• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Διακοπές και ταξίδια με παιδιά: “Μήπως χρειάζεται οδηγός επιβίωσης”;

 Διακοπές και ταξίδια με παιδιά: “Μήπως χρειάζεται οδηγός επιβίωσης”;

Ονειρεύεστε ξέγνοιαστες διακοπές και ατελείωτες ώρες στην ξαπλώστρα; Ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και συναρπαστικές ιστορίες; Τότε μάλλον δεν είστε γονιός και μάλιστα μικρών παιδιών! Ας το παραδεχτούμε, οι διακοπές για τους γονείς δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, αν και είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη εμπειριών για όλη την οικογένεια και γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις τις αποσκευές της μνήμης.

Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα και να απολαύσουμε αυτές τις στιγμές που μοιραζόμαστε με τα παιδιά μας;

Το Traveller συνομίλησε με την παρουσιάστρια της εκπομπή “Μαμά-δες” στην Ερτ2 και founder του all4mama.gr Ζωή Κρονάκη ζητώντας κάποια tips… για ευχάριστες διακοπές με παιδιά.

Είναι αλήθεια ότι οι οικογένειες περιμένουν τις καλοκαιρινές διακοπές για να περάσουν χρόνο μαζί αλλά οι διακοπές με παιδιά, ειδικά όταν αυτά είναι μικρά, δεν είναι απλή υπόθεση. Εσείς κ.Κρονάκη τι λαμβάνετε ως feedback;

Κάθε χρόνο ονειρευόμαστε τις καλοκαιρινές μας διακοπές προκειμένου, αφού ολοκληρώσουμε τις ανειλημμένες μας υποχρεώσεις, να βρεθούμε ως οικογένεια και να περάσουμε στιγμές ανεκτίμητες. Η αλήθεια είναι ότι οι διακοπές με μικρά παιδιά δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζονται οργάνωση, ψυχραιμία και σωστό σχεδιασμό. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα, να έχω φτιάξει μια λίστα πριν τις διακοπές προκειμένου να τα έχω προμηθευτεί όλα. Από το παιδικό φαρμακείο μέχρι και το τελευταίο ζιπουνάκι. Αν δεν τα έγραφα δεν τα θυμόμουν. Επίσης το μπάνιο στην παραλία θα το χαρακτήριζα ως μια μίνι μετακόμιση. Χρειαζόμουν τουλάχιστον ένα τέταρτο για να απλώσω τα “προικιά” μας και άλλο ένα μισάωρο τουλάχιστον για να τα ξαναμαζέψω και να τα φορτώσω στο αμάξι. Και αυτό είναι το feedback που έχω από τις περισσότερες μαμάδες.

Μήπως οι γονείς έχουμε μεγάλες προσδοκίες;

Δεν θα έλεγα ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες αλλά έχουμε έντονα την επιθυμία να φύγουμε διακοπές και να χαλαρώσουμε. Και εκεί είναι η παγίδα γιατί επί της ουσίας, η ζωή με τον ερχομό των παιδιών αλλάζει και η έννοια της χαλάρωσης διαφοροποιείται. Χαλάρωση λοιπόν στην παραλία δεν είναι πλέον η ξαπλώστρα και ένα βιβλίο αλλά η δημιουργία ενός κάστρου από άμμο με άπειρα κουβαδάκια τριγύρω σου . Αυτό που προσωπικά απολαμβάνω στις καλοκαιρινές διακοπές είναι το παιχνίδι με τα παιδιά. Γιατί σου θυμίζει όλα όσα ζούσες εσύ ως παιδί και σου επιστρέφει τις πιο γλυκές αναμνήσεις σου.

Κάνουμε σωστές επιλογές για να γίνει η ζωή μας ευκολότερη στις διακοπές;

Νομίζω ότι πλέον οι γονείς κάνουν κανονική έρευνα αγοράς προκειμένου να κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές . Υπολογίζουν το μέρος, το κατάλυμα, τις δραστηριότητες και το value for money. Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει πολύ ως προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίζουν ακριβώς τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Αυτό που σίγουρα έκανε την δική μου ζωή ευκολότερη στο διάστημα των διακοπών ήταν ότι κανονίζαμε να να πηγαίνουμε παρέα με ζευγάρια με παιδιά στην ίδια ηλικία. Επίσης έχουμε επιλέξει και συγκεκριμένους καλοκαιρινούς προορισμούς που σπάνια τους αλλάζουμε και έτσι ξέρουμε τα τελευταία χρόνια πού θα πάμε, πού θα φάμε και πού θα μείνουμε. Αυτό μπορεί να αφαιρεί ένα κομμάτι της έκπληξης ενός άγνωστου προορισμού, συμβάλλει ωστόσο στη ξεκούραση.

