• 27 Οκτωβρίου, 2021

Αναδρομικά: Ο Βρούτσης διέψευσε δύο φορές τον πρωθυπουργό- “Η απόφαση του ΣτΕ αφορά και επικουρικές και δώρα” (vid)

 Αναδρομικά: Ο Βρούτσης διέψευσε δύο φορές τον πρωθυπουργό- “Η απόφαση του ΣτΕ αφορά και επικουρικές και δώρα” (vid)

Δύο βεβαιότητες αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών εμπεριείχε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή: πρώτον, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά τις κύριες συντάξεις και μόνον, και δεύτερον, ότι το κόστος ανέρχεται στο 1,4 δισ.

Αξίζει δε, να θυμηθούμε το χαρακτηριστικό κλείσιμο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τριτολογία του, όταν απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο, με τρόπο δηκτικό, έλεγε τα εξής: «Κύριε Τσίπρα, δεν έχω την απαίτηση να έχετε διαβάσει ο ίδιος όλη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά έχω την απαίτηση οι συνεργάτες σας να την γνωρίζουν. Και οι συνεργάτες σας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ούτε δώρα, ούτε επικουρικές. Λοιπόν, από εκεί και πέρα και αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ.».

Και όμως. Όπως έρχεται να υπενθυμίσει σήμερα το libre.gr., ακόμη και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός ήταν σε εντελώς διαφορετική ρότα από τον πρωθυπουργό και στα δύο αυτά ζητήματα, ελάχιστα 24ωρα πριν. Διευκρινίζουμε πως αναφερόμαστε στις δημόσιες τοποθετήσεις του Γιάννη Βρούτση, και όχι στο πώς τοποθετήθηκε αυτός ή οι συναρμόδιοι υπουργοί στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις.

Η παρουσία του νυν υπουργού Εργασίας στις τηλεοπτικές εκπομπές του Σαββατοκύριακου είναι, ούτως ή άλλως, μία από τις αγαπημένες του συνήθειες –από εκεί και το …υλικό που ακολουθεί.

Το περασμένο Σάββατο το πρωί, ο Γιάννης Βρούτσης προσκεκλημένος του Γιώργου Αυτιά στον «Σκάι» ερωτάται ποιο, περίπου, είναι το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ο υπουργός που παρακολουθεί ούτως ή άλλως βήμα βήμα τις προσφυγές του Δημοσίου, των ταμείων κ.ο.κ. στη δικαστική διένεξη ενώπιον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, απαντά επί λέξει ως εξής:

«Από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ μια άσκηση οδηγεί και στα 3 δισ., ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Στη συνέχεια της απάντησής του διευκρινίζει ότι το τεράστιο αυτό ποσό δεν υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου του, επίσης ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από κοινού με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

(Το εν λόγω βίντεο με την επίμαχη απάντηση μπορεί να την δει κανείς στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=d0Cu-h3UIic στο 25ό λεπτό).

Συμπέρασμα νο1: Το κόστος της απόφασης είναι περί τα 3 δισ. (και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου) το Σάββατο για τον υπουργό Εργασίας, αλλά 1,4 δισ. την Τετάρτη για τον πρωθυπουργό.

Μία ημέρα μετά, την Κυριακή, ο Γιάννης Βρούτσης αλλάζει τηλεοπτικό στούντιο: βρίσκεται στο Open, στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη. Εκεί φαίνεται πως κάνει ένα βήμα παραπέρα, αφού παίρνει θέση και στο ερώτημα αν η απόφαση αφορά μόνον τις κύριες συντάξεις ή όχι.

Αφού σημειώνει εισαγωγικώς τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και, συνεπώς, θα σεβαστεί και την απόφαση του ΣτΕ, στο ερώτημα για το κόστος της απόφασης επαναλαμβάνει: «Το ποσό που προσδιορίζεται από αυτές τις αποφάσεις είναι πολύ μεγάλο ποσό. Μπορεί να φτάνει και τα 3 δισ. μόνο για την απόφαση του ΣτΕ», και ενώ εκκρεμεί -προσθέτει- η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο σημείο αυτό όμως, ο οικονομικός συντάκτης Κωστής Πλάντζος υποβάλλει στον υπουργό Εργασίας την κρίσιμη ερώτηση αν τα 3 δισ. περιλαμβάνουν αναδρομικά και για τις επικουρικές συντάξεις. Και ο Γιάννης Βρούτσης απαντά κατά λέξη και πάλι: «Τα 3 δισ. είναι κύρια, τα δώρα και η επικουρική».

Ενώ στις κρίσιμες παρατηρήσεις του έγκριτου εργατολόγου Δημήτρη Περπατάρη, ο υπουργός Εργασίας υπερασπίζεται την «ενιαία ρύθμιση και αντιμετώπιση όλων των συνταξιούχων», πάντα σε συντονισμό με το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών.

(Τη δεύτερη συνέντευξη Βρούτση μπορεί κανείς να δει στο https://www.youtube.com/watch?v=hv0Lg7TMcNw ενώ οι επίμαχες απαντήσεις είναι λίγο πριν το 17ο λεπτό).

Συμπέρασμα νο2: Την Κυριακή για τον υπουργό Εργασίας η απόφαση του ΣτΕ αφορούσε κύριες, επικουρικές και δώρα, την Τετάρτη για τον πρωθυπουργό η ίδια απόφαση αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις.

Κάτι λάθος υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…

Νίκος Παπαδημητρίου