• 15 Ιουνίου, 2021

Ανατροπή εργασιακού: H αντιπολίτευση στην απεργία της Πέμπτης – Ο ΣΥΡΙΖΑ… και η έκπληξη με το πανό του ΚΙΝΑΛ

 Ανατροπή εργασιακού: H αντιπολίτευση στην απεργία της Πέμπτης – Ο ΣΥΡΙΖΑ… και η έκπληξη με το πανό του ΚΙΝΑΛ

Την Πέμπτη το κέντρο της Αθήνας θα παραλύσει με την πανελλαδική γενική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Μπορεί να μην ακουστεί το κάρμινα μπουράνα ή η Μυρσίνη του Μάνου Λοΐζου. Σίγουρα όμως θα σηκωθεί μετά από πολλά χρόνια σε απεργιακή κινητοποίηση ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το πανό που ετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες στη Χαριλάου Τρικούπη θα έχει από τη μια μεριά το γαρύφαλλο του ΚΙΝΑΛ  και από την άλλη τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

  • Το παρόν θα δώσει και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία κατεβάζει όλη την ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη στα πεζοδρόμια και συντάσσεται με το μπλοκ της ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το όχι του ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στόχος των στελεχών που έχουν ριχτεί στη μάχη της οργάνωσης της απεργίας για τον κομματικό μηχανισμό είναι η επανασύνδεση με τον κόσμο της εργασίας.

Ψηλά ο πήχης

Ο πήχης είναι ψηλά για τη Χαριλάου Τρικούπη. Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία της 6ης Μαΐου ήταν υποδειγματική και πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου.

Η Φώφη Γεννηματά θα συναντήσει πιθανότατα στο δρόμο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην τελευταία κινητοποίηση βρέθηκε να διαδηλώνει ανάμεσα σε συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.

Είχαμε γράψει τότε εξάλλου στο libre για το συνδικαλιστικό εκείνο reunion στελεχών που μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και που πλαισίωσε στην τελευταία κινητοποίηση το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχονται κοντά

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά έχουν δεσμευτεί για ανατροπή του αντεργατικού νόμου σε δημόσιες παρεμβάσεις τους μέσα από τις συνεχείς και πυρετώδεις προετοιμασίες στις οποίες έχουν ηγηθεί για να έρθουν κοντά με συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Μάλιστα η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι θα ακυρώσει το νόμο Χατζηδάκη «μέσα από μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είχε σαφή αναφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και το βλέμμα στραμμένο στην προοδευτική διακυβέρνηση.

Tο ΠΑΣΟΚ

Για το ΚΙΝΑΛ όμως η υπόθεση του πράσινου ήλιου μετατρέπεται σε δίκοπο μαχαίρι. Ο χορός που άνοιξε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματος μια έντονη συζήτηση για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ με τη συζήτηση ενόψει εκλογής νέου αρχηγού να κινδυνεύει να καταλήξει σε οικογενειακή υπόθεση. Το άρθρο του Χάρη Καστανίδη στο anatropinews ήταν μια ηχηρή παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στο χώρο με σαφή τα καρφιά του σε όσους τείνουν να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ σε όχημα διευθέτησης συμφερόντων. 

  • «Η ανάδειξη της νέας ηγεσίας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καταθλιπτικής σύγκρουσης εσωκομματικών μηχανισμών, που απευθύνεται σ’ ένα μικρό και περιχαρακωμένο κομματικό ακροατήριο, μακριά από τα ρεύματα της κοινωνίας και την έγερση των δημοκρατικών πολιτών» έγραψε ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ για να συνεχίσει τα πυρά του σε όσους επιχειρούν να στρίψουν το κόμμα σε νέα δεξιά παρέκκλιση.

Και η αυτονομία

«Η νέα ηγεσία δεν είναι επιτρεπτό να προκύψει από την ενεργοποίηση και τις υποδείξεις κέντρων οικονομικής ισχύος, ομίλων ενημέρωσης ή θεσμικά αναρμοδίων παραγόντων» σημείωνε με νόημα στο ίδιο άρθρο ο βουλευτή Θεσσαλονίκης δείχνοντας ουσιαστικά προς τους υποψηφίους εκείνους που φλερτάρουν ήδη με έναν από τους δυο ισχυρούς πόλους του συστήματος.

Η αυτονομία από τις εκλογές του 2017 ήταν το βασικό στρατηγικό σχέδιο του ΚΙΝΑΛ. Το αν απέδωσε τηρουμένων των συνθηκών για την εγχώρια και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αξιολογείται με βάση το ύψος που τοποθετεί ο καθένας τον πήχη της επιτυχίας.