Φροντίζουν οι μητέρες τον εαυτό τους ή καταλήγουν να επιστρέφουν στη δουλειά τους πιο κουρασμένες; Τι θα προτείνατε εσείς;

Η κούραση είναι αναπόφευκτη ακόμα και στις διακοπές όταν υπάρχουν παιδιά. Και πολλές φορές συμβαίνει και αυτό που περιγράφετε στην ερώτηση σας. Να επιστρέψει μια μαμά από τις διακοπές και να πηγαίνει στην δουλειά κουρασμένη. Η έχει τύχει να ακούσω και μαμά να λέει : “Αντε να γυρίσω στη δουλειά για να ξεκουραστώ”. Αυτό που ίσως θα βοηθούσε αν είναι εφικτό και αν υπάρχει βοήθεια πχ από παππούδες και γιαγιάδες, είναι οι γονείς να μπορούν να αποδράσουν έστω και για ένα τριήμερο χωρίς παιδιά. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα η κάθε γυναίκα μαμά είναι σημαντικό να βρίσκει τον τρόπο να φροντίζει τον εαυτό της γιατί η ευτυχισμένη μαμά είναι πάντα μια πολύ καλή μαμά. Ας μην νιώθουμε τύψεις λοιπόν δίνοντας κάποιες φορές προτεραιότητα και σε εμάς.

Κατά τη γνώμη σας, η Ελληνίδα μητέρα ξέρει να ζητάει βοήθεια;

Είναι ακριβώς αυτό που ανέφερα παραπάνω . Πολλές φορές η Ελληνίδα μαμά εγκλωβίζεται σε στερεότυπα και περιοριστικά πιστεύω. Νιώθει ότι πρέπει και ότι μπορεί να τα κάνει όλα με αποτέλεσμα να φτάνει στα όρια της. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις γυναικών μαμάδων που είχαν 3 παιδιά, μια καλή δουλειά, καθόλου βοήθεια και έμοιαζαν με σύγχρονες ηρωίδες μέχρι που κάποια στιγμή όλο αυτό το οικοδόμημα κατέρρευσε και δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα ούτε στον εαυτό τους, αποφάσισαν να ούτε στην οικογένεια τους. Οπότε ναι, στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα ώστε μια μαμά να μπορεί να έχει βοήθεια από τρίτους θα πρότεινα να την ζητήσει. Χωρίς φόβο και πάθος.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά tips για ταξίδια με παιδιά και εφήβους; Τι θα τα κάνει πιο δελεαστικά;

Για μένα το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν παρέα στις διακοπές τους . Περνάνε και αυτά καλά και οι γονείς τους. Επίσης είναι σημαντικό να έχουν ετοιμάσει μόνοι τους τα πράγματα τους προκειμένου να πάρουν μαζί τους βιβλία και παιχνίδια που αγαπούν. Συχνά μια κανούργια δραστηριότητα στις διακοπές κάνει το ταξίδι ακόμα πιο δελεαστικό. Εμείς ως οικογένεια βάλαμε από πέρυσι το κανό στη ζωή μας. Κάτι που μπορεί να κάνει μια οικογένεια πριν από ένα ταξίδι είναι να αποφασίσει από κοινού για τα μέρη που θέλει επισκεφτεί στις διακοπές Τα παιδιά νιώθουν πάντα καλύτερα όταν αισθάνονται ότι συμμετέχουν στις αποφάσεις της οικογένειας. Χρήσιμο επίσης είναι να ψάξουν και να διαβάσουν πληροφορίες για τον τουριστικό προορισμό τους. Αυτό το κάναμε συνήθως με τους γονείς μας και πάντα το ταξίδι μαζί με τα ιστορικά του στοιχεία μας έμενε στο μυαλό μας.

*Η Ζωή Κρονάκη είναι δημοσιογράφος και μαμά 2 παιδιών, της Κρίστας 11 ετών και του Γιώργου 7 ετών. Σπούδασε Νομικά αλλά αγάπησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από πολύ μικρή ηλικία. Σήμερα παρουσιάζει την εκπομπή “Μαμά-δες” στην Ερτ2, είναι founder του all4mama.gr και ραδιοφωνική παραγωγός στον Easy 97,2.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.