Bloomberg: Η Τουρκία κερδίζει την υποστήριξη Μπάϊντεν για την αγορά νέων F-16

 Bloomberg: Η Τουρκία κερδίζει την υποστήριξη Μπάϊντεν για την αγορά νέων F-16

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.Φωτογράφος: SeongJoon Cho/Bloomberg

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και αναβαθμίσεων εξοπλισμού στον τουρκικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής, ένδειξη “απόψυξης” των σχέσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ καθώς ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Οι ανεπίσημες αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν στο Κογκρέσο περιλαμβάνουν την προτεινόμενη πώληση πυραύλων Sidewinder, πυραύλων Amraam και αναβαθμίσεις λογισμικού στα πιλοτήρια F-16 που κατέχει ήδη η Τουρκία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η αγορά όπλων της Τουρκίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σχέση τους με την Τουρκία και ότι η συνεχιζόμενη ικανότητά τους να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Η προτεινόμενη πώληση αποκαλύφθηκε από την Wall Street Journal.

Το Πεντάγωνο εκδίωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς — και βοήθειας στην κατασκευή — του πιο προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin Corp. τον Ιούλιο του 2019, αφού η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγόρασε το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα S-400.

Μετά από μια περίοδο παγωμένων σχέσεων, μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ερντογάν στη Ρώμη τον Οκτώβριο σημείωσε αλλαγή τόνου και τον περασμένο μήνα οι δύο κυβερνήσεις ξεκίνησαν έναν «στρατηγικό μηχανισμό» για την ενίσχυση της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.

Τώρα, η Τουρκία ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ άδεια για την αγορά νέων μαχητικών F-16, που κατασκευάστηκαν επίσης από τη Lockheed, καθώς και την αναβάθμιση αυτών που ήδη διαθέτει, ένα αίτημα που βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση.

Η Τουρκία έχει αναζητήσει μια μέση λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα είναι απρόθυμη να κάψει τις γέφυρες της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν — εν μέρει υπό τον φόβο ότι μια ρήξη θα έθετε τις τουρκικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Συρία σε κίνδυνο επίθεσης από συριακά κυβερνητικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Ωστόσο, προμήθευσε το Κίεβο με φονικά οπλισμένα drones τουρκικής κατασκευής και έκλεισε τα στενά και τον εναέριο χώρο του σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη.

Πηγή: Bloomberg

Σχετικά Άρθρα