• 5 Αυγούστου, 2021

Χελώνα καρέτα-καρέτα άφησε τα αβγά της σε παραλία της Λούτσας

 Χελώνα καρέτα-καρέτα άφησε τα αβγά της σε παραλία της Λούτσας

Έναν θαλάσσιο επισκέπτη υποδέχτηκε η Λούτσα… Μια χελώνα καρέτα-καρέτα βγήκε αργά χτες το βράδυ σε παραλία της Αρτέμιδας, έσκαψε την άμμο και άφησε μέσα εκεί τα αβγά της. Το ευτύχημα για την ίδια, είναι πως την είδαν οι κάτοικοι που μένουν ακριβώς σ’ εκείνο το σημείο.

Έτσι, την άφησαν με την ησυχία της να γεννήσει και όταν η χελώνα έφυγε, φρόντισαν αμέσως να περιφράξουν τον χώρο, για να προστατευτούν τα θαμμένα αβγά. Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών», που ανέλαβε τα υπόλοιπα. Ήδη, υπάρχει συνεργασία του Συλλόγου με τον δήμο Αρτέμιδας-Σπάτων και με το λιμεναρχείο, ώστε να προστατευτεί εκείνο το σημείο.

Σίγουρα πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αλλά όχι για απίθανη. Φέτος δεν έχει αναφερθεί κανένα άλλο ανάλογο περιστατικό σε παραλία της Αττικής, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι αναφέρθηκε μόνο ένα στην παραλία των Λεγρενών, δηλαδή από τη μεριά του Σαρωνικού. Ωστόσο, οι παλαιότεροι κάτοικοι της Αρτέμιδας θυμούνται πως τα πολύ παλαιά τα χρόνια έβγαιναν χελώνες σε δύο ακριανές περιοχές της Λούτσας και άφηναν αβγά, ωστόσο με την αύξηση του πληθυσμού σταδιακά απομακρύνθηκαν και δεν ξαναφάνηκαν.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι θαλάσσιες χελώνες επιλέγουν πολλές φορές να πάνε και να αφήσουν τα αβγά τους ακριβώς στο μέρος που οι ίδιες γεννήθηκαν. Οι άνθρωποι του συλλόγου «Αρχελών» εκτιμούν πως η χελώνα είναι περίπου 30 ετών, οπότε διόλου απίθανο να μην έχασε τα νερά της, αλλά απλώς να επέστρεψε και να άφησε τα αβγά της στο σημείο που η ίδια είχε γεννηθεί.