• 4 Δεκεμβρίου, 2020

Δραματική υστέρηση στόχων – 5,5 δισ. “μαύρη τρύπα” στα έσοδα, στο ναδίρ η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών

 Δραματική υστέρηση στόχων – 5,5 δισ. “μαύρη τρύπα” στα έσοδα, στο ναδίρ η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών

Το ρητό του σατιρικού συγγραφέα Λουκιανού, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», ή σε νεότερα ελληνικά, δεν μπορείς να πάρεις από όποιον δεν έχει, θυμίζει όλο και περισσότερο η οικονομική κατάσταση των πολιτών, κάτι που αποτυπώνεται πλέον και στη φοροδοτική τους ικανότητα (;).

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από καμία πλευρά:

  • στα 5,5 δισ. φθάνει η μαύρη τρύπα των φορολογικών εσόδων του 9μήνου (15,1% κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού). Αν μάλιστα συνδυαστεί το πρωτογενές έλλειμμα των 7 δισ. με την αύξηση κατά 5 δισ. των δαπανών, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι σε διψήφιο νούμερο.

Οι παραπάνω αριθμοί προέρχονται από τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους και σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

  • ξεπερνούν τα 3 δισ. οι απώλειες από έμμεσους φόρους (2,2 από ΦΠΑ και 549 εκατ. από ειδικούς φόρους κατανάλωσης). Από τους άμεσους φόρους το κράτος βρήκε 1,44 δισ. ευρώ λιγότερα στο φόρο εισοδήματος και 838 εκατ. στο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ίδια -και χειρότερη για την ακρίβεια- ήταν η κατάσταση και κατά το τελευταίο μήνα της 9μηνης περιόδου, τον Σεπτέμβριο, καθώς τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 2 δισ. σχεδόν έναντι του μηνιαίου στόχου.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμο, έχει θέσει ως στόχο να κρατηθεί το έλλειμμα εντός των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τις προάλλες, ως εκ τούτου να μην μεταφερθούν βάρη στο επόμενο έτος.

Εν τούτοις η πραγματική εικόνα στην καθημερινότητα των πολιτών, και κατ’ επέκταση στην οικονομία, είναι όντως ζοφερή: αν εξαιρέσει κανείς δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους και κάποιους άλλους συμπολίτες μας που έχουν σταθερές πηγές εσόδων, όλοι οι υπόλοιποι τι βιώνουν; Τζίρους υπό το μηδέν, ανεργία ή, στην καλύτερη περίπτωση, μισθούς των 200 ευρώ, ενώ εύλογα ακολουθεί και η επόμενη συνέπεια, η νέα γενιά χρεών προς το Δημόσιο. Ή, για να δανειστούμε και από το σημερινό πρωτοσέλιδο τίτλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», «Νοικοκυριά σε απόγνωση».

Όπως μάλιστα επισημαίνει η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της, «αδειάζουν οι τσέπες των πολιτών, αδειάζουν τα ταμεία του κράτους, μειώνονται τα έσοδά τους, αυξάνονται τα ελλείμματά του. Αυτό λένε τα απλά, αμείλικτα οικονομικά της πραγματικότητας».

Και καταλήγει με πολιτικό όμως «δια ταύτα», «όσο η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της στάγδην στήριξης, αντί ενός ευεργετικού δημοσιονομικού ‘σοκ’ που θα εμπνεύσει μια στοιχειώδη προσδοκία ανάκαμψης, μαζί με τις άδειες τσέπες θα αδειάζει και η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου της».

Ίδωμεν…

Νίκος Παπαδημητρίου