“Από τη Ρωσία με…αγάπη”- Γαλλία και Γερμανία έτοιμες να προμηθευτούν το Sputnik V- Γιατί διστάζει η Ελλάδα

 “Από τη Ρωσία με…αγάπη”- Γαλλία και Γερμανία έτοιμες να προμηθευτούν το Sputnik V- Γιατί διστάζει η Ελλάδα

Eπί μήνες η Ευρώπη εμφανίζεται να απαξιώνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και να απορρίπτει την πιθανότητα έγκρισης και ειαγωγής του στις χώρες της ΕΕ. Ορισμένες χώρες, όμως, “έσπασαν” το εμπάργκο των Βρυξελλών και προχώρησαν σε απευθείας συμφωνίες με τη Μόσχα για την εισαγωγή εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό. Εδώ και καιρό έχει σχετικά τοποθετηθεί και ο εμβληματικός “αρχίατρος” των ΗΠΑ Dr Fauci.

Όπως γράφει το Politico, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήρθαν σε επικοινωνία με τη Μόσχα για την πιθανή χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν και οι δύο κυβερνήσεις.

Σε κοινή τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, οι ηγέτες συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την «πιθανή συνεργασία για τα εμβόλια, ανάλογα με την πρόοδο της αναθεώρησης του εμβολίου Sputnik V, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σύμφωνα με το Παρίσι.

«Αυτή η ανασκόπηση θα βασίζεται στα ίδια πρότυπα που εφαρμόζει ο EMA για κάθε εμβόλιο», πρόσθεσε η γαλλική κυβέρνηση.

Το ρωσικό εμβόλιο αντιμετωπίστηκε με καχυποψία μεταξύ ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία τον περασμένο μήνα κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει γιατί προσφέρθηκε να εξάγει εκατομμύρια δόσεις ενώ έμεινε πίσω στη δική της εκστρατεία εμβολιασμού.

Όμως, καθώς οι ελλείψεις της χορήγησης εμβολίων συνεχίζουν να καθυστερούν την ευρωπαϊκή διάθεση, ορισμένες χώρες στρέφονται προς τη Μόσχα για να καλύψουν τη διαφορά. Η Αυστρία δήλωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται σε συνομιλία για την αγορά 1 εκατομμυρίου δόσεων Sputnik V από τη Ρωσία. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν αρχίσει να λαμβάνουν δόσεις του εμβολίου χωρίς να περιμένουν την αποχώρηση του EMA.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων υπέγραψε συμφωνία στην Ιταλία για την κατασκευή των πυροβολισμών σε μια τοποθεσία κοντά στο Μιλάνο, ξεκινώντας τον Ιούλιο – την πρώτη του συμφωνία παραγωγής στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μέχρις ώρας δεν έχει απευθυνθεί στη Μόσχα ώστε να προχωρήσει και εκείνη στην προμήθεια εμβολίων Sputnik V, κάτι που έχει μπει στη δημόσια συζήτηση εδώ και καιρό. Ανάλογες αναφορές έχουν υπάρξει και για το κινεζικό εμβόλιο, το οποίο θεωρείται απολύτως αποτελεσματικό, αλλά η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει διατυπώσει σχετικό αίτημα προς το Πεκίνο παρά το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφύγει κάποια τέτοια κίνηση, υιοθετώντας την σκληρή τακτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της νέας διοίκησης Μπάϊντεν προς τη Ρωσία και την Κίνα, γεγονός που ενδεχομένως να αφορά ευρύτερα την οικονομική συνεργασία με τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα, δε, με δημοσίευμα της DW στην ΕΕ η διαδικασία εμβολιασμού καθυστερεί κυρίως επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δόσεις του εμβολίου. Προφανώς και για αυτό το λόγο ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάσσονται υπέρ της αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Από τις αρχές Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA εξετάζει το εμβόλιο. Σε λίγες μέρες από σήμερα θα αποστείλει μάλιστα ειδικούς στη Ρωσία για να δουν από κοντά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αλλά και τις μονάδες παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές παρασκευάστριες εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τη παραγωγή για να ανταποκριθούν στη ζήτηση στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, η Μόσχα εμφανίζεται αισιόδοξη.

Η ρωσίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ταγιάνα Γκολίκοβα, αρμόδια για την καταπολέμηση της πανδημίας, δήλωσε πρόσφατα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η Ρωσία θα παρασκευάσει συνολικά 178 εκατομμύρια δόσεις των τριών εμβολίων Sputnik V, EpiVacCorona και CoviVak. Την ίδια στιγμή όμως η Ρωσία επιδιώκει μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχει εμβολιάσει 30 εκατομμύρια Ρώσους. Απαιτούνται επομένως 60 εκ. δόσεις. Μένουν 118 εκ. δόσεις που αρκούν για περίπου 59 εκ. ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF περισσότερες από 50 χώρες περιμένουν να παραλάβουν το πολυπόθητο ρωσικό εμβόλιο. Για τη Ρωσία πρόκειται για μεγάλη διεθνή επιτυχία. Όπως ανακοίνωσε το RDIF οι εν λόγω χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Σε περίπτωση που το Sputnik V πάρει πράσινο φως από τον ΕΜΑ τότε θα προστεθούν άλλα 450 εκατομμύρια άνθρωποι. Όμως η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς μονάδες παραγωγής για να παρασκευάσει τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων. Και δεν θα τις αποκτήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η λύση σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται κατά την εκτίμηση του Κρεμλίνου στη δημιουργία μονάδων παραγωγής του εμβολίου στο εξωτερικό. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μονάδες σε Καζακστάν, Λευκορωσία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βραζιλία. Παράλληλα το ρωσικό ταμείο επενδύσεων έχει υπογράψει συμφωνία με την ελβετική εταιρία Adienne Pharma & Biotech. Μέχρι τέλη της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν παρασκευαστεί 10 εκατομμύρια δόσεις.

Με πληροφορίες από το Politico.eu

Σχετικά Άρθρα