Δύσκολες ώρες για τους γαλάζιους βουλευτές στην περιφέρεια – Αναβάλουν περιοδείες, ασκούν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές

 Δύσκολες ώρες για τους γαλάζιους βουλευτές στην περιφέρεια – Αναβάλουν περιοδείες, ασκούν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές

Αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας είναι οι γαλάζιοι βουλευτές που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στις εκλογικές τους περιφέρειες για τον εορτασμό του Πάσχα.  Κι ενώ σε άλλη περίπτωση, οι βουλευτές της ΝΔ θα σχεδίαζαν τις περιοδείες τους τις Άγιες Ημέρες στις περιφέρειες για να «διαφημίσουν» το κυβερνητικό έργο και να αλιεύσουν ψήφους για τις επόμενες εκλογές, η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία τους χάλασε τα σχέδια.

Της Άννας Καραβοκύρη

Την δεδομένη χρονική στιγμή, λίγοι είναι οι τολμηροί που θα κάνουν μεγάλες περιοδείες και ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που θα υποστηρίξουν με σθένος πως η κυβέρνηση μπορεί και θα απορροφήσει τις συνεχόμενες ανατιμήσεις.

  • Και μπορεί η εσπευσμένη ανακοίνωση της αύξηση του κατώτατου μισθού να αποτελεί ένα επιχείρημα για τους βουλευτές ωστόσο κύριο θέμα συζήτησης των πολιτών σε όλη την επικράτεια είναι η ακρίβεια. Κι ως γνωστόν η «φτώχεια φέρνει γκρίνια» στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. 

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές που μεταφέρουν κλίμα ανησυχίας και οργής από τους παράγοντες της αγοράς και τους εργαζόμενους για το νέο ψαλίδι στους τζίρους και τα εισοδήματα.

Μάλιστα, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στηλιτεύουν το γεγονός ότι ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έκανε τις κατάλληλες κινήσεις και δόθηκε προτεραιότητα στην κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αντί της μείωσης των έμμεσων φόρων. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου ότι οι μειώσεις δεν θα περάσουν στον καταναλωτή, αποτελεί «ομολογία αδυναμίας προστασίας των καταναλωτών».

  • Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα που δέχονται ισχυρές πιέσεις κι από τους συνυποψήφιους που κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια, ανοίγουν το θέμα των πρόωρων εκλογών κι αμφισβητούν την απόφαση του πρωθυπουργού να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Μιλούν πλέον ανοιχτά πως η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας θα είναι καταστροφική.

  • «Δεν μπορούμε να βγάλουμε χειμώνα με αυτή την κατάσταση στην αγορά και με την ακρίβεια να αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είμαστε δεύτερο κόμμα στο τέλος της τετραετίας» σχολιάζουν ορισμένοι στα γαλάζια πηγαδάκια και εκφράζουν ανοικτά τον φόβο πως τα δύσκολα στην οικονομία είναι μπροστά μας.

Ωστόσο είναι και κάποιοι που προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους κι ελπίζουν ότι κάποια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου θα λειτουργήσει το ένστικτο της επιβίωσης και ο πρωθυπουργός θα επισπεύσει τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Το πιο σημαντικό είναι ότι αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, αγωνιούν για την επανεκλογή τους και θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Εκτός από την δυσαρέσκεια των πολιτών που επιφέρει το κύμα ακρίβειας στην «ατζέντα» των συζητήσεων των γαλάζιων βουλευτών βρίσκεται και το σενάριο του «δομικού ανασχηματισμού».

Ορισμένοι βουλευτές ευελπιστούν αυτή την φορά ο πρωθυπουργός να προκρίνει πολιτικά πρόσωπα κι όχι τεχνοκράτες στο κυβερνητικό σχήμα.

Έτσι, κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους για ενδεχόμενα λάθη ή παραλήψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την ελπίδα βέβαια να φορέσουν «υπουργικό κοστούμι» στο άμεσο μέλλον.

Παναγιώτης Δρίβας