Δημοσκοπήσεις-σύγκριση: ‘Εκλεισε κατά 6% η “ψαλίδα” Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ σε ένα χρόνο- Η κρυφή μέτρηση που ανησύχησε το Μαξίμου- Κερδίζει το ΚΙΝΑΛ, ενισχύεται η άκρα δεξιά

 Δημοσκοπήσεις-σύγκριση: ‘Εκλεισε κατά 6% η “ψαλίδα” Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ σε ένα χρόνο- Η κρυφή μέτρηση που ανησύχησε το Μαξίμου- Κερδίζει το ΚΙΝΑΛ, ενισχύεται η άκρα δεξιά

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

To βασικό επιχείρημα που ακούγεται από κυβερνητικές πηγές σχετικά με την χθεσινή δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel (με την Μάρα Ζαχαρέα) είναι πως, παρά την κυβερνητική φθορά, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διψήφια και, κυρίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατορθώνει να ανακάμψει.

Ωστόσο, εάν συγκρίνει κανείς τη νέα μέτρηση της εταιρείας με εκείνη που παρουσίασε -πάλι για λογαριασμό του Star- ακριβώς ένα χρόνο πριν, διαπιστώνει πως η “ψαλίδα” μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που προκύπτει από την αύξηση του ποσοστού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 5 μονάδες και την απώλεια του κυβερνώντος κόμματος ποσοστού 1,2%.

Στην περυσινή μέτρηση η Ν.Δ συγκέντρωνε στην Πρόθεση Ψήφου ποσοστό 39%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21% και τα υπόλοιπα κόμματα ακολουθούσαν με: ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 4,7%, Ελληνική Λύση 4,1%, Μέρα 25 2,9%, Άλλο κόμμα 4,6%. Το άθροισμα Λευκού-Άκυρου και Δεν αποφάσισα/Δεν απαντώ έφτανε το 18,7%.

Στην δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες, η Ν.Δ εμφανίζεται να υποχωρεί από το περυσινό 39% στο 34,6% (επί των εγκύρων περίπου μία μονάδα περισσότερη), την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 2,7% (επίσης μία μονάδα περισσότερη επί των εγκύρων). Η διαφορά πέρυσι μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 18 μονάδες, ενώ φέτος 10,9% (ή 11,9 επί των εγκύρων).

Η σύγκριση είναι επιστημονικά/στατιστικά ορθή διότι αναφέρεται στην ίδια εταιρεία και για λογαριασμό του ίδιου μέσου ενημέρωσης.

Αξίζει, επίσης, να παρατηρήσει κανείς πως το αντιπολιτευτικό πρόσημο που έχει δώσει στο ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά αποδίδει κατά περίπου 2 μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι το οποίο -δημοσκοπικά πάντοτε- ενισχύει τη θέση της στην κούρσα για την εκλογή νέας ηγεσίας που μόλις ξεκίνησε.

Εκείνο που προκαλεί, βεβαίως, ερωτηματικά είναι το γεγονός πως σε ένα χρόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου χάνει 0,4%, αποτέλεσμα που δεν συνάδει με το γενικότερο κλίμα αντισυστημικότητας και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που ενισχύεται. Πιθανότατα, το κόμμα του κ. Βελόπουλου που εκπροσωπεί αυτή την τάση υποεκτιμάται ή υποαντιπροσωπεύεται στη νέα μέτρηση. Η σύγκριση, δε, αποκαλύπτει ακόμα πως ενισχύεται κατά 2 μονάδες το “Άλλο κόμμα”, κάτι που, όπως παρατήρησε και ο ίδιος ο Δημήτρης Μαύρος, δείχνει αύξηση των ποσοστών μικρών κομμάτων στον χώρο της άκρας δεξιάς, απότοκο προφανώς της προηγούμενης παρατήρησης που, όμως, θα ήταν λογικό να περιλαμβάνει και την Ελληνική Λύση.

Διαπιστώνεται, έτσι:

Ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ

-Απώλειες του κυβερνώντος κόμματος προς τα δεξιά του, αλλά πιθανότατα και προς το κέντρο καθώς θεωρείται λογικό η ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ κατά δύο μονάδες (στη σύγκριση των δύο μετρήσεων με διαφορά ενός έτους) να οφείλεται σε απώλειες της Ν.Δ στον χώρο του κέντρου- ειδικά μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη.

MRB πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή

Οι δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιοποιούνται

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα έκανε λόγο για “τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν διψήφια διαφορά”, και εύλογα προκάλεσε απορίες εάν υπάρχουν και άλλες μετρήσεις που δεν δείχνουν τόσο υψηλή διαφορά.

Πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, πως στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε μία τουλάχιστον ακόμα δημοσκόπηση που διεξήχθη στο διάστημα 3-6 Σεπτεμβρίου, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού αλλά και με “φρέσκο” τον ανασχηματισμό (και την περίπτωση με τον Ευάγγελο Απσοτολάκη) που ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως σε αυτή τη δημοσκόπηση (μεγάλης εταιρείας που θεωρείται κατά τεκμήριο σοβαρή και αποδεκτή) η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν 8,5 μονάδες. Τις ίδιες ημέρες η Prorata είχε κοινοποίηση έρευνα με την διαφορά στις 8 μονάδες. Η μέτρηση, όμως, της πρώτης εταιρείας λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διότι ομοιάζει σε πολλά χαρακτηριστικά (…) με αυτή της MRB, άρα επιτρέπονται κάποιες συγκρίσεις.

Σε αυτή τη μέτρηση, μάλιστα, εκείνο που προκάλεσε ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως μειώνεται δραστικά η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα στην “Καταλληλότητα Πρωθυπουργού”, ενώ, για πρώτη φορά, περνάει πρώτη η επιλογή “Κανένας”!

Σχετικά Άρθρα