• 11 Απριλίου, 2021

Δικαστήριο στο Ισραήλ: Εμβόλιο και τεστ ή στο σπίτι χωρίς μισθό

 Δικαστήριο στο Ισραήλ: Εμβόλιο και τεστ ή στο σπίτι χωρίς μισθό

Με μία απόφαση – ορόσημο, όπως τη χαρακτηρίζουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δικαστήριο του Τελ Αβίβ για εργασιακά θέματα αποφάσισε, ότι ένα σχολείο μπορεί να απαγορεύσει την προσέλευση στην εργασία, των εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν για τον κοροναϊό και παράλληλα δεν δέχονται να κάνουν τακτικά τεστ. Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου τονίζεται ότι η ασφάλεια των μαθητών προέχει των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το θέμα έφθασε στη Δικαιοσύνη, όταν ένας εκπαιδευτικός προσέφυγε εναντίον μιας τέτοιας απόφασης, που έλαβε τοπικό συμβούλιο στο κεντρικό Ισραήλ. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο εκπαιδευτικός, εφόσον δεν αποδεχθεί είτε να εμβολιαστεί είτε να κάνει τακτικά τεστ για κοροναϊό, δεν θα μπορεί να εργάζεται και δεν θα παίρνει τον μισθό του.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η δικαστής είπε ότι τα δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με τα ατομικά δικαιώματα του εκπαιδευτικού. Πρόσθεσε δε ότι βάσισε την απόφασή της «στην ενημέρωση που υπάρχει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και συνυπολογίζοντας την άμεση βλάβη που θα μπορούσαν να υποστούν οι μαθητές, ειδικά τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να τηρήσουν αποστάσεις, αλλά και πολλοί άλλοι, όπως οι γονείς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο σχολείο, εφόσον προσβληθούν από τον κοροναϊό».

«Πρόκειται για μία απόφαση – ορόσημο, που θα έχει ευνοΐκές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία», είπε ο δικηγόρος που εκπροσώπησε το τοπικό συμβούλιο που είχε επιβάλει τον κανόνα «εμβόλιο ή τεστ». Πρόσθεσε δε ότι κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να κάνει ή όχι το εμβόλιο, αλλά έχει επίσης την ευθύνη για την απόφασή του. δεν μπορεί την ευθύνη να την έχουν οι εργοδότες, στόχος των οποιων είναι να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους αλλά και το κοινό.

To Ισραήλ, που θεωρείται ίσως το καλύτερο παράδειγμα χώρας που πέτυχε να μαζικοποιήσει τους εμβολιασμούς μετά από μια συμφωνία παροχής όλων των εμβολιαστικών δεδομένων προς την Pfizer, έχει επίσης να αντιμετωπίσει ένα κίνημα αρνητών του εμβολίου, όπως οι περισσότερες χώρες.

Στις αρχές Μαρτίου, το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ είχε εκδώσει μία προσωρινή διαταγή , απαγορεύοντας στο υπουργείο Υγείας της χώρας να δίνει στις τοπικές αρχές, πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα εκείνων που αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Βουλή του Ισράηλ, η Κνεσέτ, είχε ψηφίσει νόμο που επέτρεπε για ένα τρίμηνο τη μεταφορά δεδομένων των αρνητών του εμβολίου σε Δήμους και σχολικές μονάδες, με στόχο την πίεση για αποδοχή του εμβολίου.