Χάπι Merck: Σε ποια περίπτωση απορρίπτεται η αίτηση – Ποιοι δικαιούνται

 Χάπι Merck: Σε ποια περίπτωση απορρίπτεται η αίτηση – Ποιοι δικαιούνται

Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με γιατρούς και δημοσιογράφους είχε ο ΙΣΑ και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με θέμα τη χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων για την COVID-19, καθώς και τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατ΄οίκον διάθεση.

Η κα. Γκάγκα με τη βοήθεια των συνεργατών της έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης σχετικά με το χάπι της Merck το οποίο πλέον διατίθεται και κατ΄οίκον στη χώρα μας.

Κυνικός Σιμόπουλος χαρακτήρισε “λεκέ” τους νεκρούς από τον κοροναϊό – Διαγραφή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απρέπεια (vid)

Η κα. Γκάγκα ανέφερε πως μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί 5.200 δόσεις μολνοπιραβίρης, ενώ επισήμανε πως το χάπι της Merck πρέπει να δοθεί αυστηρά στις 5 πρώτες ημέρες ασθένειας με Covid.

Η κατ’ οίκον παράδοση των αντιικών χαπιών δεν αφορά όλους τους ασθενείς, αλλά εκείνους που είναι άνω των 18 ετών, νοσούν από κοροναϊό και έχουν προβλήματα υγείας.

Διευκρίνισε επίσης πως το χάπι δεν μπορεί να δοθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε όσες γυναίκες βρίσκονται σε περίοδο γονιμοποίησης.

«Είναι πολύ σημαντικό η αίτηση από τον γιατρό στην πλατφόρμα να γίνει έγκαιρα. Υπενθυμίζω πως κάθε γιατρός μπορεί να κάνει αίτηση από το γραφείο του. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 340 αιτήσεις», τόνισε η κα. Γκάγκα.

Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί φτάνουν μόλις περίπου στις 20 κι αυτό γιατί κυρίως είχε γίνει αίτημα αρκετά καθυστερημένα.

Αφού ο γιατρός κάνει αίτηση και δοθεί θετική απάντηση, τότε ο ασθενής λαμβάνει sms με ξεκάθαρες οδηγίες, ενώ υπάρχει και παραπομπή σε σελίδα του ΕΟΠΥΥ με όσα πρέπει να γνωρίζει.

Επίσης ο ασθενής δεν πρέπει να ξεχάσει να δώσει την τελική του συγκατάθεση καθώς και τη διεύθυνση του προκειμένου να έρθει το κούριερ με τα χάπια.

Η κα. Γκάγκα ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνεται άμεσα η έγκριση από τον άσθενη, καθώς αλλιώς δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης διευκρινίστηκε πως τα χάπια δεν χορηγούνται σε όσους νοσούν βαριά και σε όσους νοσηλεύονται.

Επίσης η έναρξη της νόσου στον ασθενή χαρακτηρίζεται  από την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι από το θετικό τεστ.

«Ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τον ασθενή και κατά τη διάρκεια του 5νθήμερου που λαμβάνει τα αντιικά χάπια, ενώ υπάρχει πρέπει μετά να αναφέρει την έκβαση της χορήγησης των χαπιών στον ασθενή».

Τέλος διευκρινίστηκε πως υπάρχει μόνο χρονική προτεραιοποίηση στις αιτήσεις και γι΄αυτό οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν τα χάπια αν το δηλώσουν έγκαιρα.

Ποιοι δικαιούνται τα χάπια

Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

Κυστική ίνωση

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) το τελευταίο έτος

Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab

HIV λοίμωξη

Επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Ηλικία τουλάχιστον 70 ετών

BMI άνω του 40

Χρόνια νεφρική νόσος

Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Διαβήτης υπό θεραπεία

Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥ Class II)

Χρόνια ηπατική νόσος

Καρδιαγγειακή νόσος

Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία

Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Χάπι Merck: Κατάλληλο και για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σημειώνεται πως βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η Merck, το αντιικό χάπι της κατά του κορωνοϊού λειτουργεί εναντίον (και) της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες.

Η Merck και ο εταίρος της, Ridgeback Biotherapeutics, ανακοίνωσαν στις 28/1 ότι έξι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως το πειραματικό φάρμακό τους κατά του κορωνοϊού, μολνουπιραβίρη (molnupiravir), λειτουργεί απέναντι στην πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Τα στοιχεία αποτίμησαν την αντιιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντιιικών παραγόντων κατά παραλλαγών ανησυχίας της Covid-19. Η αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης εναντίον της «Όμικρον» δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μελέτες σε ανθρώπους, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η μολνουπιραβίρη και ένα χάπι της Pfizer που λαμβάνεται επίσης από το στόμα έλαβαν άδεια στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και θεωρούνται σημαντικά εργαλεία απέναντι στην Όμικρον. Στην Ελλάδα το χάπι της Merck έκανε πρεμιέρα πριν από δύο εβδομάδες.

Η Pfizer ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι εργαστηριακά δεδομένα έδειξαν ότι το σκεύασμά της, Paxlovid, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Όμικρον.

Η Merck ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της «Όμικρον» και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής. Το molnupiravir έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα