Αρκτούρος: Η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κοροναϊού που σαρώνει την Ινδία, έφτασε στη Βρετανία

 Αρκτούρος: Η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κοροναϊού που σαρώνει την Ινδία, έφτασε στη Βρετανία

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Ινδίας για το νέο, υπερμεταδοτικό στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, που ονομάστηκε Arcturus (Αρκτούρος). Σύμφωνα με την Daily Mail, θεωρείται η πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και έχει προκαλέσει απότομη αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης Covid στη χώρα τον τελευταίο μήνα.

Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail, η νέα, υπερμεταδοτική παραλλαγή Αρκτούρος εμφανίστηκε στη Βρετανία για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων υποχρέωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα εικονικές ασκήσεις, ώστε να ελέγξει κατά πόσο προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία, για να αντιμετωπίσουν μεγάλη εισροή ασθενών.

Μάλιστα, ορισμένες περιοχές επανάφεραν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες, για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα χρόνο.

Ωστόσο, κορυφαίοι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι το νέο στέλεχος θα είναι πιο θανατηφόρο από άλλους τύπους του ιού που κυκλοφορούν σήμερα σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προκαλούν νόσηση παρόμοια με αυτή της γρίπης.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέφερε ότι υπήρχαν 40.215 ενεργά κρούσματα Covid στις 12 Απριλίου.

Δεδομένα από την πλατφόρμα Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δείχνουν ότι τα νέα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 3.108 στις 4 Απριλίου, από 242 που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), πάντως, παρακολουθεί τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου.

«Ο Αρκτούρος κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσησης. ‘Έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα, καθώς και πιθανών αυξημένη νοσηρότητα», εξηγεί η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής της Covid στον ΠΟΥ.

Η ίδια πρόσθεσε πως η μετάλλαξη XBB.1.16, όπως ονομάζεται τεχνικά η Αρκτούρος, είχε εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, ωστόσο τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από την Ινδία.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσησης στις λοιμώξεις με XBB.1.16.

Οι ασκήσεις και η επιστροφή των μασκών στη χώρα, πάντως, αποτελούν ζοφερή υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η Ινδία «λύγισε» από το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα το 2021, με συνολικά 4,7 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ.

Τα νοσοκομεία της Ινδίας τότε, κατακλύστηκαν από κρούσματα δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις μέχρι και στο ιατρικό οξυγόνο.

Πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Αρκτούρος

Σε μελέτη που έχουν κάνει επιστήμονες στην Ιαπωνία και έχει προδημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο bioRxiv, φαίνεται ότι ο Αρκτούρος είναι 1,2 φορές πιο μεταδοτικός από τη μετάλλαξη Κράκεν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, η μετάλλαξη αναμένεται σύντομα να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο Αρκτούρος δεν έχει μεγαλύτερη ιδιότητα να ξεφεύγει από τα αντισώματα που προκαλεί ο εμβολιασμός ή η φυσική νόσηση, σε σύγκριση πάντα με τη μετάλλαξη Κράκεν.

Σχετικά Άρθρα