Βρετανική ιατρική έρευνα: “Η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται με τη γύρη, 60% μεγαλύτερη θνησιμότητα”

 Βρετανική ιατρική έρευνα: “Η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται με τη γύρη, 60% μεγαλύτερη θνησιμότητα”

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης αποκάλυψε νέα ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό κι αλλάζει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αναφορικά με τις μεταλλάξεις. Ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε στο OPEN ότι η θνησιμότητα του βρετανικού στελέχους του μεταλλαγμένου κοροναϊού που επικρατεί στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί κι έχει φτάσει στο 60% (σε σύγκριση, όπως είπε, με το κοινό στέλεχος) πάνω, ενώ πλέον σύμφωνα με τις μελέτες, η γύρη παίζει καταλυτικό ρόλο στην μετάδοση του ιού.

«Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10-20 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην μεταδοτικότητα» είπε ο καθηγητής κι εξήγησε:

  • «Σε 35 χώρες που έγινε έρευνα και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων»

Ο καθηγητής δεν έμεινε εκεί λέγοντας ότι έρευνα του τελευταίου 48ώρου αλλάζει άρδην τα όσα γνωρίζαμε για τις μεταλλάξεις: «Γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις 8 μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται μ’ αυτήν διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό» πρόσθεσε και έριξε την «βόμβα»:

  • «Η παραλλαγή αυτή, έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα. Εργασία που δημοσιεύτηκε προχθές σε ιατρικό περιοδικό βρετανικό αποκαλύπτει ότι η θνησιμότητα είναι πλέον στο 60% από το προηγούμενο στέλεχος »

Σχετικά Άρθρα