“Έπεσαν” οι υπογραφές για την είσοδο της Meridiam στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπογραφή της συμφωνίας για είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam, ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI), η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Επίσης, θα υπογραφεί τριμερής συμφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ, GSI και Nexans για τις εργασίες θαλάσσιων ερευνών βυθού για την υλοποίηση του έργου. Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
✨Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφηκε η συμφωνία για την είσοδο της γαλλικής Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI).
✨Παράλληλα, υπογράφηκε τριμερής συμφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ, GSI και Nexans για τις θαλάσσιες έρευνες βυθού που απαιτούνται για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
✨Η Meridiam είναι γαλλική εταιρεία επενδύσεων με εξειδίκευση σε υποδομές και βιώσιμες λύσεις, διαχειριζόμενη κεφάλαια άνω των 22 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
✨Η εταιρεία έχει μακροχρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά και συνδέει τις επενδύσεις της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την κοινωνική υπευθυνότητα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπογραφή της συμφωνίας για την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI), η οποία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Επίσης, θα υπογραφεί τριμερής συμφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ, GSI και Nexans για τις εργασίες θαλάσσιων ερευνών βυθού για την υλοποίηση του έργου. Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Παράλληλα, θα υπογραφεί τριμερής συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, της GSI και της Nexans, με αντικείμενο τις εργασίες θαλάσσιων ερευνών βυθού που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.

Επίσης, θα υπογραφεί τριμερής συμφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ, GSI και Nexans για τις εργασίες θαλάσσιων ερευνών βυθού για την υλοποίηση του έργου. Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του Great Sea Interconnector, του στρατηγικής σημασίας ενεργειακού έργου που αποσκοπεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η είσοδος της γαλλικής Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης
« Η είσοδος της γαλλικής Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας Ενώνουμε δυνάμεις σε ένα ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος. Ο GSI βγάζει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση και ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας.»
Ποια είναι η Meridiam
Η Meridiam είναι γαλλική εταιρεία επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων, με εξειδίκευση στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και μακροχρόνια διαχείριση έργων υποδομής. Ιδρύθηκε το 2005 στο Παρίσι και σήμερα δραστηριοποιείται σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη, στην Αφρική και την Αμερική, διαχειριζόμενη κεφάλαια άνω των 22 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας.
Η επενδυτική στρατηγική της επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, τη βιώσιμη κινητικότητα και τις λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται έργα όπως νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικά μέγαρα, δίκτυα οπτικών ινών, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, τραμ και υποδομές ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα, επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα και βιοαέριο, καθώς και σε τεχνολογίες που περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η Meridiam είναι πιστοποιημένη ως B Corp, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ενσωματώσει στη λειτουργία της δεσμεύσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας αντίστοιχες με τους οικονομικούς της στόχους. Η εταιρεία συνδέει τις επενδύσεις της με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, επιδιώκοντας μακροχρόνιο θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.
Το ενδιαφέρον της Meridiam για την ελληνική αγορά δεν είναι καινούριο, αφού συμμετείχε και στον διαγωνισμό για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με το ποσοστό αυτό να καταλήγει τελικά στους Κινέζους της State Grid.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2024 είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετοχική συμμετοχή της δεύτερης στον GSI.
Επιπλέον, το 2023 συμμετείχε, μαζί με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και την ΑΒΑΞ, στην κοινοπραξία που διεκδίκησε τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.