Εφιαλτικό σενάριο για Ελλάδα από την Capital Economics – Ύφεση 15%, χρέος 200% και ανεργία 32%

 Εφιαλτικό σενάριο για Ελλάδα από την Capital Economics – Ύφεση 15%, χρέος 200% και ανεργία 32%

Ύφεση 15%, δείκτη χρέους προς ΑΕΠ το 200% και ανεργία 32% προβλέπει η Capital Economics για την χώρα ενώ εγείρει ερωτήματα και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Ο κοροναϊός τράβηξε το χαλί στην ελληνική οικονομία πάνω που πήγαινε να σταθεί στα πόδια της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι αναλυτές της προβλέπουν διπλασιασμό της ανεργίας στο 32% έως τον Ιούνιο ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο 40% του μεγέθους της στις αρχές του 2007, πριν αρχίσει δηλαδή η μνημονιακή περιπέτεια.

Παρά την προοπτική δυναμικής ανάκαμψης στη δραστηριότητα τον επόμενο χρόνο, και αρκετά ισχυρής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, η οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2007, σε ορίζοντα δέκα ετών.

Τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας απέδωσαν, ωστόσο επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια του α΄τριμήνου εκτιμάται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5% και πάνω από 20% στο β΄τρίμηνο του 2020, υποστηρίζει. Όσον αφορά την ανεργία, παρά την ταχεία και σημαντική δημοσιονομική στήριξη, η Capital Economics εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα διπλασιαστεί, στο 32% έως τον Ιούνιο του 2020.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ το 2020, από 180% το 2019, με το κόστος του προγράμματος στήριξης της οικονομίας να ανέρχεται στο 12,5% του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με το παρελθόν, με την απόδοση του 10ετούς στο 1,25% έως τα τέλη του 2020 και στο 2% έως τα τέλη του 2022.

Πλήγμα για τις τράπεζες η αύξηση των NPLs

O κορωναϊός θα επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στον τραπεζικό τομέα, ανεξάρτητα από τη βοήθεια της ΕΚΤ. Ακόμη και στις πιο πρόσφατες «κανονικές» συνθήκες, ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά είχε συρρικνωθεί. Παρότι η ΕΚΤ χαλάρωσε τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμά της TLTRO-III, ο δανεισμός είναι απίθανο να αυξηθεί στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι υφιστάμενοι δανειολήπτες είναι πλέον πιο πιθανό να χρεοκοπήσουν καθώς οι άνθρωποι χάνουν θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις κλείνουν.

Η παραπάνω εξέλιξη θα αντιστρέψει μεγάλο μέρος της πρόσφατης πτώσης που έχει καταγραφεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών υποδηλώνουν ότι ο δείκτης NPLs θα αυξηθεί περίπου 9%, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πηγή: Euro2day

Σχετικά Άρθρα