• 25 Σεπτεμβρίου, 2021

“Δεύτερες σκέψεις” στο Μαξίμου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Μύκονο- Έχει προσκληθεί στα εγκαίνια έκθεσης για την Μαντώ Μαυρογένους

 “Δεύτερες σκέψεις” στο Μαξίμου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Μύκονο- Έχει προσκληθεί στα εγκαίνια έκθεσης για την Μαντώ Μαυρογένους

Επίσημη πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνια μιας έκθεσης για την Μαντώ Μαυρογένους, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, έχει λάβει ο πρωθυπουργός, ωστόσο μέχρις ώρας δεν έχει διευκρινιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί όντως στο νησί των Ανέμων την προσεχή Τετάρτη.

Αρχικώς, το Μέγαρο Μαξίμου είχε απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του δημάρχου Μυκόνου και είχε συμφωνηθεί να τον συνοδεύσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτό επάνω). Ωστόσο, έκτοτε προέκυψαν εξελίξεις που αναγκαστικά οδηγεί το επιτελείο του πρωθυπουργού σε “δεύτερες σκέψεις”, όπως πληροφορείται το libre.

Αφενός, το νησί υπέστη δεκαήμερο μερικό lockdown, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης να βρίσκονται σε αναβρασμό και να μιλούν για οικονομική καταστροφή. Εστάλη, μάλιστα, και επιστολή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφετέρου, παρά την εσπευσμένη -κατά πολλούς λανθασμένα- άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, η Μύκονος βρίσκεται ξανά “στο κόκκινο” και δεν είναι απίθανο να επιβληθεί νέα δέσμη απαγορεύσεων, κάτι που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν παρακινδυνευμένο να γίνει η επίσκεψη και να υπάρξουν διαμαρτυρίες.

Υπάρχει, όμως, και μία τρίτη παράμετρος και αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε στη Μύκονο και συναντήθηκε με φορείς, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τα περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε επιθετικές δηλώσεις από την Μύκονο και εισέπραξε ανάλογη απάντηση από την κυβέρνηση, ενώ φιλοκυβερνητικά μέσα σχολίασαν ειρωνική την επίσκεψη αυτή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι βέβαιο πως μία επίσκεψη του πρωθυπουργού, και μάλιστα με την Μύκονο “στο κόκκινο”, θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να ανταποκριθεί τελικά ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσκληση του δημάρχου. Όλα θα εξαρτηθούν πιθανότατα από τις προβλέψεις των ειδικών σχετικά με την θετικότητα στο νησί, αν και τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποφευχθεί νέο lockdown, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα του νησιού και γενικότερα για τον τουρισμό.

Τι γράφουν τα Μυκονιάτικα μέσα

Η είδηση έγινε γνωστή περιορισμένα από δημοσίευμα της “Μύκονος Voice” πριν μερικές ημέρες και αφορά την πρόσκληση του δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, όπως γράφτηκε,

“Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφτεί επίσημα την Μύκονο στις 4 Αυγούστου σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τουρισμό λίγες μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το νησί με σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Αφορμή της παρουσίας του είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Αρχιπέλαγος καίγεται» απο τις 4/8 έως 31 /12 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου που θα φιλοξενήσει έκθεση Αφιέρωμα στη Μαντώ Μαυρογένους. Να τονίσουμε ότι πλην του πατέρα του Κωνσταντίνου κανείς άλλος εν ενεργεία πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφτεί την Μύκονο και θα είναι ο δεύτερος ιστορικά που θα το κάνει.”

Η έκθεση “Το Αρχιπέλαγος φλέγεται” στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου περιοδική έκθεση με τίτλο «Το αρχιπέλαγος φλέγεται».

Μία σπονδυλωτή έκθεση, με τον εμπνευσμένο από το έργο του Ιουλίου Βερν τίτλο.

Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν, μέσω ενός εύρους αντικειμένων, προερχόμενων από όλα τα κυκλαδονήσια, πτυχές της προεπαναστατικής κοινωνίας του αρχιπελάγους που αποτέλεσε ζωτικό χώρο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων οι οποίες διαμόρφωσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις του Αγώνα.

Το ταραχώδες Αιγαίο, πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης, εμπνέει μια διακριτή ενότητα της έκθεσης όπου η εμπορική δραστηριότητα και η ναυσιπλοΐα συμπορεύονται με τη δράση των πειρατών και των κουρσάρων για να αναδυθεί στη συνέχεια η ίδια η επαναστατική ναυτική δύναμη. Κυρίαρχη εδώ η αναφορά στην ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα με την διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχής σε πολεμικά επεισόδια του αγώνα.

Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης με επίκεντρο το κορυφαίο έργο του νεοελληνικού διαφωτισμού, την Χάρτα του Ρήγα. Η ενότητα αυτή, συνδέει το πνευματικό έργο με τη διαμόρφωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Επιπλέον προβάλλει την απήχηση των αρχαίων καταλοίπων στους ξένους περιηγητές αλλά και τους ίδιους τους Κυκλαδίτες, αναδεικνύοντας την αρχαιότητα ως ιδεολογικό πυρήνα του φιλελληνικού κινήματος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Μυκόνου.