• 24 Ιουνίου, 2021

Δάνεια ΝΔ: Στη Βουλή καλείται να απαντήσει ο Μητσοτάκης για την αύξηση των χρεών – Η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος

 Δάνεια ΝΔ: Στη Βουλή καλείται να απαντήσει ο Μητσοτάκης για την αύξηση των χρεών – Η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος

Τρείς συν μια επίκαιρες ερωτήσεις έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό. Και οι δυο χτυπούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκεί που «πονάει». Νέοι και ηθική των αρίστων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Κι αν την ερώτηση για την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης βρήκε έναν έστω και τυπικό λόγο να την προσπεράσει με τη δικαιολογία να μη διαταραχθεί η ηρεμία μαθητών και γονιών ενόψει προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, την ερώτηση όμως για τα οικονομικά της ΝΔ την τελευταία τετραετία φαντάζει για την ώρα τουλάχιστον δύσκολο να βρει μια πιο πειστική δικαιολογία να την αφήσει αναπάντητη.

Στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας κάνει σαφές από την αρχή οτι στόχος του είναι να πλήξει ηθικά τον πολιτικό του αντίπαλο. Την ώρα που ψηφίζει το νέο πτωχευτικό νόμο με τον οποίο «χάνεις τα πάντα και καθάρισες» η ΝΔ επι Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνει κατά 30εκατ.€ το χρόνο τα χρέη στις τράπεζες και κανείς δεν δίνει σημασία, ούτε οι ίδιες οι τράπεζες οι οποίες βάσει του δικού νόμου είναι και εκείνες που μπορούν να κινήσουν αυτόματες διαδικασίες.

4 = 42 επι Μητσοτάκη

Το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 118εκατ.€ από την ώρα που ανέλαβε την ηγεσία ο κ. Μητσοτάκης. Είναι το 1/3 των χρεών συνολικά της ΝΔ από ιδρύσεώς της. Σε 4 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης σημειώνουν από την Κουμουνδούρου χρέωσε το κόμμα του όσο όλοι οι πρόεδροι μαζί τα προηγούμενα 42 χρόνια. Συνολικά το χρέος της ΝΔ που έχει σωρευθεί στις τράπεζες αγγίζει τα 343εκατ.€.

  • Ρωτά λοιπόν ο κ. Τσίπρας πως γίνεται να αυξάνεις τα καθαρά έσοδα του κόμματός σου το 2019 και την επόμενη χρονιά να έχεις αυξήσει τη δανειακή σου υπερέκθεση κατά 11%;

 Κι αν ο νόμος υποχρεώνει τα κόμματα να δημοσιοποιούν τους ισολογισμούς τους κάτι που έκανε το Μοσχάτο, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα και οι όροι νέου δανεισμού ή της όποιας τυχόν ρύθμισης πέτυχε η ΝΔ με τους πιστωτές της, καταλήγει στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηθικό πλήγμα

Κι αυτό για έναν άριστο δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου. Γιατί ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του μπορούν τώρα με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια να επικαλούνται οτι με βάση τα όσο νομοθετεί και σχεδιάζει να νομοθετήσει ιδιαίτερα στα εργασιακά δεν κάνει τίποτε άλλο από το εξυπηρετεί γραμμάτια σε συμφέροντα που τον βοήθησαν να καταλάβει την εξουσία.

Τέσσερα χρόνια πριν ο κ. Μητσοτάκης αναλάμβανε τα ινία της ΝΔ με την υπόσχεση να βάλει τάξη στα οικονομικά σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρα, έτσι θα βάλει τάξη και στα οικονομικά της χώρας είναι το δηκτικό ερώτημα που θέτουν τώρα οι συνεργάτες του.

  • Ο ισολογισμός της ΝΔ ήταν ένα δώρο για το ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω δελτίου θυέλλης για τα εργασιακά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι με την ερώτησή του επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στο γόητρο της κυβέρνησης ενόψει της μάχης για το 8ωρο και το απεργιακό δικαίωμα, το οποίο τα στελέχη της ΝΔ υπερασπίστηκαν μέχρι τώρα στα τηλεοπτικά παράθυρα με αρκετή δόση αυτοπεποίθησης ακόμη και αν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης δοκίμαζαν έντονα την κοινή λογική.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το δικό του ισολογισμό έχει καταφέρει να αποπληρώσει τις δανειακές τους υποχρεώσεις δημοσιοποιώντας έναν απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Μαζικά πυρά και ανοσία

Αύριο η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε χαλάρωση του κοινοβουλευτικού λοκντάουν κι αν θα επιτραπεί περισσότερη εκπροσώπηση εντός της ολομέλειας των επιτροπών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη σπάσει την καραντίνα και σκοπεύουν ήδη από σήμερα στις επιτροπές να δώσουν δια ζώσης και σε πλήρη σύνθεση το παρόν.

Απομένει στην πλειοψηφία να αποφασίσει περαιτέρω χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν εμφαντικά ότι η κοινοβουλευτική ανοσία έχει επιτευχθεί. Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι το σύνολο σχεδόν των Βουλευτών και του προσωπικού της Βουλής.

Η απάντηση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «οι λειτουργικές δαπάνες του κόμματος μειώθηκαν από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. ευρώ το 2020». και σημειώνει πως από το 2016 η Νέα Δημοκρατία έχει «θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα» και «δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται μέσω της ανακοίνωσης στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η Κουμουνδούρου «δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια αλλά για τις εντυπώσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. Ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0.

  • Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ. Επομένως, το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».