• 17 Ιουλίου, 2021

Ανεμβολίαστος πολίτης… κυβερνητικό “βέρτιγκο” – Μεσοβέζικες λύσεις ελέω τουρισμού και… γκρίνια στην ΚΟ για το κλίμα τρομοκρατίας με τις απολύσεις

 Ανεμβολίαστος πολίτης… κυβερνητικό “βέρτιγκο” – Μεσοβέζικες λύσεις ελέω τουρισμού και… γκρίνια στην ΚΟ για το κλίμα τρομοκρατίας με τις απολύσεις

Σε βέρτιγκο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η λεπτή και απολύτως ριψοκίνδυνη ισορροπία της ελεύθερης κινητικότητας σε συνδυασμό με τον τουρισμό σε πλήρη λειτουργία και την εξάπλωση του πανδημικού κύματος.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μια ημέρα μετά τον πορτοκαλί συναγερμό σε πέντε από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας (Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Ίο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο), η αδυναμία των νησιωτικών δομών υγείας να εξυπηρετήσουν πλημμυρίδα ζήτησης μοριακών ή rapid τεστ και να φιλοξενήσουν πολλούς νοσούντες σε καραντίνα, έφερε μια ακατανόητη απόφαση για την ανακοπή της μεταφοράς του ιού.

Ο ανεμβολίαστος ταξιδιώτης ενώ θα μετακινείται προς την νησιωτική χώρα με μοριακό ή rapid test, όταν θα επιστρέφει από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα χρειάζεται πλέον μια απλή βεβαίωση self test! 

Αντίστοιχη ανακολουθία καταγράφεται και ως προς τις κυρώσεις για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων.

Η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται για τους εργαζόμενους των δομών ευπαθών ομάδων, όπως επιμένουν κυβερνητικά στελέχη δεν θα γράφει την λέξη απόλυση… αλλά εκεί θα καταλήγει στις ιδιωτικές δομές όπως είπε χωρίς περιστροφές ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε, η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις, που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Συνεπώς όπως συμπλήρωσε:” Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται”. 

  • Κυβερνητικές ήξεις αφίξεις, που έχουν ρίξει νερό στο μύλο ακροδεξιών θυλάκων, που όπως φάνηκε στα τελευταία συλλαλητήρια αντιεμβολιαστων που διοργανώθηκαν, ψαρεύουν στα θολά νερά της κοινωνικής αντιπαλότητας και του διχασμού.

Στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ υπάρχει διάχυτη ανησυχία στα πηγαδάκια για το πολιτικό κόστος που θα φέρουν οι κυρώσεις στους ανεμβολιαστους εργαζόμενους και το κλίμα τρομοκρατίας- απολύσεων, που καλλιεργείται, καθώς όπως επισημαίνουν “δεν πρέπει να τσουβαλιαζεται η εύλογη ανησυχία πολιτών για κάποια εμβόλια με ψεκασμενους και αιρετικούς αντιεμβολιαστες”.

Για κάποιους γαλάζιους βουλευτές, δε, δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωποι με παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο τους (ψηφοφόροι περισσότερο θρησκόληπτοι).