Από την πανδημία στην ανοσία της οικονομίας

 Από την πανδημία στην ανοσία της οικονομίας

Η δήλωση “lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά” που εκφώνησε ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να είναι μια ευχή, ή μια πολιτική απόφαση που έχει ήδη ληφθεί ασχέτως επιδημιολογικών εξελίξεων.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Γνώση, πάντως, και πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι. Αφενός γιατί ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι ιστορικός και όχι ο Dr. Fauci ή στέλεχος του ΠΟΥ, αφετέρου διότι μέχρι σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έχει διακινδυνεύσει καμία τέτοια αναφορά.

Τουναντίον, οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και μάλλον τείνουν στην άποψη πως πιθανότερο είναι να ενσκήψει δεύτερο κύμα του Covid 19 από το φθινόπωρο. Πόσο ήπιο ή όχι θα είναι, αποτελεί υπόθεση εργασίας μέσα στο χάος των επιστημονικών αβεβαιοτήτων σχετικά με την πανδημία και την συμπεριφορά του ιού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για τον τουρισμό, την εργασία, τις επιχειρήσεις και εν γένει την οικονομία με ορίζοντα τον Οκτώβριο. Πολιτικά, οι καχύποπτοι μπορεί να ισχυριστούν πως μέχρι τότε μπορεί ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με ένα δίχτυ σχετικής ασφάλειας βάσει των μέτρων.

Όμως, τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κορυφαίοι υπουργοί του έχουν αποκλείσει κάτι τέτοιο.

Κοινωνικά, είναι αλήθεια πως ένα νέο lockdown, ακόμα και ηπιότερο, μπορεί να προκαλέσει ευρείες αντιδράσεις και ανυπακοή.

Οικονομικά, ίσως εξηγείται από το γεγονός πως στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει προσχέδιο προϋπολογισμού, οπότε εκεί θα διαπιστώσει κανείς ποια μέτρα θα κλείσουν τον κύκλο τους ως προσωρινά ή θα αποκτήσουν μονιμότερο χαρακτήρα.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει να εννοηθεί πως τα διαθέσιμα επαρκούν για να βγάλουμε το καλοκαίρι. Ο Οκτώβριος είναι, λοιπόν, εκ των πραγμάτων, ένα ορόσημο. Μέχρι τότε η κυβέρνηση ελπίζει πως θα έχει ενεργοποιηθεί το Recovery Plan της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα θεσπιστούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί να βγάλουν τον χειμώνα, μέχρις ότου το θέμα του κοροναϊού επιλυθεί με την κυκλοφορία κάποιου εμβολίου.

Ως προς αυτό, ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μάχες για να εντάξει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που έχουν πληγεί (οικονομικά). Δεν θα είναι εύκολο κάτι τέτοιο, εάν τα κριτήρια είναι κυρίως επιδημιολογικά, δεδομένου ότι τα διεθνή ΜΜΕ με τα εύσημα τους προς την χώρα μας για την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει εντυπώσεις μιας σχετικά “άτρωτης” Ελλάδας.

Πολλά θα κριθούν, φυσικά, από το καλοκαίρι. Οι προσπάθειες να ανοίξει ο τουρισμός και να διασωθεί μέρος από το περίπου 30% της συνολικής συνεισφοράς του στο ΑΕΠ, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε έξαρση της πανδημίας. Και δη σε περιοχές με ασθενή υγειονομική υποδομή. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης απηύθυνε πρόσκληση στη Βρετανία για μια συμφωνία υποδοχής τουριστών “χωρίς τεστ, χωρίς καραντίνα”, για να την μαζέψει 24 ώρες αργότερα με νεότερες δηλώσεις του (ITV).

Εν μέσω αυτών των αβεβαιοτήτων, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στο ότι οι εκλογές είναι μια ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη επιλογή και μάλλον προβάλλει ως πιθανότερη η κίνηση ενός εκτονωτικού επικοινωνιακού ανασχηματισμού. Καμία αξία, φυσικά, δεν θα έχει κάτι τέτοιο.

Για να επιστρέψουμε, κλείνοντας, στην δήλωση Γεωργιάδη περί lockdown, εκείνο που φαίνεται πως προτάσσεται εφεξής είναι η διάσωση της οικονομίας και η εξαργύρωση της θετικής υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας. Η ανοσία θα αναζητηθεί στα ποσοστά της ύφεσης και της ανεργίας. Η καλή δουλειά του Σωτήρη Τσιόδρα μάλλον οδηγείται στο τέλος της, ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα