• 27 Νοεμβρίου, 2021

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Αρχίζει η δίκη τρία χρόνια μετά το έγκλημα παρουσία της Διεθνούς Αμνηστίας

 Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Αρχίζει η δίκη τρία χρόνια μετά το έγκλημα παρουσία της Διεθνούς Αμνηστίας

Στην δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου που ξεκινά σήμερα, τρία χρόνια μετά το έγκλημα, έχει ζητήσει να συμμετέχει ως επίσημη παρατηρήτρια της δίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η Διεθνής Αμνηστία, γεγονός ενδεικτικό της σπουδαιότητας της δίκης για τον αγώνα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η πρακτική αυτή είναι συνδεδεμένη με τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δημόσια ακρόαση και της αρχής της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή», όπως αναφέρεται σχετικά.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι επίσης ότι «ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2018 έπειτα από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη».

Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, έχει συγκεντρώσει και έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας περισσότερες από 101.000 υπογραφές ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που ζητούν εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης στο θύμα και την οικογένειά του.

Συγκέντρωση έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών (Δέγλερη 4) για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η Πρωτοβουλία Justice for Zak/Zackie, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας δικαιοσύνη για τον Ζακ.

Το χρονικό

Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην Ομόνοια, ο Ζακ Κωστόπουλος μπαίνει σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, χωρίς να είναι σαφής ο σκοπός του. Τα βίντεο που τον έχουν καταγράψει δείχνουν ότι βρίσκεται σε σύγχυση ή/και σε πανικό.

Ο ιδιοκτήτης φαίνεται να έχει βγει από το κατάστημα και ο Ζακ εγκλωβίζεται εντός του, αδυνατώντας να ανοίξει την πόρτα ασφαλείας (πιθανώς κλείνει αυτόματα και ανοίγει με πάτημα κουμπιού από μέσα ή με κλειδί απ’ έξω). Προσπαθεί να σπάσει το τζάμι για να βγει έξω, δεν τα καταφέρνει και τελικά μπαίνει έρποντας στην κάτω προθήκη της βιτρίνας του καταστήματος.

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και άλλο ένα άτομο με το που καταφέρνει με το κεφάλι του να σπάσει την προθήκη αρχίζουν να τον ξυκοποπούν, με κλωτσιές, μέχρι του σημείου που καταρρέει αιμόφυρτος, ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά της προθήκης. Περαστικοί παρακολουθούν την επίθεση αμέτοχοι μέχρι την κατάρρευσή του, ενώ στη συνέχεια κάποιος καλεί το ΕΚΑΒ.

Στο σημείο φτάνουν τουλάχιστον 8 αστυνομικοί. Κατά την επέμβασή τους, ξυλοκοπούν και αυτοί τον ήδη πεσμένο στο έδαφος, τραυματισμένο και σε σύγχυση Ζακ.

Τελικά, το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, αλλά κατά τη μεταφορά διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για θανατηφόρα σωματική βλάβη στον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και το δεύτερο άτομο που του επιτέθηκαν αρχικά, καθώς και σε τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς που έχουν καταγραφεί να τον χτυπούν στη συνέχεια.