• 20 Απριλίου, 2021

Έκτακτες ανακοινώσεις για το lockdown: Αποφάσεις για μέτρα “αποσυμπίεσης” με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

 Έκτακτες ανακοινώσεις για το lockdown: Αποφάσεις για μέτρα “αποσυμπίεσης” με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Υγειονομική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και το απόγευμα θα γίνουν εκτάκτως ανακοινώσεις. Οι ειδικοί θα εξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογήσουν τα μέτρα και θα αποφασίσουν που χρειάζονται αλλαγές. 

Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, για το τι θα ανοίξει και πότε δηλαδή, θα είναι η επιδημιολογική εικόνα και η συμβολή που θα έχει η κάθε δραστηριότητα στη μετάδοση του ιού, όπως αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. 

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες, αλλά και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Το σχέδιο αποσυμπίεσης της κοινωνίας και της αστυνομίας συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την Τετάρτη, οπότε και οι ειδικοί θα έχουν εικόνα για το αν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά νούμερα ή παρατηρείται επιπεδοποίηση.

Πάντως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το lockdown δεν τηρείται στον βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε και στο πλαίσιο αυτό, είναι στο τραπέζι το σενάριο μιας «σπαστής» άρσης κάποιων περιορισμών.

  • Για παράδειγμα, στις 22 Μαρτίου θα μπορούσε να απελευθερωθούν κάποιες μικρές δραστηριότητες, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια χαλάρωση στα SMS με τον κωδικό 6, που αυτή τη στιγμή έχει τον περιορισμό να μη γίνεται χρήση του αυτοκινήτου.

Με τα παρόντα δεδομένα και αν τα κρούσματα είναι αυξημένα τις επόμενες μέρες, είναι δύσκολο το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει στις 22 Μαρτίου. Αν ωστόσο καταγραφεί επιπεδοποίηση των κρουσμάτων, τότε η 29η Μαρτίου είναι πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων, με τη χρήση του SMS στον νέο πενταψήφιο 13032 είτε με το click away είτε με το click in shop.

Σύμφωνα με το Star, αυτή την εβδομάδα θα πέσει στο τραπέζι η προοπτική χαλάρωσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό δεν το λέει μόνο η κυβέρνηση, το συζητούν ήδη και αρκετοί από τους ειδικούς.

Έτσι, αναμένεται να επανεξεταστούν τα εξής τρία μέτρα:

  • Η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των 2 χιλιομέτρων.
  • Το ενδεχόμενο να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας.
  • Και το τρίτο είναι το ενδεχόμενο να μετακινηθεί πιο αργά η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο καθώς μεγαλώνει και η ημέρα.