• 31 Οκτωβρίου, 2020

Αττική – Lockdown: “Κλείδωσε” η απόφαση – Την Παρασκευή οριστικοποιείται το πότε

 Αττική – Lockdown: “Κλείδωσε” η απόφαση – Την Παρασκευή οριστικοποιείται το πότε

Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε αυξημένος με 346 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 210 στην Αττική. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν το σενάριο lockdown πιθανώς δύο εβδομάδων το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι από την περασμένη εβδομάδα είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση ήθελαν να δώσουν 10 ημέρες περιθώριο για να φανεί εάν θα είχαν αποτελέσματα τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

Όλα τα στοιχεία εξέλιξης της πανδημίας θα εξεταστούν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και φαίνεται πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έχει γίνει συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής για το lockdown.

“Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητά του. Να υπενθυμίσω ότι τα χαρακτηριστικά του πρώτου κύματος ήταν πολύ πιο ραγδαία εξάπλωση, και το τόνισα και τώρα, ότι το πρώτο κύμα ήρθε με μία ραγδαία εξάπλωση όπου όλες τις χώρες, όχι μόνο εμάς, μας έπιασε, να το πω έτσι, με μία εξάπλωση την οποία δεν την περιμέναμε. Είδαμε την Ιταλία ξαφνικά να γεμίζει τα Νοσοκομεία της, να γεμίζουν νεκρούς. Οπότε, το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δυο είναι τα βασικά σενάρια για την Αττική, το ολικό lock down ή το μοντέλο Μαδρίτης δηλαδή περιορισμοί ανά περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, lockdown σημαίνει αναστολή εργασίας και η κυβέρνηση είχε ήδη εξετάσει από την προηγούμενη εβδομάδα την οικονομική δυνατότητα κάλυψης του κόστους από το κράτος.

«Η ελληνική οικονομία αντέχει, ναι και έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το όποιο βάρος των κυβερνητικών αποφάσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες στο ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΟΔΥ και υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζουν μία εφαρμογή για τα κινητά, χάρη στην οποία κάθε πολίτης θα γνωρίζει ακριβώς τα μέτρα της περιοχής του, εισάγοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα. Αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός «μοντέλου Μαδρίτης» στην Αττική, όπου ενδέχεται οι περιορισμοί να είναι διαφορετικοί ανά δήμο.