• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΕ: Η “μπάλα” στον Μπάϊντεν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας -“εάν χρειασθεί”- τον…Μάρτιο

 ΕΕ: Η “μπάλα” στον Μπάϊντεν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας -“εάν χρειασθεί”- τον…Μάρτιο

Σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία. Τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο. Πρόκειται για μία ακόμα επιβολή της υποκριτικής στάσης της Γερμανίας που είναι σαφές πως δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και, παράλληλα, περιθωριοποίηση της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας.

Παρά τις προσπάθειες του Νίκου Δένδια και το σκληρό ψήφισμα του ΕΚ που ζήτησε να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, η Άγκελα Μέρκελ παρέκαμψε τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας αλλά και κάποιων εταίρων και προωθεί ένα σχέδιο-light, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για τον Μάρτιο, όταν θα έχει εκπονηθεί και σχετική στρατηγική από τη νέα διοίκηση Μπάϊντεν στην Ουάσιγκτον. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρις ώρας δεν έχουν ασκηθεί πιέσεις από τον Εμανουέλ Μακρόν και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης ίσως βρεθούν χωρίς ικανά στηρίγματα στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται από τις 2 το μεσημέρι, που αρχίζει η Σύνοδος των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (με βάση το προσχέδιο) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις.

Προστίθεται ότι η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες και οι εταιρίες που θα υποστούν τις κυρώσεις θα τιμωρηθούν, κατά το σχέδιο απόφασης, για τη συμμετοχή τους σε «μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου».

Το προσχέδιο δεν αναφέρει σε ποιους πολίτες ή εταιρίες αναφέρεται, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, σε σχέση με την Τουρκία οι ηγέτες θα διαπιστώσουν σήμερα ότι η Άγκυρα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση που της έκανε η ΕΕ τον Οκτώβριο για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο πλευρών συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σχέδιο συμπερασμάτων που θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου κάνει λόγο για κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες του ενεργειακού τομέα, ενώ παραπέμπει για πιο βαθιές κυρώσεις σε νέα συζήτηση το Μάρτιο. Με τη διατύπωση αυτή δεν φαίνεται να συμφωνούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αυστρία, οι οποίες ζητούν τομεακές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Πηγή: Reuters, DW