• 11 Μαΐου, 2021

Αποφάσεις EMA για το εμβόλιο της Johnson&Johnson – Θεμιστοκλέους στο libre: Δεν επηρεάζεται δραματικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα

 Αποφάσεις EMA για το εμβόλιο της Johnson&Johnson – Θεμιστοκλέους στο libre: Δεν επηρεάζεται δραματικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Σήμερα, αναμένεται η γνωμοδότηση του ΕΜΑ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τη συνέχιση ή όχι της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την πρόσφατη αναστολή της εφαρμογής του, λόγω της καταγραφής 6 περιπτώσεων θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων, σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών επί συνόλου 6.800.000 εμβολίων. Η αναστολή αυτή είχε ως συνέπεια να μην ξεκινήσει καν στη χώρα μας η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει από χτες, Δευτέρα 19 Απριλίου.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη 

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι λογικό που η χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας περιστράφηκε κυρίως γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων της Johnson & Johnson και της AstraZeneca και ο θόρυβος που έχει σοβαρά ανησυχήσει τους πολίτες μετά τις σπανιότατες αλλά σοβαρές επιπλοκές που προκαλούνται από τη χορήγησή τους.

  • Το libre, απευθυνόμενο στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ρώτησε σχετικά με την καθυστέρηση θα προκαλέσει στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού η αναβολή του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που ως μονοδοσικό που είναι αναμενόταν να συνεισφέρει πολλά στο σχέδιο «Ελευθερία».

Απαντώντας ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, λέγοντας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson:

«Η χώρα μας παρέλαβε 33.600 δόσεις, που μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, από τον FDA και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αποφασίστηκε να μην ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Η επίδραση που έχει στο πρόγραμμα και στην Επιχείρηση «Ελευθερία», σε σχέση με τους εμβολιασμούς είναι πολύ μικρή, γιατί είναι μια πολύ μικρή ποσότητα, όπως πολύ μικρή ποσότητα παραλαμβάνουμε σχεδόν μέχρι τα μέσα Μαΐου. Να υπενθυμίσω ότι παραλαμβάνουμε περίπου 45.000 τις τελευταίες μέρες του Απριλίου και ακολούθως οι παραδόσεις είναι  μικρές, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ευθύς εξ’ αρχής δεν ανέβηκε η πλατφόρμα, άρα δεν είχαμε κάποιες ματαιώσεις ή αναβολές των ραντεβού. Απλώς τους έχουμε αναβάλλει για αργότερα, με δεδομένο ότι θα ξεκινήσει. Άρα οποιαδήποτε απόφαση για την Johnson Johnson δεν επηρεάζει δραματικά το επιχειρησιακό πρόγραμμα».

Ένα άλλο ερώτημα που έθεσε το libre στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφορούσε το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας προμήθειας της χώρας μας με ανάλογου τύπου εμβόλια (ακολουθώντας και τη σχετική δήλωση της υπουργού Βιομηχανίας της Γαλλίας), μετά την ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα περιστατικά εξαιρετικά σπάνιων θρομβώσεων μετά τη τη χορήγηση εμβολίων ιικού φορέα (Johnson & Johnson και AstraZeneca). 

  • «Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την αρχή, είμαστε στη συμφωνία και κοινή προμήθεια από την Ε. Ε.», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει συμφωνία μόνο με mRNA εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, γίνονται οι συζητήσεις και για το 2022 και περιμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις».

Τα πλεονεκτήματα και οι επιπλοκές του εμβολίου της Johnson & Johnson 

Νωρίτερα στην ενημέρωση, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είχε εξηγήσει ότι η αναστολή της χορήγησης του εμβολίου γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων, αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν και οι υγειονομικοί και το κοινό, ούτως ώστε να είναι έγκαιρη η αναγνώριση και άμεση η αντιμετώπιση.

«Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Είναι διαφορετικός ως προς το είδος και τον υποδοχέα που προσκολλάται από εκείνον της AstraZeneca.

Το εμβόλιο, αυτό ήταν και πολυαναμενόμενο, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτον, γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα πολύ ευαίσθητα εμβόλια mRNA. Μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι  πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν.

Αλλά το κύριο πλεονέκτημα, είναι το μονοδοσικό, ότι το εμβόλιο αυτό γίνεται με μία δόση. Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 85%, ενώ μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και από το θάνατο.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και στη Νότια Αφρική που υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος που μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι παρόμοια και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική, γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα που έχει δημιουργηθεί με αυτές τις σπάνιες εκδηλώσεις ως προς την παθογένεια. Και η διαλεύκανση αυτού του αινίγματος, οπωσδήποτε θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων.

  • Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει αυτή η αναστολή, η οποία δεν είναι σπάνια για την παρακολούθηση των εμβολίων, ούτε των κλινικών μελετών, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά που είναι ότι υπάρχει οργανωμένο σύστημα αυστηρής επιτήρησης, που δίνει τη δυνατότητα της έγκαιρης εντόπισης πολύ σπάνιων επιπλοκών, ανεπιθύμητων ενεργειών, από τις οποίες μπορεί κανείς και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, και ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ή μέρες για τη γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.