Χρυσή Αυγή: Η καθοριστική μάχη των αναστολών – Ρουπακιάς απευθείας στη φυλακή – Τι εκτιμούν νομικοί κύκλοι

 Χρυσή Αυγή: Η καθοριστική μάχη των αναστολών – Ρουπακιάς απευθείας στη φυλακή – Τι εκτιμούν νομικοί κύκλοι

Στη σημερινή συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να εξαντλήσουν όλα τα νομικά επιχειρήματα, ώστε να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις των καταδικασθέντων ναζιστών – εγκληματιών της Χρυσής Αυγής και έτσι να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, που η ποινή των ισοβίων δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο να μην εκτίσει την ποινή του, στην πλέον δυσμενή θέση βρίσκονται και τα μέλη του «διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13+ ετών.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω του ύψους της ποινής, αλλά και της βαρύτητας του κακουργήματος για το οποίο καταδικάστηκαν, πολύ δύσκολα ο Ν. Μιχαλολιάκος και οι Γ. Λαγός, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Χρ. Παππάς θα μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο να δώσει στην έφεσή τους ανασταλτικό χαρακτήρα και να γλιτώσουν τη φυλακή.

Σκληρή νομική μάχη για να αποφύγει το κελί αναμένεται να δώσει και ο καταδικασθείς ως μέλος του «διευθυντηρίου» σε 10 χρόνια κάθειρξη, πρώην βουλευτής Αρτ. Ματθαιόπουλος, αλλά και οι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χωρίς ελαφρυντικά.

Συνολικά, 53 καταδικασθέντες από όλες τις υποθέσεις που εξέτασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (δολοφονία Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων ψαράδων, επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης) θα διεκδικήσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, προβάλλοντας ως επιχειρήματα -μεταξύ άλλων- ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ή ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα οικογενειακά θέματα. Μάλιστα, πολλοί από τους καταδικασθέντες θα προτείνουν και μάρτυρες να καταθέσουν στη δίκη, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους.

Πάντως, ήδη τρεις καταδικασθέντες μόνο για πλημμελήματα έχουν εκ του νόμου τριετή αναστολή στις ποινές τους, ενώ για έναν ακόμα η ποινή του είναι εξαγοράσιμη και έτσι κανείς τους δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Παναγιώτης Δρίβας