• 12 Απριλίου, 2021

Έκανε το εμβόλιο και πέθανε μερικές ώρες αργότερα

Σε ορισμένες χώρες έχει αναφερθεί ένα ευρύ φάσμα επιπλοκών, από τον εμβολιασμό κατά του νέου κοροναϊού, από προσωρινή παράλυση προσώπου έως και θάνατοι, μεταξύ ενός μικρού αριθμού ανθρώπων.

Μία περίπτωση θανάτου σημειώθηκε σε κομητεία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το Γραφείο του Σερίφη της κομητείας Πλέισερ, οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες, ύστερα από τον θάνατο ενός ατόμου, το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τη λήψη εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των CBS13 και KTLA5.

Σε μια δήλωση στη σελίδα του στο Facebook, το γραφείο του σερίφη ανέφερε ότι το εν λόγω άτομο, που πέθανε την Πέμπτη, είχε διαγνωστεί θετικό στον κορονοϊό στα τέλη Δεκεμβρίου και είχε «λάβει ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 αρκετές ώρες πριν από τον θάνατό του».

Το γραφείο του σερίφη τόνισε ότι «οποιεσδήποτε αναφορές σχετικά με την αιτία θανάτου είναι πρόωρες, εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας» και δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες, όπως την ηλικία του αποθανόντος, την ιατρική κατάσταση ή ποιο εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου ανήκει η κομητεία Πλέισερ, άρχισε να χορηγεί εμβόλια κατά του κορονοϊού, των εταιρειών Pfizer και της Moderna, σε κατοίκους 65 ετών και άνω, σε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, στους κατοίκους και στο προσωπικό των γηροκομείων καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια είπε στην KTXL ότι παίρνει «αυτές τις περιπτώσεις στα σοβαρά» και ότι «συνεργάστηκε με τους κυβερνητικούς μας εταίρους για να διερευνήσει την αιτία» ενώ υποσχέθηκε να «συνεχίσει να χρησιμοποιεί δεδομένα και την επιστήμη για να καθορίσει πώς να προχωρήσει».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία του κορονοϊού, ενημέρωσε τους ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί πως έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, να μην εμβολιαστούν εντός τριών μηνών από τη μόλυνση με τον ιό. Οι συστάσεις του έχουν αμφισβητηθεί από άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν πει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν μόλις γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο.

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο δίκτυο CBS Sacramento ότι ο θάνατος ενός ατόμου στην κομητεία Πλέισερ τούς έκανε να φοβούνται να εμβολιαστούν.

«Βασίζομαι πραγματικά στο εμβόλιο για τη θεραπεία αυτής της πανδημίας. Επειδή έχω μια κόρη εννιά μηνών που προσπαθώ να προστατεύσω. Τώρα όμως, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει σίγουρα να ερευνήσω περισσότερο» δήλωσε η Μπρίτνι Τάκερ, μητέρα από την Καλιφόρνια.

Ο κάτοικος του Όμπορν Έρικ Πάρα δήλωσε σε θυγατρική του δικτύου CBS ότι δεν σχεδίασε ποτέ να εμβολιαστεί νωρίς. «Αυτό επισπεύσθηκε πολύ γρήγορα. Θα το λάβω [το εμβόλιο] μόνο αν δω ότι λειτουργεί μετά από λίγο» είπε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Moderna, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απέσυραν μια παρτίδα 330.000 δόσεων του εμβολίου κορονοϊού της φαρμακευτικής εταιρείας για επανεξέταση, έπειτα από «υψηλότερο από τον συνηθισμένο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών», συμπεριλαμβανομένων σοβαρών αντιδράσεων, που αναφέρθηκαν σε σχεδόν δώδεκα άτομα.

Οι αρχές έδωσαν στους παρόχους εμβολίων το πράσινο φως για να ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας την παρτίδα την Πέμπτη, λέγοντας ότι μια κριτική έδειξε ότι τα εμβόλια ήταν «ασφαλή και αποτελεσματικά».

Από το Σάββατο έχουν διανεμηθεί πάνω από 41,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στις ΗΠΑ και έχουν χορηγηθεί 20,5 εκατομμύρια.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια βρίσκεται μεταξύ των πρώτων θέσεων κατ’ όγκο, με 5 εκατομμύρια δόσεις και 2 εκατομμύρια να έχουν χορηγηθεί. Η Πολιτεία της Δυτικής Ακτής είναι από τα μέρη των ΗΠΑ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με τα στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς να δείχνουν έναν ημερήσιο μέσο όρο 423 θανάτων τον τελευταίο μήνα, με περισσότερους από 36.000 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό να έχουν αναφερθεί συνολικά από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι.