• 29 Ιανουαρίου, 2022

Αποφάσεις για νέα μέτρα: Τι θα συμβεί με τα σχολεία, “κλειστό” ωράριο ή “λουκέτο” στα νυχτερινά κέντρα – Εκτιμήσεις για 9.000 κρούσματα

 Αποφάσεις για νέα μέτρα: Τι θα συμβεί με τα σχολεία, “κλειστό” ωράριο ή “λουκέτο” στα νυχτερινά κέντρα  – Εκτιμήσεις για 9.000 κρούσματα

Τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών βάζουν αύριο Δευτέρα στο τραπέζι το νέο πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Υπό μελέτη βρίσκεται τόσο το μείγμα των μέτρων, όσο και ο χρόνος που θα τεθούν σε ισχύ. Πρόθεση όλων είναι να ληφθούν αποφάσεις για ήπιες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων 24ώρων. Δεν αποκλείεται να προκριθεί ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων ή ο χρόνος υλοποίησής τους να καθοριστεί νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά.

Μετά τις διαρροές για τα σχολεία, η κυβέρνηση λέει τώρα ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή και συνεχίζει να απορρίπτει το lockdown. Για τα νέα μέτρα εξετάζονται από το πιο ήπιο σενάριο που έχει να κάνει με το ωράριο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης έως το πιο δραστικό που αφορά αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων. Ένα ενδεχόμενο που μοιάζει πολύ πιθανό είναι η απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Πεδίο εφαρμογής των νέων μέτρων αποτελεί ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης, οι αθλητικές εκδηλώσεις και το σκέλος της τηλεργασίας.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέχεια κ. Πλεύρης ανέφερε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα θέατρα και τα σινεμά, που ο κόσμος τηρεί το μέτρο της χρήσης μάσκας και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην κάνει αλλαγές. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα γήπεδα, όπως είπε.

Αν κάτι μπορεί να θεωρείται βέβαιο σε αυτή τη φάση, είναι πως η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτεο το lockdown, ενώ απορρίπτεται και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Πλεύρη, προς το παρόν, δεν κρίνεται απαραίτητο να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα σχολεία.

9.000 κρούσματα για την Τρίτη

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να μπει «φρένο» στη μετάλλαξη Όμικρον με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, ενώ οι ειδικοί «χτενίζουν» 1.500 τυχαία δείγματα από την κοινότητα για να διαπιστώσουν πόσο έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται μια νέα «έκρηξη» κρουσμάτων. «Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα, αν κάνουμε περίπου 650.000 τεστ, που θα τα κάνουμε. Με τους υπάρχοντες ρυθμούς θετικότητας, θα είμαστε πάνω από 9.000 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί, όπως ο κ. Τζανάκης, εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον πιθανότατα σήμερα καταλαμβάνει, ήδη, το 8% με 10% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την παραμονή των Χριστουγέννων, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.

Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό, ενώ διπλή μάσκα ή ενισχυμένες μάσκες τύπου ΚΝ95 είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Προειδοποιούν για lockdown οι επιστήμονες

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για τοπικά lockdown εφόσον χρειαστεί.

Είναι θέμα λίγων εβδομάδων η μετάλλαξη Όμικρον να επικρατήσει και στη χώρα μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το να εφαρμοστούν τοπικά lockdown το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.

«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

«Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο και την λήψη ακόμη πιο δύσκολων μέτρων από αυτών που έχουν ανακοινωθεί «πάντα όμως με σύνεση»

«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown παραδείγματος χάριν εάν χρειαστεί κάπου», είπε συγκεκριμένα.

Συμφώνα με τον κ. Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40 με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα.

Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι , πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν.