Πολιτική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή – Όλο το παρασκήνιο πίσω από την πρόταση μομφής στον Σταϊκούρα

 Πολιτική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή – Όλο το παρασκήνιο πίσω από την πρόταση μομφής στον Σταϊκούρα

Φωτιά παίρνει από απόψε, και για τρεις μέρες, το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια στιγμή κατά την οποία το πανελλήνιο περίμενε να ακούσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα νέα, αλλά πάντως ήδη γνωστά, μέτρα κατά του covid-19, την ώρα που το «Ορούτς Ρέις» πλέει πλησίον του Καστελλορίζου, την ώρα που έπεφτε αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής (παρότι η αστυνομία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν κατάφερε τελικά να οδηγήσει όλους τους καταδικασθέντες στον προθάλαμο του κελιού τους), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, άνοιξε ένα τέταρτο θέμα: πτωχευτικός κώδικας και πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών.

Το libre αποκαλύπτει το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα, πότε, με ποιους πήρε την απόφαση και, κυρίως, ποιοι προβληματισμοί τέθηκαν στην κλειστή αυτή σύσκεψη

Ενώ λοιπόν περιμέναμε τον Α. Τσίπρα να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου νωρίς το μεσημέρι, η ώρα περνούσε, η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέμενε κενή ενώ άδεια ήταν και τα κυβερνητικά έδρανα, με εξαίρεση τον αρμόδιο υπουργό, Χρ. Σταϊκούρα, και κατά περίπτωση, τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Ν. Παπαθανάση κ.α.

Την ίδια εκείνη ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε σύσκεψη με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε διευρυμένη μορφή, ήτοι με τη γραμματέα και το διευθυντή της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη και Θανάση Θεοχαρόπουλο αντιστοίχως, τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Γιάννη Ραγκούση, την Έφη Αχτσιόγλου που ήταν η εισηγήτρια στο νομοσχέδιο, κι ακόμη τους Νίκο Βούτση και Αλέκο Φλαμπουράρη.

«Πάει να περάσει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) το νομοσχέδιο στα μουλωχτά», ήταν η φράση που ακούσθηκε πολλές φορές στην κλειστή σύσκεψη και η δημοσιογραφική κάλυψη, πράγματι, ενός κορυφαίου νομοσχεδίου με σημαντικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία ήταν απογοητευτική, όπως ειπώθηκε, όχι με ευθύνη, φυσικά, των κοινοβουλευτικών συντακτών. Βασικός υπεύθυνος είναι αυτό το αόρατο control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας -όπως σημείωνε στις πρώτες αράδες της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας– μέσα από το οποίο κυβερνά ο Κ. Μητσοτάκης.

Ας σημειωθεί εξάλλου ότι και σήμερα η πρόταση μομφής είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη στα περισσότερα πρωτοσέλιδα, με εξαίρεση την «Αυγή» και την “Kontra News”…

Για να επιστρέψουμε όμως στα της κλειστής σύσκεψης στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, υπήρχε κάτι που εδώ και δύο ημέρες βασάνιζε τη σκέψη του Α. Τσίπρα. Η αγωνιώδης κραυγή απλών ανθρώπων με τους οποίους ήλθε σε επαφή αδιαμεσολάβητα στην Κοζάνη: «Κάντε κάτι» του έλεγαν πολλοί και εννοούσαν την οικονομική καταστροφή που τους έχει ήδη γονατίσει. Σε μια περιοχή, σημειωτέον, που δεν ζει από τον τουρισμό, άρα μπορεί να φαντασθεί τι γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας…

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν και μια αγωνία από το μέλλον καθώς «η κοινωνία θα μας ρωτά, ‘εσείς τι κάνατε για το νομοσχέδιο που μας παίρνει τα σπίτια;’ κι εμείς τι θα τους απαντούμε;», ήταν ο δεύτερος προβληματισμός που ακούσθηκε στη σύσκεψη του Α. Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες.

