• 19 Ιανουαρίου, 2022

Editorial/ Σχολεία: Το φυσιολογικό και το έκτακτο

 Editorial/ Σχολεία: Το φυσιολογικό και το έκτακτο

Στην χθεσινή σύσκεψη για την πανδημία στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Σήμερα και αφού ακούσει την εισήγηση της επιτροπής ειδικών θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Η υπουργός Παιδείας υπερασπίζεται το φυσιολογικό: τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν διότι σε αντίθετη περίπτωση οι ψυχολογικές επιπτώσεις από το να μένουν τα παιδιά μακριά από το σχολικό περιβάλλον μπορεί να είναι εξίσου επιβαρυντικές -ή και περισσότερο-από τις υγειονομικές.

Αρκετοί επιστήμονες (Τζανάκης,Σαρηγιάννης,Καπραβέλλος,Παρασκευής κ.ά) θεωρούν προτιμότερη την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων με καθυστέρηση μίας ή και δύο εβδομάδων. Θεωρούν πως οι έκτακτες συνθήκες με την υπερμετάδοση της Όμικρον μπορεί να μεταβάλλουν τα σχολεία σε υγειονομική βόμβα. Και να δράσουν ως υπερμεταδότες της μετάλλαξης προς τα οικογενειακά περιβάλλοντα και κυρίως στους πιο ηλικιωμένους (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες).

Και οι δύο απόψεις διαθέτουν επιχειρήματα. Το Libre θεωρεί πως υπάρχει και ο τρίτος δρόμος. Να ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία αλλά με όλα εκείνα τα μέτρα που να εξασφαλίζουν τις μικρότερες δυνατές υγειονομικές συνέπειες. Η αλλαγή των πρωτοκόλλων επί το αυστηρότερο είναι εκ των ουκ άνευ. Το 50%+1 και ο “σταυρός” πρέπει προφανώς να αλλάξουν. Το αυξημένο testing επιβάλλεται αλλά και πάλι ίσως να μην είναι αρκετό.

Οι ειδικοί θα αξιολογήσουν ποια αυστηρότερα μέτρα πρέπει να ισχύσουν. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να επισημάνει κανείς πως για ακόμα μία φορά αναζητούμε λύσεις στο “παρά πέντε”. Για να εφαρμοστεί το φυσιολογικό -επιστροφή των παιδιών εκεί όπου ανήκουν- έπρεπε να είχε προσδιοριστεί με ακρίβεια και έγκαιρα το έκτακτο. Οι μεγάλες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες δεν καθιστά εφικτή τη λειτουργία σε βάρδιες ώστε να μην συνωστίζονται έως και 25 παιδιά σε ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας.

Ως προς αυτό η κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες οφείλουν να εισηγηθούν την καλύτερη “μέση λύση”, η δε κυβέρνηση να την εφαρμόσει με τον ασφαλέστερο τρόπο μακριά από εμμονές.

Libre