Άρθρο του Αλ. Τσίπρα: Μέτωπο ζωής σήμερα, μέτωπο λογικής αύριο

 Άρθρο του Αλ. Τσίπρα: Μέτωπο ζωής σήμερα, μέτωπο λογικής αύριο

«Μέτωπο ζωής σήμερα, μέτωπο λογικής αύριο», τιτλοφορείται το άρθρο – παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο «Έθνος της Κυριακής», με το οποίο καλεί εισαγωγικά «να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη ενωμένοι σε ένα μέτωπο ζωής, για να υπάρξουν όσο γίνεται λιγότερες ανθρώπινες απώλειες», με ευλαβική τήρηση των οδηγιών των επιστημόνων, αλλά και με ενίσχυση του ΕΣΥ με περισσότερες προσλήψεις, με περισσότερα κρεβάτια νοσηλείας -«επιτάσσοντας και ιδιωτικές μονάδες αν χρειαστεί»-, με υλικά προφύλαξης για τους υγειονομικούς.

 «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και όχι της αντιπαράθεσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι «οι κυρίαρχες μεταρρυθμίσεις συρρίκνωσης του Δημοσίου και της δημόσιας Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, το κυρίαρχο μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, τα σκότωσε όλα ο κοροναϊός, μαζί δυστυχώς με χιλιάδες συνανθρώπους μας, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν αυτά τα μοντέλα, αυτές οι αντιλήψεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είχαν επιβληθεί σχεδόν σε όλο το δυτικό κόσμο είτε οικειοθελώς από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως η σημερινή δική μας του κ. Μητσοτάκη, είτε υπό τον εκβιασμό του ΔΝΤ και των αγορών».

Στο σημείο αυτό του άρθρου ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζει πώς το ΔΝΤ ζητούσε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να περικόψουν το ΕΣΥ, πώς υπουργός Υγείας της ΝΔ δήλωνε ότι δεν θα του κλέψει τη δόξα ο Π. Τόμσεν για απολύσεις γιατρών και την επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, όπως θυμίζει και ότι 2,5 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας είχαν μείνει εκτός περίθαλψης ως τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τα παλιά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται και ένα πρόσφατο περιστατικό, τότε που ο πρωθυπουργός κατέθετε την πρόταση για ΣΔΙΤ ιδιωτικών μονάδων υγείας και δημόσιων νοσοκομείων. Όμως, σήμερα, «πού είναι κρυμμένοι οι ιδιώτες; Δεν τους βλέπουμε πουθενά. Μάλλον θα τηρούν ευλαβικά τις συμβουλές του ‘Μένουμε σπίτι’…», σχολιάζει περιπαικτικά και καταθέτει τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης, με το μαξιλάρι 37 δισ., με τις 19.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ (8.500 μονίμων).

«…Με αυτά τα δεδομένα, όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν κακίζω τον κ. Μητσοτάκη που αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει η κρίση στην οικονομία και το βάθος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Δεν τον κακίζω γιατί ο άνθρωπος δεν φταίει. Απλώς δεν έχει το ιδεολογικό υπόβαθρο και τα ερμηνευτικά εργαλεία…», υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για αυτό και, επιχειρηματολογεί, αναγκάστηκε να «αδειάσει» τους υπουργούς του ανακοινώνοντας νέα δέσμη μέτρων.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας επιμένει σε πρόγραμμα σωτηρίας της οικονομίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 δισ. ευρώ,  κατά 1/3 με εγγυήσεις Δημοσίου για την παροχή επιχειρηματικών δανείων και κατά 2/3, ισόποσα μοιρασμένο για το 2020 και το 2021, για μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και ενίσχυση του ΕΣΥ. Κλείνοντας επισημαίνει ότι την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύριζε για τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήριζε ανεπαρκές το ίδιο πακέτο…

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα