• 26 Νοεμβρίου, 2020

Αλ. Τσίπρας από το Θέατρο Πορεία: Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με τον μαζικό λαϊκό πολιτισμό

 Αλ. Τσίπρας από το Θέατρο Πορεία: Η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με τον μαζικό λαϊκό πολιτισμό

Στο Θέατρο Πορεία για το “This is not Romeo&Juliet” βρέθηκε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας με τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, ως μήνυμα στήριξης του καλλιτεχνικού κόσμου, την τελευταία νύχτα πριν το lockdown ενός μήνα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις -για την απουσία ικανών οικονομικών μέτρων στήριξης- του κόσμου της Τέχνης.

Ο Αλέξης Τσίπρα ανέβασε μάλιστα τα σχόλιά του στο Facebook:

Απόψε στο Θέατρο Πορεία, για την παράσταση This is not Romeo & Juliet σε σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα, στην τελευταία βραδιά πριν το κλείσιμο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισμού για τον επόμενο μήνα.
Μιλώντας με τουςς συντελεστές, θυμήθηκα ένα σύνθημα από μία πρόσφατη συγκέντρωση καλλιτεχνών: «Ζητούνται ηθοποιοί να κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα».
Αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Η μοναδική απαίτηση που έχει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ από τους καλλιτέχνες – και όχι μόνο – είναι αυτή: Μη μιλάτε, μην αντιδράτε, μη διεκδικείτε.


Ο κόσμος του πολιτισμού βρίσκεται από την αρχή του έτους σε μια ασφυκτική κρίση.
Η πανδημία αποδεικνύεται ότι ήρθε ως άλλοθι για μια κυβέρνηση που θέλει να φιμώσει ό,τι δεν ελέγχει. Μια κυβέρνηση που έστελνε την αστυνομία στα σινεμά για να συλλάβει νεαρούς και υπουργοί που ειρωνεύονταν και συκοφαντούσαν κορυφαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες όταν τολμούσαν να μιλήσουν για τα προβλήματα του κλάδου τους.
Μια κυβέρνηση που θέλει να ξεμπερδεύει με τον μαζικό, λαϊκό πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να στηρίξει τα σινεμά, τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους, τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές, τους τεχνικούς, τους ηχολήπτες.


Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν ώστε να ακούγονται σε κεντρικό επίπεδο οι διεκδικήσεις και τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού, γιατί το νιώθουμε πρώτα και κύρια ως ηθικό μας χρέος.
Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτή τη χώρα το πρόβλημα δεν είναι οι κατ’ επάγγελμα υποκρινόμενοι, αλλά οι καθ’ έξιν υποκριτές που μάλιστα αυτοανακηρύσσονται σωτήρες.