• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Χάπι κατά της COVID: Είναι της MSD ή της Merck; Γιατί επικρατεί σύγχυση

 Χάπι κατά της COVID: Είναι της MSD ή της Merck; Γιατί επικρατεί σύγχυση

Τη θετική είδηση των τελευταίων ημερών, αναφορικά με τη νέα από του στόματος θεραπεία κατά της Covid 19, δηλαδή του φαρμάκου molnupiravir που αναπτύσσεται από την MSD, σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics, ακολούθησε σύγχυση, καθώς πολλά μέσα αναφέρονται στο «χάπι της Merck» και άλλα στο «χάπι της MSD». Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η πραγματικότητα είναι ότι η εταιρεία είναι γνωστή με 2 ονόματα παγκοσμίωςΣτις Η.Π.Α και τον Καναδά, η αμερικανική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, με έδρα το Kenilworth στο New Jersey, είναι γνωστή ως Merck & Co, Inc. 

Σε όλες τις υπόλοιπες αγορές, όπως η Ελλάδα, η επωνυμία της είναι MSD (Merck Sharp & Dohme).

Μάλιστα, η εταιρεία εξηγεί τη διπλή ονομασία της αλλά την ενιαία της δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο σε όλο τον κόσμο με ένα βίντεο 
λίγων δευτερολέπτων, στις σελίδες της στα social media.

Τη σύγχυση σχετικά με τη διπλή ονομασία της εταιρείας επιτείνει το γεγονός ότι στην Ευρώπη και την Ελλάδα, δραστηριοποιείται η γνωστή βιοφαρμακευτική εταιρεία Merck, που έχει έδρα στο Darmstadt της Γερμανίας και η οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, είναι γνωστή ως EMD Serono.

Για να ξαναγυρίσουμε στο επίμαχο ζήτημα και να απλοποιήσουμε λίγο το μπέρδεμα, η αμερικανική εταιρεία Merck, στην Ελλάδα ονομάζεται MSD και έχει έδρα στον Άλιμο. Είναι η εταιρεία που ανέπτυξε το χάπι κατά της Covid. Παρότι οι δημοσιεύσεις που γίνονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφέρουν την εταιρεία ως Merck, το σωστό είναι, όταν γίνεται αναπαραγωγή του περιεχομένου τους στην Ελλάδα, να χρησιμοποιείται η επωνυμία MSD.

Μόνο έτσι, αποδίδουμε το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο στην εταιρεία που το ανέπτυξε και είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του διεθνώς.