιότητα να μείνουν ανοικτά τα σχολεία καθώς οι επιπτώσεις στα παιδιά τόσο ψυχολογικές όσο και εκπαιδευτικές είναι μεγάλες. 

Προς το παρόν φαίνεται πάντως ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά αλλά δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα και αν επανεξεταστούν τα δεδομένα να κλείσουν κάποιες βαθμίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθεί έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων και να μην υπάρξει πιο σκληρό lockdown.

Επίσης συζητείται και η απαγόρευση μετακινήσεων με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση) σε μακρινούς δήμους, καθώς έχει διαπιστωθεί κατάχρηση από τους πολίτες. Ωστόσο αυτό το μέτρο έχει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Εφόσον αποφασιστεί μη αυστηρό lockdown, τα σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) θα παραμένουν ανοιχτά, όπως και το λιανεμπόριο, με τη μέθοδο του click away.

Εφόσον απαγορευτεί το click in shop, τότε κατεβάζουν ρολά κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ, και τα βιβλιοπωλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με click away.

Παναγιώτης Δρίβας