Είναι πρωτοφανές αυτό που επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης με τα σπίτια των πολιτών εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, ειπώθηκε επίσης στη σύσκεψη ενώ στα επιχειρήματα ήταν και αυτό της (υπόλοιπης) ευρωπαϊκής εμπειρίας, ότι δηλαδή «στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. όχι μόνο δεν επισπεύστηκαν, αλλά λόγω της πανδημίας αναστάλθηκαν διαδικασίες ρευστοποίησης και πτώχευσης», όπως έλεγε λίγη ώρα αργότερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με φράση –κλειδί της ομιλίας αυτής, η αντίστιξη, από τη μια το κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη το συμβόλαιο με τους τραπεζίτες που εκτελεί η ΝΔ, σύμφωνα πάντα με την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό ήταν δε, ότι ήταν από τις σπάνιες -αν όχι η μοναδική φορά- που ο Α. Τσίπρας είπε καλό λόγο για τον Α. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι και η δική του κυβέρνηση (του κ. Σαμαρά δηλαδή), όπως και εκείνη του Λ. Παπαδήμου, όπως, φυσικά, και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήραν την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και ενώ η χώρα ήταν σε προφανέστατα δυσχερή θέση στις διαπραγματεύσεις… «Οκτώ χρόνια μνημόνια και η πρώτη κατοικία προστατεύτηκε», τόνισε επί λέξει ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του.

Την κλειστή σύσκεψη απασχόλησε πάντως σύμφωνα με όσα πληροφορείται το libre και το timing της ανάληψης της μείζονος πρωτοβουλίας εκ μέρους του Α. Τσίπρα.

Αν, με άλλα λόγια, ο χρόνος για την κατάθεση της πρότασης μομφής είναι ο πλέον κατάλληλος την ώρα που η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά αλλά και με τον covid-19 είναι σε κρίσιμη φάση.

«Ήμασταν σίγουροι ότι θα το έλεγαν από την κυβέρνηση, αλλά το ζυγίσαμε», έλεγε στο libre ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, και, πράγματι, αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα της πρώτης κυβερνητικής αντίδρασης, δια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αυτό θα είναι και το βασικό «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη και εν γένει της παράταξής του το επόμενο τριήμερο.

«Ο κοροναϊός θα κρατήσει 1-2 χρόνια και τα ελληνοτουρκικά είναι μόνιμο ζήτημα, την ίδια ώρα όμως η κοινωνία βυθίζεται όλο και περισσότερο», αντέτεινε η πηγή μας για να προσθέσει:

«Άλλοθι στον Μητσοτάκη για δύο χρόνια δεν δίνουμε». Κάτι που φαίνεται, άλλωστε, και από τη σφοδρή επίθεση που ο Α. Τσίπρας εξαπολύει τελευταία στον Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της επιδημίας σε πτυχές, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, ελλείψεις στο ΕΣΥ κ.ο.κ.

Το libre σας είχε προϊδεάσει, άλλωστε, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολιζόταν στην ανάληψη μιας μείζονος πρωτοβουλίας: το πρωί χθες, «Μετωπική στη Βουλή: Παρέμβαση Τσίπρα για τον πτωχευτικό – Ψηφίζεται fast track η απώλεια της πρώτης κατοικίας» ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, ενώ κι από τις αρχές εβδομάδας είχαμε γράψει για το «Κλίμα γενικού ξεσηκωμού κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό» επισημαίνοντας ότι οι κοινωνικοί φορείς που είχαν προσκληθεί στη Βουλή, ακόμη κι εκείνοι που έχουν παραδοσιακά καλύτερες σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ, ήταν αντίθετοι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ευκαιρία του Α. Τσίπρα να ανοίξει διαύλους με τη μεσαία τάξη, αυτή τη μεσαία τάξη που, με τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή, «πίστεψε την απάτη σας, πίστεψε ότι θα την στηρίξετε και έρχεστε τώρα όχι μόνο να την αφήσετε απροστάτευτη στη κρίση αλλά να της πάρετε και την περιουσία, να την χρεοκοπήσετε».

Κάπως έτσι, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέληξε στην απόφαση της κατάθεσης μομφής κατά του Χρ. Σταϊκούρα, με πρώτα κέρδη ότι θα ζητηθεί επιτέλους ο πτωχευτικός κώδικας, επιπλέον ότι θα υποχρεωθεί να έρθει και να δώσει απαντήσεις ο απών, μέχρι σήμερα, πρωθυπουργός.

Είναι εξάλλου ένα ζήτημα που προσφέρεται για …πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης, δηλαδή κι από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σημείωναν από την Κουμουνδούρου. Και, παρότι χθες πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων έστρεψαν τα βέλη τους και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής, θα πρέπει να επιλέξουν το «ναι» ή το «όχι»…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα