• 19 Ιανουαρίου, 2021

Δραματική προειδοποίηση του καθηγητή Μ. Δερμιτζάκη: Ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο

 Δραματική προειδοποίηση του καθηγητή Μ. Δερμιτζάκη: Ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο

Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια ενός «κακού σεναρίου» επεσήμανε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και το κράτος να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων.

«Αυτή τη στιγμή ο ιός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο μας» ανέφερε.

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε και πάμε προς κακό. Τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά. Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες: 1.000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» σημείωσε.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πρέπει τα νέα κρούσματα να αρχίσουν να μειώνονται ακόμη και με λήψη νέων μέτρων, όπως σε σχέση με τα άτομα σε γάμους, τον αριθμό των πελατών σε μπαρ, κ.α.

«Μετά το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ανησυχώ πάρα πολύ ενώ δεν είχα τόσο μεγάλη ανησυχία… Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ. Πριν τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δερμιτζάκης παρατήρησε ότι ορισμένα μέτρα εφαρμόζονται κατά το ήμισυ: «Μάσκα κάτω από τη μύτη… Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι φορά μάσκα όταν τη φορά κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι, στο αυτί. Νομίζω ότι ο κόσμος λειτουργεί για το πρόστιμο παρά καταλαβαίνει περί τινός πρόκειται».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 νέα κρούσματα, ενώ έκτακτα μέτρα περιορισμού ελήφθησαν στον Πόρο λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.