Ανοιχτή αντιπαράθεση για τον εμβολιασμό των παιδιών – Κούβελας στο libre: Δεν είναι λογικό – Τι απαντούν Παπαευαγγέλου, Νταλούκας

 Ανοιχτή αντιπαράθεση για τον εμβολιασμό των παιδιών – Κούβελας στο libre: Δεν είναι λογικό – Τι απαντούν Παπαευαγγέλου, Νταλούκας

Το ζήτημα του παιδικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική του ωφέλεια στα ίδια τα παιδιά, καταρχάς, αλλά και στο γενικό πληθυσμό για την ανάσχεση διασποράς του ιού στην κοινότητα και τη συμβολή στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στο libre δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ασχοληθεί με το θέμα και έχουμε φιλοξενήσει τις απόψεις των ειδικών. Μετά τη χτεσινή, «ηχηρή» τοποθέτηση του καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, που χαρακτήρισε “διεστραμμένη προσέγγιση να θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά”, επικοινωνήσαμε με τον Καθηγητή για να έχουμε ένα πιο αναλυτικό του σχόλιο πάνω στη συγκεκριμένη δήλωση.

Τα επιχειρήματά του, όπως πάντα με σαφήνεια και ευθύτητα:

«Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να υποστεί τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες ενός εμβολίου, εάν το ίδιο το άτομο δεν έχει όφελος από τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη. Απαγορεύεται. Πόσο μάλλον ένα παιδί. Δεν υπάρχει το επιχείρημα “για το κοινό καλό πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά”», τονίζει ο Καθηγητής, κ. Δημήτρης Κούβελας.

  • «Επίσης, για να λάβουμε άδεια, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, θα πρέπει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τα φαρμακευτικά προϊόντα να κυκλοφορούν και να χορηγούνται σε ενηλίκους. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει επαρκώς. Ανάλογη εμπειρία δεν έχουμε για τα συγκεκριμένα εμβόλια. Επομένως, δεν είναι λογικό να εμβολιάσουμε τα παιδιά.
  • Σημαντικότατο είναι, επίσης, να τονίσουμε ότι αυτά τα εμβόλια δε δημιουργούν προϋποθέσεις να μην μεταδώσει κάποιος τον ιό στους άλλους.
    Έτσι κι αλλιώς, τα παιδιά -ακόμα και αν κολλήσουν- έχουν χαμηλή επίπτωση, χαμηλότερη του 1%, επειδή έχουν πολύ χαμηλό ιικό φορτίο.
  • Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μεταφέρουν χαμηλά ιικά φορτία, και έχουν χαμηλή μετάδοση. Για αυτό και συνήθως δε νοσούν οι γονείς όταν τα παιδάκια τους έχουν κολλήσει μία ίωση, από το σχολείο, για παράδειγμα. Άρα, ουσιαστικά το ενδεχόμενο να αποτελέσουν τα παιδιά εστίες υπερ-μετάδοσης είναι πολύ μικρό.
  • Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τα ίδια τα εμβόλια δεν προστατεύουν από τα να μην κολλήσουμε άλλα άτομα. Αυτό είναι γεγονός το οποίο το έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο Άλμπερτ Μπουρλά, ότι, δηλαδή, τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν έχουν αναπτυχθεί για να δημιουργήσουν Τείχος Ανοσίας. Για αυτό και συνεχίζουμε και μετά τον εμβολιασμό μας να προστατευόμαστε και να φοράμε μάσκες. Για παράδειγμα, μπορεί ένας εμβολιασμένος πολίτης, αν εισπνεύσει τον ιό, να μην προσβληθεί ο ίδιος, όμως, υπάρχει πιθανότητα να τον μεταδώσει. Άρα, λοιπόν, ακόμα και αν εμβολιάσουμε τα παιδιά, είναι πιθανόν, παρόλα αυτά, να μας κολλήσουν.
  • Επομένως, δεν έχουμε κανένα λόγο να εμβολιάσουμε τα παιδιά!
  • Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι διαφορετικά από εκείνα που μέχρι τώρα κάναμε στα παιδιά μας. Εκείνα τα εμβόλια προστατεύουν από το να κολλήσεις και από το να μεταδόσεις. Τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν προστατεύουν από το να κολλήσει και να μεταδώσεις. Μόνο από τη βαριά έκβαση προστατεύουν.
  • Επειδή ισχύουν όλα αυτά, δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα ότι “πρέπει και τα παιδιά να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο”. Εκτός αν έχει κάτι αλλάξει στον τρόπο δράσης των εμβολίων, και ισχύει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε μελετήσει, μέχρι τώρα, σχετικά με τα συγκεκριμένα εμβόλια και αποδεικνύεται ότι πλέον, εμβολιαζόμενοι δεν κολλάμε και δε μεταδίδουμε. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είμαστε σύμφωνοι με το επιχείρημα για την ωφέλεια του παιδικού εμβολιασμού για το γενικό καλό.
  • Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η φύση του ιού και η δράση των συγκεκριμένων εμβολίων δεν μπορούν να δώσουν ένδειξη εμβολιασμού στα παιδιά! Εκτός αν βγουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και εξηγήσουν τι έχει αλλάξει και για ποιο λόγο διαφοροποιούνται οι οδηγίες», κατέληξε ο κ. Κούβελας.

