• 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ανατροπή δεδομένων από νέα έρευνα για την εξωσωματική: Τα φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

 Ανατροπή δεδομένων από νέα έρευνα για την εξωσωματική: Τα φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Πολυετής έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, εξέτασε 1,8 εκατομμύρια γυναίκες που έλαβαν φάρμακα για την ωοθηκική διέγερση στο πλαίσιο θεραπείας υπογονιμότητας και αποφάνθηκε ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, που θεωρείται η πιο συχνή κακοήθεια που αντιμετωπίζει η ενήλικη γυναίκα στις υγειονομικά αναπτυγμένες χώρες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανάλυσης των στοιχείων που καταγράφονται στο έγκριτο περιοδικό Fertility Sterility, του 2021, σε μία διεθνή ανασκόπηση – μετανάλυση με τίτλο Risk  of  breast  cancer  in  women  treated  with  ovarian  stimulation  drugs  for  infertility: a systematic review and metaanalysis.

Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε από τους ίδιους τους συγγραφείς -Δρ Ιπποκράτη Σαρρή και Yusuf Beebeejaun (Γιουσούφ Μπιμπιτζάν) και από άλλους συναδέλφους τους, κατά τη διάρκεια ημερίδας, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε το libre, με θέμα «Θεραπεία Υπογονιμότητας και Καρκίνος Μαστού: Μύθος και Πραγματικότητα», που διοργάνωσε στο Ηράκλειο Κρήτης το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Στην ημερίδα συμμετείχε, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας αλλά και άλλα ενδιαφέροντα ερευνητικά δεδομένα, ο πρωτοπόρος ερευνητής και συγγραφέας, Καθηγητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής Kings College του Λονδίνου, Κύπρος Νικολαΐδης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, επιστημονική ομάδα υπό τον Δρ Γιουσούφ Μπιμπιτζάν από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και με τη συμμετοχή του Γυναικολόγου-Μαιευτήρα, Διευθυντή Γονιμότητας του βρετανικού κολεγίου, Ιπποκράτη Σαρρή, μελέτησαν και ανέλυσαν στοιχεία από κλινικές μελέτες (που είχαν γίνει από το 1990 έως και τον Ιανουάριο του 2020) που συμπεριέλαβαν τον εντυπωσιακό αριθμό (το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα) του 1,8 εκατομμυρίων γυναικών, οι οποίες είχαν λάβει θεραπείες υπογονιμότητας και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 27 χρόνια μετά τις θεραπείες που έλαβαν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Οι ερευνητές από το King’s College αξιολόγησαν εάν τα φάρμακα γονιμότητας, που χρησιμοποιούνται τακτικά, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του κινδύνου μεταξύ των γυναικών που έλαβαν φάρμακα διέγερσης ωοθηκών για υπογονιμότητα σε σύγκριση με τις μη εκτεθειμένες γυναίκες στα φάρμακα αυτά από το γενικό πληθυσμό και τον υπογόνιμο πληθυσμό. Επιπλέον, δε βρέθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης ή γοναδοτροπίνης, μόνων τους ή σε συνδυασμό.

«Με την εξαιρετική και πρωτοποριακή αυτή μελέτη, διευκρινίστηκε το θέμα της ασφάλειας των φαρμάκων αυτών σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, καθώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα σαφές και τεκμηριωμένο, παρέχοντας έτσι μία σημαντική διαβεβαίωση ότι η θεραπεία γονιμότητας δεν είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε υπογόνιμες γυναίκες που έχουν κάνει χρήση αυτών των φαρμάκων στην προσπάθειά τους για τεκνοποίηση», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της ημερίδας.

«Το μήνυμα της μελέτης αλλά και της εκδήλωσής μας είναι ότι οι ιατροί αναπαραγωγής δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να θέτουν τον προληπτικό έλεγχο της υπογονιμότητας στην πρώτη γραμμή της καθημερινής πρακτικής τους», τόνισε ο κ. Ε. Κουμεντάκης.

Από τη μεριά του ο Δρ Ιπποκράτης Σαρρής, τόνισε, μιλώντας στο libre, τη σημασία των συμπερασμάτων της μελέτης στην απόφαση και την καλή ψυχολογία της γυναίκας που θα λάβει τις προβλεπόμενες θεραπείες υποβοηθούμενης  αναπαραγωγής, καθώς με την αύξηση του ηλικιακού μέσου όσου απόκτησης παιδιού, πολλές γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, μπαίνουν στη διαδικασία αυτή.

Το βέβαιο είναι ότι αναμένονται και άλλες ανάλογες δημοσιεύσεις που να επιβεβαιώνουν και να ενισχύουν το θετικό συμπέρασμα της έρευνας αυτής που βάζει τέλος στις φήμες και στο φόβο του καρκίνου για τις υπογόνιμες γυναίκες, που λαμβάνουν θεραπείες για τη διέγερση των ωοθηκών.

Ανακοίνωση ελληνο-κυπριακής επιστημονικής συμμαχίας για ασφαλείς κυήσεις

Κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα, ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης –παγκοσμίως γνωστός ως ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, μίας εξαιρετικά σημαντικής εξέτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που διεξάγεται σε όλες τις εγκυμονούσες, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου– ανακοίνωσε τη συνεργασία του με ελληνικό κέντρο αναπαραγωγικής ιατρικής.

«Με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω τη συνεργασία μου με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο και την Κλινική “Γένεσις” στην Ελλάδα. Σύντομα, ξεκινάμε κοινό πρόγραμμα για την πρόγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν καν επιτευχθεί η κυοφορία», επεσήμανε ο Δρ Νικολαΐδης.

Η επιστημονική αυτή συνεργασία στοχεύει, μέσα από ειδικά διαγνωστικά πρωτόκολλα που θα αναπτυχθούν, να επιτυγχάνεται πρόβλεψη, πριν καν από την επίτευξη της κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση, αν η γυναίκα και το κύημα κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πρόωρο τοκετό, διαβήτη κύησης, γενετικές ανωμαλίες, περιγεννητική θνησιμότητα, μικρού μεγέθους νεογνό κ.α. Μια τέτοιου είδους πρόβλεψη μπορεί να βοηθήσει τους Γυναικολόγους-Μαιευτήρες να εντοπίσουν εγκαίρως τις γυναίκες υψηλού κινδύνου, να παρέμβουν εγκαίρως και να περιορίσουν τον κίνδυνο για την έγκυο και το έμβρυο.