• 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Δάφνη/Γυναικοκτονία: Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που αγνόησαν την καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία- Τι αποκαλύπτεται

 Δάφνη/Γυναικοκτονία: Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που αγνόησαν την καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία- Τι αποκαλύπτεται

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο αστυνομικοί που στις 11 Ιουλίου, μετά από καταγγελία γειτόνισσας της 31χρονης, στη Δάφνη, κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η άτυχη γυναίκα να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της.

Είναι ένα ακόμα περιστατικό που αποδεικνύει πως ένα τμήμα της αστυνομίας λειτουργεί με αναχρονιστικά χαρακτηριστικά, είτε επειδή δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά, είτε επειδή υπό το βάρος του φόρτου εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Είναι ωστόσο σαφές πως δεν έχει τις σωστές εντολές. Πριν λίγο καιρό, με αφορμή την φρικιαστική υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη, οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος έδρασαν κατά τρόπο που οδηγούσε στην συγκάλυψη και προστασία του δράστη συναδέλφου τους. Και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, η αστυνομία δρα είτε συγκαλυπτικά, είτε χωρίς εγχειρίδιο και προσανατολισμό.

Η καταγγελία που είχε υποβάλει στο αστυνομικό τμήμα η Σύλβια Μουρούτη, όπως ανέφερε η ίδια στο facebook:

Σήμερα βράδυ κάλεσα το 100 για ενδοοικογενειακή βία σε γειτονικό διαμέρισμα που ζει και ανήλικο .Τα κουδούνια αλλαχτηκαν τη Παρασκευή και έδωσα το δικό μου φυσικά για να μπουν στην πολυκατοικία. Το περιπολικό ήρθε μετά από 25 λεπτά δεν μπήκαν καν στο κόπο να κατέβουν άνοιξαν απλά τα παράθυρα και έφυγαν!!! ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΑ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΘΟΡΥΒΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ. ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ ΠΑΙΔΕΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ. ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΣΦΑΞΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΝΗΝΕΡΩΣΩ ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΝΑΞΟΥΝ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη “οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους” και για “όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία”.

“Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα” συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για το συμβάν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Σχετικά με τις καταγγελίες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη σημειώνονται τα ακόλουθα:

Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας.

Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Θα επαναλάβουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο-όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες και για την εξάλειψή του θα χρειαστεί η συστράτευση όλων μας.»