Εκλεγμένοι Vs Διορισμένων: Το πραγματικό μέτωπο στην κυβέρνηση – Σφοδρή κριτική από φίλια μέσα

 Εκλεγμένοι Vs Διορισμένων: Το πραγματικό μέτωπο στην κυβέρνηση – Σφοδρή κριτική από φίλια μέσα

Ως τώρα γνωρίζαμε για Καραμανλικούς, Μητσοτακικούς και Σαμαρικούς στη Νέα Δημοκρατία. Κι όμως, η πραγματική διαίρεση που τον τελευταίο καιρό προκαλεί αναβρασμό στους κόλπους της κυβέρνησης, είναι άλλη: Εκλεγμένοι Vs Διορισμένων.

Η πρόσφατη συνέντευξη και κυρίως, ο δυναμικός τρόπος με τον οποίον εισήλθε στη δημόσια σφαίρα, στα θέματα αρμοδιότητάς του βεβαίως, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης προβλημάτισε πολλούς υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Θα έλεγε κανείς πως ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση και η εκχώρηση σε αυτόν κρίσιμων αρμοδιοτήτων που ως τότε είχε ο και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης ή η δια της διολισθήσεως παράδοση του υπουργείου Εργασίας από τον Γιάννη Βρούτση στον Πάνο Τσακλόγλου.

Το «καπέλωμα» των υπουργών του οικονομικού κύκλου (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης) από τον Α. Πατέλη είναι καθημερινό και έγινε προφανές με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, η ενόχληση των «εκλεγμένων» έφθασε μέχρι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, με αφορμή τις απόψεις του συμβούλου για το ασφαλιστικό, που πάντως δεν είναι δικές του απόψεις, αλλά άποψη του πρωθυπουργού.

Παρά ταύτα, το περιβάλλον Μητσοτάκη έχει αρχίσει να βρίσκεται στο στόχαστρο και στελεχών εφημερίδων, που αποτελούν σάρκα από τη σάρκα της παράταξης: ο Γιάννης Κουρτάκης για παράδειγμα, από τη στήλη του στα «Παραπολιτικά» έγραφε για το συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τέλος Αυγούστου. Τίτλος του σημειώματος ήταν, «Αλέξης Πατέλης: Όταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μιλάει σαν υπερυπουργός Οικονομικών και Εργασίας» και υπότιτλος, «Η ανεπίκαιρη και ατυχής παρέμβαση του συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη και η γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης».

Και παρακάτω: «Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργικού συμβούλου επί των Οικονομικών Αλέξη Πατέλη, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι ήταν εντελώς ανεπίκαιρα τα όσα υποστήριξε. Ωστόσο εν προκειμένω ελάχιστη σημασία έχουν τα όσα υποστήριξε ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπροστά στο πολιτικό γεγονός ότι ένας μετακλητός κυβερνητικός υπάλληλος βγαίνει και παρεμβαίνει δημόσια, ‘καπελώνοντας’ τόσο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση».

Σύμφωνα με τον Γ. Κουρτάκη, «πρόκειται για μια ασυνήθιστη πολιτική πρακτική που σίγουρα δεν έχει προηγούμενο. Φυσικά ο Αλέξης Πατέλης στο βωμό της προσωπικής του προβολής δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τους ‘τύπους’. Απεναντίας αν υπήρχε τρόπος από χθες σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη θα είχε προχωρήσει και στη συγκρότηση νομοσχεδίου θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τα όσα υποστηρίζει».

Και ο επικεφαλής του Ομίλου των «Παραπολιτικών» κάνει ένα βήμα πιο πέρα σημειώνοντας:

«Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό αλλά έχει να κάνει με τη γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί η παρέμβαση Πατέλη, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ιστορική γκάφα του τέως επικεφαλής επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας του Μαξίμου, Αλέξανδρου Διακόπουλου. Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι αρμόδιοι υπουργοί αιφνιδιάζονται με τα λεγόμενα μετακλητών συνεργατών του πρωθυπουργού. Και το χειρότερο; Απολογούνται δημοσίως για κάτι που αγνοούν παντελώς. Το χειρότερο όλων, είναι αυτό που σήμερα δεν φαίνεται και έχει να κάνει με την μετάθεση της πολιτικής ευθύνης όταν θα έρθει η ώρα του πολιτικού απολογισμού. ‘Δεν φταίμε εμείς, ο Πατέλης τα είπε’ θα είναι η εκτιμώμενη απάντηση που θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Σταϊκούρας και Βρούτσης».

Αλλά ο Γ. Κουρτάκης δεν ήταν ο πρώτος που διατύπωνε ενστάσεις για το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς, όπως έγραφε ο Μανώλης Κοττάκης στην «Εστία» την επομένη της παραίτησης Διακόπουλου, «Λάθος (είναι) το μοντέλο, όχι ο Διακόπουλος!».

Και στη συνέχεια, «δεν γίνεται τέσσερις εκλεγμένοι με σταυρό από τον λαό υπουργοί, βουλευτές δεκαετίας και εικοσαετίας (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Κικίλιας, Βρούτσης) να είναι κομπάρσοι των διορισμένων Σκυλακάκη, Παπαθανάση, Κοντοζαμάνη, Τσακλόγλου! Το πολιτικό κόστος της αμέσου αντικαταστάσεώς τους, αν το Μαξίμου τούς θεωρεί μη επιτυχημένους, θα ήταν λιγότερο από τις τριβές και τις παλινωδίες που θα υπάρξουν όταν αρχίσουν αύριο ‘τα κοκόρια να λαλούν μαζί’. Έως τώρα τα σχήματα με δίδυμες ηγεσίες δεν προκάλεσαν πολιτική ζημιά, πρώτον, διότι οι υπουργοί επέδειξαν παροιμιώδη υπομονή και χαμηλό προφίλ στις προσβολές που τους έγιναν και, δεύτερον, διότι η αντιπολίτευση είναι πολιτικά ημιθανής, εσχάτως ασχολείται με το φύλο των αγγέλων! Αυτά όμως κάποτε τελειώνουν».

Στο «δια ταύτα» του Μ. Κοττάκη, «η κυβέρνηση οφείλει να είναι πολιτικά ομοιογενής. Και να επιτύχει ή να αποτύχει για την ομοιογένειά της, όχι για την αυριανή τυχόν διαφωνία ή ασυνεννοησία μεταξύ μελών του ίδιου υπουργείου. Το αυτό ισχύει και για τους ίδιους τους υπουργούς, οι οποίοι παραμένουν στο σχήμα «ψαλιδισμένοι». Σε περίπτωση αποτυχίας, αφού δεν αντέδρασαν, θα είναι και οι ίδιοι στο κάδρο των ευθυνών. Αλλά εν πάση περιπτώσει το κεντρικό ζήτημα αφορά τη διεύθυνση της κυβερνήσεως. Χειμώνας με το μισό υπουργικό συμβούλιο αποκαρδιωμένο δεν βγαίνει», έγραφε καλώντας τη «μάνα του λόχου»», όπως ανέφερε, να βρει λύσεις.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα