• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

“Δυνατά” κινούνται οι διεθνείς αφίξεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

 “Δυνατά” κινούνται οι διεθνείς αφίξεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Στα επίπεδα του 2019, χρονιάς-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό- πλησιάζουν οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό του αντίστοιχου διαστήματος στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό.

Δωδεκάνησα και Κυκλάδες βρίσκονται στο Top των προτιμήσεων των τουριστών υποδέχτηκαν μέχρι τέλος Ιουλίου περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες, μέσω 8.000 διεθνών πτήσεων.

Μάλιστα μέχρι την 31η Ιουλίου η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κάρπαθος είχαν ήδη υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες από όσους τα επισκέφθηκαν σε όλη την τουριστική περίοδο του 2020.

Συνολικά για το Νότιο Αιγαίο, το ποσοστό των διεθνών αφίξεων, από τις 13 Μαΐου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ανέρχεται ήδη στο 92% της περυσινής χρονιάς, με τον δυνατότερο, όπως παρατηρείται αδιάλειπτα όλα τα τελευταία χρόνια, μήνα της τουριστικής περιόδου να βρίσκεται μπροστά.

Η Ρόδος έχει δεχθεί περισσότερους από 490.000 επισκέπτες από το εξωτερικό ενώ η Κως πάνω από 240.000 επιβάτες. Μέχρι το τέλος Ιουλίου δηλαδή, η Ρόδος άγγιξε το 84% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης της προηγούμενης χρονιάς ενώ η Κως το 75%.

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η Κάρπαθος που έχει ήδη διπλάσιες διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2020, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερες από 16.000.

Στις Κυκλάδες, τόσο ο διεθνής αερολιμένας της Σαντορίνης όσο και της Μυκόνου έχουν ήδη ξεπεράσει τις διεθνείς αφίξεις της προηγούμενης χρονιάς σε ποσοστό άνω του 120%, με περίπου 180.000 επιβάτες να έχουν ήδη επισκεφθεί την Σαντορίνη και περισσότεροι από 160.000 τη Μύκονο.

Έκκληση για εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων και συχνή χρήση των τεστ

Παρά τα αισιόδοξα στοιχεία και την αυξημένη κίνηση, δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και προκειμένου να συνεχισθεί η σημαντική ανάκαμψη στην τουριστική κίνηση του 2021 που σημειώνουν οι προορισμοί του Ν. Αιγαίου, σε σχέση με πέρσι, τα μέλη της Πρωτοβουλίας επαναλαμβάνουν την έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό, πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων και συχνή χρήση των τεστ.

Κυριότερες αγορές ανά προορισμό τον μήνα Ιούλιο

Στη πρώτη θέση οι Γερμανοί και με απόσταση στη δεύτερη θέση οι Πολωνοί είναι οι δύο πρωτες εθνικότητες για το νησί της Ρόδου ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Δανοί.

Για το νησί της Κω, την πρώτη θέση έχουν κι εδώ οι Γερμανοί αλλά τη δεύτεροι οι Ολλανδοί και την τρίτη οι Πολωνοί.

Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη τα πρωτεία κατέχουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ενώ για τη Μύκονο, σημαντική αγορά αναδεικνύεται η Ελβετία, οι επισκέπτες από την οποία ξεπερνούν τους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Σε ό,τι αφορά την Σαντορίνη στην τρίτη και τέταρτη θέση των διεθνών αφίξεων βρίσκονται Γερμανοί και Πολωνοί αντίστοιχα.

Στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις εσωτερικού, ούτε και οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.