• 20 Απριλίου, 2021

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των καταστημάτων- Εκφράζονται διαφωνίες

 Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των  καταστημάτων- Εκφράζονται διαφωνίες

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων βρίσκεται σε εξέλιξη το απόγευμα της Παρασκευής, με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων, το οποίο έχει ανακοινωθεί για τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Σε αυτή συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση συζητούν τον τρόπο, με τον οποίο θα ανοίξουν τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που ζητούν να αναβληθεί το άνοιγμα των μαγαζιών στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Σημειώνεται ότι στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται μεταξύ άλλων, η Αττική, η Θεσσαλονίκη και… η μισή Ελλάδα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος, που κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, ωστόσο και μόνο ότι υπάρχει στο τραπέζι η εν λόγω πρόταση, δείχνει πόσο ανησυχούν οι επιστήμονες για τη χαλάρωση των μέτρων, σε μια περίοδο που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωσή του, με τα κρούσματα να επιμένουν στα αριθμούς πάνω από 3.000 και το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά.

Όπως σημειώνει και το news247.gr, η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή φαίνεται και από τον αριθμό των νέων εισαγωγών. Ειδικότερα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η 3η και 4η ΥΠΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς.

«Στην Αττική με βάση τα ενεργά κρούσματα, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 4%. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις 2 πόλεις δείχνουν επιβάρυνση με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο από ότι η Αττική εντός της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ας σημειωθεί ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 90%