Αξίζει να θυμίσουμε άλλες απόψεις που πρόσφατα φιλοξενήσαμε στο libre σχετικά με το όφελος από τον παιδικό εμβολιασμό.

Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο Παιδίατρος, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας μας είχε αναφέρει σχετικά με την αναγκαιότητα του παιδικού εμβολιασμού για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης»:

  • «Τα παιδιά αποτελούν μία δεξαμενή του ιού και μεταδίδουν τον ιό με τον ίδιο τρόπο, επειδή μολύνονται και τα ίδια. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, ώστε να μην επιτρέψουμε στον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα, διότι όσο κυκλοφορεί θα δημιουργεί νέες μεταλλάξεις. Άρα, η ανάγκη να εμβολιαστούν και τα παιδιά υπάρχει».

«Για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας, το ποσοστό εμβολιασμού εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα του κάθε ιού για αυτό και είναι διαφορετικό σε κάθε νόσο. Για παράδειγμα, για την ιλαρά που είναι εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, το ποσοστό εμβολιασμού πρέπει να υπερβαίνει το 95% για να μπορέσει να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης και αν πέσει κάτω από το 95% τότε έχουμε πρόβλημα.

Στο συγκεκριμένο ιό, που η μεταδοτικότητά του έχει αυξηθεί με τις τελευταίες μεταλλάξεις -καθώς κυριαρχούν, πλέον, τα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία έχουν ακόμα μεγαλύτερη μεταδοτικότητα- το ποσοστό που απαιτείται για την ανοσία της κοινότητας έχει ξεπεράσει το 80%. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι περίπου 1.800.000, πρόκειται για ένα σημαντικό πληθυσμό που πρέπει να εμβολιαστεί. Γιατί αν μείνει ανεμβολίαστος ο πληθυσμός αυτός, θα υπάρχει πρόβλημα».

Τέλος, δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες, από όταν και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, υποστήριξε κάτι ανάλογο για την αναγκαιότητα του παιδικού εμβολιασμού κατά της Covid-19:

  • «Ο κυριότερος λόγος για να εμβολιαστούν τα παιδιά δεν είναι επειδή κινδυνεύουν τα ίδια σε μεγάλο βαθμό, αλλά για να αυξηθεί η γενική ανοσία του πληθυσμού. Επίσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν αφεθούν χωρίς εμβολιασμό τα παιδιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν δεξαμενή μόλυνσης, επιτρέποντας τη μεγαλύτερη μετάδοση στις μεταλλάξεις του ιού»._

Σχετικά Άρθρα