Αλλαγές στο Μαξίμου: Δεξιά στροφή Μητσοτάκη, διαρροές και κλυδωνισμοί στη “γαλάζια” πολυκατοικία – Ποια πρόσωπα “απειλούν” τη δημοσκοπική εικόνα

 Αλλαγές στο Μαξίμου: Δεξιά στροφή Μητσοτάκη, διαρροές και κλυδωνισμοί στη “γαλάζια” πολυκατοικία – Ποια πρόσωπα “απειλούν” τη δημοσκοπική εικόνα

Ανησυχία στο Μαξίμου και αλλαγή στρατηγικής. Ανεβαίνουν τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Δημιουργούνται συνεχώς νέοι συσχετισμοί και συμμαχίες στην «γαλάζια» πολυκατοικία. Η άνοδος του Βελόπουλου, η συνεργασία Κρανιδιώτη – Τζήμερου, το κόμμα του Γιώργου Τράγκα και η κίνηση των «4» πρώην υπουργών της ΝΔ. Οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και η κατάσταση στην οικονομία οι κύριοι λόγοι των διαρροών.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Καθόλου τυχαία δεν θεωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ την αλλαγή στρατηγικής που επιχειρεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα καθώς ήδη αρχίζουν να αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις τα νέα «γαλάζια» πολιτικά σχήματα που εμφανίζονται προκαλώντας έντονη ανησυχία στο Μαξίμου.

  • Ο προβληματισμός που επικρατεί επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά από τα σχόλια από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, αλλά και από τις ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο Μαξίμου γνώριζαν, από τις μετρήσεις που διενεργούν, τις διαρροές ψηφοφόρων σε κόμματα που επικεφαλής είναι πρόσωπα που προέρχονται από την «γαλάζια» παράταξη, αλλά και προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που ενισχύεται συνεχώς στην Βόρεια Ελλάδα. Στην συνέχεια άρχισαν να αποτυπώνονται και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός στον πρόσφατο ανασχηματισμό επέλεξε να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα περισσότερους βουλευτές της ΝΔ και να ενισχύσει άλλους που προέρχονται από την λεγόμενη σκληρή δεξιά πτέρυγα.

  • Παράλληλα πέρασε εν μέσω πανδημίας το νομοσχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων ένα ζήτημα που έχει “θετικό αντίκτυπο” κυρίως στη δεξιά πτέρυγα και σε ένα σκληρά συντηρητικό ακροατήριο. Επίσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον ξυλοδαρμό του νεαρού από τον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη και για τα επεισόδια που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες στην περιοχή. Μάλιστα και στις δύο τοποθετήσεις του χθες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε με ιδιαίτερη έμφαση το έργο των αστυνομικών δυνάμεων. 

Παρά το γεγονός πως ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού  προέρχεται από το Ποτάμι αλλά και από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, εντούτοις αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνιακή στροφή προς τα δεξιά προκειμένου να σταματήσουν τις «γαλάζιες» διαρροές, με τον κίνδυνο να απομακρυνθεί από το κέντρο. Το Μαξίμου εκτιμά πάντως πως η αλλαγή στρατηγικής θα είναι προσωρινή  καθώς με την έξοδο από την υγειονομική κρίση θα υπάρξει μείωση των μετακινήσεων από τη ΝΔ και θα επέλθει ισορροπία.       

Δημοσκοπική άνοδος των κομμάτων δεξιά της ΝΔ

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στις εκλογές του 2019 τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ εκτός του Κυριάκου Βελόπουλου που μπήκε στην βουλή, συγκέντρωσαν συνολικά 5%. Σχεδόν δύο χρόνια μετά και χωρίς να βρίσκεται η χώρα σε προεκλογική περίοδο το συγκεκριμένο ποσοστό κυμαίνεται από 7% έως 8%. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται σε όλες τις μετρήσεις περίπου στο 4,5% ενώ στην βόρεια Ελλάδα το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται.

  • Το σκηνικό αυτό γίνεται πιο ανησυχητικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την στιγμή που οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε θα είναι σχετικά πιο εύκολη η είσοδος και άλλων κομμάτων στην βουλή. 

Παράλληλα συζητείται έντονα η κοινή κάθοδο στις εκλογές του Φαήλου Κρανιδιώτη με τον Θάνο Τζήμερο που επιχειρούν να ενώσουν τις ιδεολογικές τους δυνάμεις στα εθνικά θέματα και τις νεοφιλελεύθερες απόψεις στα ζητήματα οικονομίας και εργασίας. Επίσης με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το κόμμα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» του Γιώργου Τράγκα που εκφράζει κυρίως τον χώρο της Λαϊκής Δεξιάς και βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα ο δημοσιογράφος ανακοίνωσε την συνεργασία του με το ΕΠΑΜ και τον Δημήτρη Καζάκη, “αλιεύοντας” και σε ένα “θολό” ακροατήριο που έλκεται από έναν δήθεν αντισυστημικό λόγο αλλά και θεωρίες συνωμοσίας.

  • Επίσης προχωρούν οι διεργασίες των τεσσάρων πρώην υπουργών της ΝΔ για την δημιουργία πολιτικού φορέα. Πρόκειται για τους Σάββα Τσιτουρίδη, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Βαγγέλη Αντώναρου και του Χρήστου Ζώη (αλλά και την Κρινιώ Κανελλοπούλου) οι οποίοι αφουγκράζονται τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην «γαλάζια» παράταξη και επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό πόλο στον χώρο της κεντροδεξιάς, θεωρώντας πως η δεξιά στροφή και ο σκληρά συντηρητικός λόγος της κυβέρνησης δημιουργεί κενό στον χώρο του φιλελευθερου κέντρου, όπου κυριαρχούσε η Ν.Δ, επί κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή με την λεγόμενη, τότε, στροφή στον “μεσαίο χώρο”. Ήταν, άλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής εκείνος που είχε αποκαλέσει “‘άκρο” τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη (από τον οποίο προέρχονται σημερινά κυβερνητικά στελέχη) και είχε δηλώσει πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία συνεργασία.

Ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν ευδοκιμήσει. Τώρα εκτιμάται πως πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που δημιουργήσουν τον πολιτικό φορέα τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν ισχυροί κλυδωνισμοί στην «γαλάζια» πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους οι διαρροές οφείλονται κυρίως στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση τόσο στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς οι πολίτες εκτιμούν πως τα περιοριστικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά, όσο και στην οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα. 

Σχετικά Άρθρα