Ανάλυση: Τι μάθαμε από τη συζήτηση στη Βουλή για τον κοροναϊό

 Ανάλυση: Τι μάθαμε από τη συζήτηση στη Βουλή για τον κοροναϊό

Απολύτως αναγκαία ήταν η χθεσινή συζήτηση κορυφής στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την πανδημία, μια συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός -σε αντικατάσταση της ερώτησης που του είχε υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας για τις αστικές συγκοινωνίες- ωστόσο η εξέλιξή της δεν είναι βέβαιο ότι δικαίωσε τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Πρώτα από όλα η συζήτηση ξεκίνησε… ανάποδα και, μολονότι, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «το τελευταίο το οποίο θα ήθελαν σήμερα να ακούσουν (σ.σ. οι πολίτες) είναι έναν ακόμα ανούσιο πολιτικό καυγά στην Εθνική Αντιπροσωπεία», εμφανίσθηκε πολλαπλά μετωπικός κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και κατά του Δημήτρη Κουτσούμπα για το θέμα της πορείας του Πολυτεχνείου.

Ήταν, εξάλλου, εμφανής η διάθεση του πρωθυπουργού να επιρρίψει την ευθύνη σε κάποιους άλλους -δεν το άφησε ασχολίαστο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, πότε στους νέους που διασκεδάζουν χωρίς κανόνες, πότε στους επιδημιολόγους και πότε στους τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλονίκης.

Αντιθέτως, «και όταν είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε την έξαρση του πρώτου κύματος, εγώ ο ίδιος προειδοποιούσα ότι δεν έχουμε αφήσει ακόμα τον κίνδυνο πίσω μας και ότι δεν πρέπει, καθώς ανοίγαμε ξανά την οικονομία μας, να εφησυχάσουμε και να επιτρέψουμε στον ιό να επιστρέψει και πάλι», σημείωσε ο ίδιος εμφατικά.

Παρά ταύτα στη συνέχεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και υπό την πίεση των άλλων αρχηγών -κυρίως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Φώφης Γεννηματά με τη στοχευμένη κριτική της της σε θέματα της καθημερινότητας- παραδέχθηκε ότι επήλθε εφησυχασμός και στην κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει την επιλογή να χτίζει γέφυρες προς τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων, αξιοποιώντας πότε το προσωπικό παράδειγμα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και πότε τις αιχμές Βαρουφάκη για το ταξικό υπόβαθρο της υποχρέωσης να έχει κανείς δύο και τρεις υπολογιστές στο σπίτι του (τηλε-εργασία, τηλε-μαθήματα κ.ο.κ.).

Διαπίστωση που υπογράμμισε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω Twitter:

  • «Σήμερα ο Α. Τσίπρας σφυροκόπησε με επιχειρήματα, έκανε προτάσεις χωρίς τυμβωρυχίες αλά ΝΔ και θετικές αναφορές σε Φ. Γεννηματά και Γ. Βαρουφάκη. Αντίθετα ο διχαστικός Κ. Μητσοτάκη επιτέθηκε σε όλη την αντιπολίτευση, πλην Κ. Βελόπουλου. Κάτι καλό άρχισε επιτέλους να κινείται!», συμπέρανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπό την ταυτόχρονη πίεση των άλλων πολιτικών αρχηγών, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε στο κλείσιμο αυτό που, αν είχε επιλέξει να κάνει από την αρχή, μπορεί και η συζήτηση να είχε πάρει άλλη πορεία. Φάνηκε, δηλαδή, διαλλακτικός κάνοντας μάλιστα αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

  • Δήλωσε πως αποδέχεται την πρόταση για αναστολή πλειστηριασμών (πρόταση που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, διατυπώθηκε χθες από τον Κ. Βελόπουλο, είναι πάντως μια ιδέα που από την επομένη της ψήφισης του πτωχευτικού κώδικα έχει προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία). Με σημερινή ανακοίνωσή του, ωστόσο, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «κοροϊδία Μητσοτάκη».
  • Ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να επιταχύνει τις διαδικασίες τεχνολογικής υποστήριξης των μαθητών. Δύσκολο έργο, ωστόσο, σε αυτήν τη συγκυρία.
  • Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα γίνουν «έξυπνα», στοχευμένα τεστ στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (θέμα που έθιξε η Φ. Γεννηματά)
  • Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα, μετά από σχετικό αίτημα του Α. Τσίπρα.

Για το τελευταίο, ειδικότερα πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει την εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ειδικότερα εάν το Μ. Μαξίμου «θα υιοθετήσει τις δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Χριστουγέννων (πλήρης κάλυψη δώρου Χριστουγέννων για εργαζόμενους από το κράτος και εισόδημα έκτακτης ανάγκης, συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης 2,3 εκατ. ευρώ)», τόνιζαν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπάρχουν κι εκείνα που δεν αποδέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης:

  • όπως την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής (της Αθηνάς Λινού επί παραδείγματι). Ενώ απέρριψε και τις αιτιάσεις των αντιπάλων του για τη διασπορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και τη διασύνδεση τουρισμού και έξαρσης της πανδημίας (παρέχοντας έτσι κάλυψη στον Α. Γεωργιάδη).

Το μεγάλο μέτωπο, ωστόσο, των επόμενων ημερών είναι αυτό με το ΚΚΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Σχετικά Άρθρα